6.840 άνεργοι νέοι έχουν ενταχθεί στα Σχέδια για την αντιμετώπιση της ανεργίας


Συνολικά 6.840 άνεργοι νέοι έχουν ενταχθεί μέχρι σήμερα  στα Σχέδια του Υπουργείου Εργασίας για την αντιμετώπιση της ανεργίας,  με προϋπολογισμό  περίπου 24 εκατομμύρια ευρώ, δήλωσε σήμερα η Υπουργός  Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Ζέτα Αιμιλιανίδου, εξαίροντας παράλληλα τη σημαντική συνεισφορά της Αρχής Ανάπτυξης Ανθρώπινου Δυναμικού (ΑνΑΔ)  στην άμβλυνση των προβλημάτων που επέφερε η οικονομική κρίση τα τελευταία χρόνια στην απασχόληση και στην ανεργία.
Σε χαιρετισμό της στη συνέντευξη Τύπου για την παρουσίαση των πεπραγμένων της ΑνΑΔ για το 2013 και τις νέες δράσεις της, τον οποίο διάβασε ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Ανδρέας Ασσιώτης, η κα. Αιμιλιανίδου είπε ότι “η κατάσταση στην οποία βρέθηκε η κυπριακή οικονομία, απαιτεί συνεχή κινητοποίηση και συστράτευση όλων μας”, προσθέτοντας ότι “το ανθρώπινο μας δυναμικό είναι ένας από τους βασικούς μοχλούς για την αντιμετώπιση και την αναστροφή των σημερινών δεδομένων.”
Επεσήμανε ότι “οι συνθήκες απαιτούν συνεχή ανάπτυξη, εμπλουτισμό και επαναπροσδιορισμό των προσόντων και των δεξιοτήτων του ανθρώπινου δυναμικού μας. Και από τις επιχειρήσεις, τους εργαζομένους και τους θεσμούς ζητείται συνεχής εγρήγορση και ευελιξία, ώστε να είναι σε θέση να ανταποκριθούν επιτυχώς στη νέα τάξη πραγμάτων και προκλήσεων”.
Τόνισε ότι “το πρόβλημα της ανεργίας και, ειδικότερα, η πτυχή της που αφορά τους νέους οι οποίοι έχουν πληγεί σοβαρότερα από την οικονομική κρίση, βρίσκονται στις προτεραιότητες των προσπαθειών της Κυβέρνησης και του Υπουργείου Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων”.
Η κα. Αιμιλιανίδου αναφέρθηκε, επίσης, στα Σχέδια του Υπουργείου Εργασίας για την αντιμετώπιση της ανεργίας, τα οποία υλοποιούνται μέσω της Αρχής Ανάπτυξης Ανθρώπινου Δυναμικού.
Σύμφωνα με την ίδια, στα Σχέδια αυτά έχουν ενταχθεί μέχρι σήμερα 1.946 άνεργοι νέοι απόφοιτοι δευτεροβάθμιας και μεταλυκειακής εκπαίδευσης και 4.894 άνεργοι νέοι πτυχιούχοι, με προϋπολογισμό  περίπου 24 εκατομμύρια ευρώ. Έχουν δηλαδή συνολικά ενταχθεί μέχρι σήμερα 6.840 άνεργοι νέοι. 
Όπως είπε, “μεγάλο μέρος του συνολικού προϋπολογισμού που θα απαιτηθεί, θα συγχρηματοδοτηθεί από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο της Ευρωπαϊκής Ένωσης”.
Με βάση τη μέχρι σήμερα πορεία υλοποίησης των Σχεδίων αυτών, πρόσθεσε, “είμαστε πεπεισμένοι ότι οι στόχοι που έχουν τεθεί και για τα τρία αυτά έργα θα επιτευχθούν σε πολύ μεγάλο βαθμό”.
Η Υπουργός έκανε επίσης λόγο “για τη σημαντική συνεισφορά της Αρχής στην άμβλυνση των προβλημάτων που επέφερε η οικονομική κρίση τα τελευταία χρόνια στην απασχόληση και στην ανεργία”.
Όπως είπε, “έχοντας λάβει έγκαιρα τα μηνύματα και κινούμενη προς την ορθή κατεύθυνση, η Αρχή προχώρησε στην εφαρμογή Ειδικού Σχεδίου Πρόληψης - Σχεδίου Δράσης από τον Φεβρουάριο του 2009. Στις δράσεις που περιλαμβάνει το εν λόγω Σχέδιο έχουν συμμετάσχει 39 περίπου χιλιάδες άτομα με υπολογιζόμενη δαπάνη περίπου €65 εκατομμύρια ευρώ”, συμπλήρωσε.
Η Αρχή, συνέχισε, “πρωτοστατώντας στη βάση μελέτης που έγκαιρα εκπόνησε, ετοίμασε επιχειρησιακό σχέδιο για κάλυψη απαιτούμενων δεξιοτήτων του ανθρώπινου δυναμικού που αφορούν στον τομέα του φυσικού αερίου, μέσω του σχεδιασμού και οργάνωσης προγραμμάτων κατάρτισης, όπως είναι το πρόγραμμα για συγκολλητές ψηλής πίεσης”.
“Οι επιχειρήσεις, οι εργαζόμενοι, αλλά κυρίως οι άνεργοι της Κύπρου περιμένουν από την Αρχή ότι το πολυσχιδές έργο της στον τομέα της κατάρτισης και ανάπτυξης του ανθρώπινου δυναμικού θα συνεχιστεί και θα ενισχυθεί, ώστε να βοηθηθούν να αντιμετωπίσουν τις πρωτόγνωρες προκλήσεις”, κατέληξε η Υπουργός.
Η Πρόεδρος της Αρχής Νίκη Ματθαίου, παρουσίασε συνοπτικά τα σημαντικότερα αποτελέσματα των δραστηριοτήτων της Αρχής κατά τη διάρκεια του 2013 και τις νέες δράσεις που υλοποιεί.
Η κα.  Ματθαίου αναφέρθηκε συγκεκριμένα στα νέα Συγχρηματοδοτούμενα από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο (ΕΚΤ) και την ΑνΑΔ Έργα για τοποθέτηση Άνεργων Νέων Πτυχιούχων και Νέων Αποφοίτων Δευτεροβάθμιας και Μεταλυκειακής Εκπαίδευσης για Απόκτηση Εργασιακής Πείρας σε Επιχειρήσεις/Οργανισμούς, στην εγκαθίδρυση και λειτουργία Συστήματος Επαγγελματικών Προσόντων (ΣΕΠ) στην Κύπρο και στο Σύστημα Αξιολόγησης και Πιστοποίησης των Συντελεστών Παροχής Κατάρτισης (ΑξιοΠιστοΣυν).
Αναφέρθηκε επίσης στο Ειδικό Σχέδιο Πρόληψης-Σχεδίου Δράσης ΑνΑΔ, στο Ειδικό Σχέδιο Δράσης για προώθηση των Πράσινων Δεξιοτήτων και στο Νέο Σχέδιο Πολυεπιχειρησιακών Προγραμμάτων Κατάρτισης.
Όπως ανέφερε η κα Ματθαίου, η ΑνΑΔ επικέντρωσε την πλειονότητα των δραστηριοτήτων της στην επεξεργασία και υλοποίηση δράσεων που να συμβάλλουν στη γενικότερη προσπάθεια που καταβάλλεται από την Κυβέρνηση και ειδικότερα το Υπουργείο Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, τους Κοινωνικούς Εταίρους, τις επιχειρήσεις και τους εργαζόμενους, για αντιμετώπιση των δυσμενών επιπτώσεων της κρίσης στην απασχόληση.
Ανέφερε ότι κατά τη διάρκεια του 2013, δαπανήθηκε για δραστηριότητες κατάρτισης συνολικό ποσό €21.600.915, ενώ κατά την ίδια περίοδο υπήρξαν 53.493 συμμετοχές ατόμων σε 5.726 προγράμματα κατάρτισης που ενέκρινε και επιχορήγησε η Αρχή.




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










181