Ά Κυπριανού: Το τίμημα της παραμονής μας στο Μνημόνιο θα είναι βαρύτατο για την κυπριακή εκπαίδευση


«Το τίμημα της παραμονής μας στο Μνημόνιο και τη Δανειακή Σύμβαση θα είναι βαρύτατο για την κυπριακή εκπαίδευση». Αυτό τόνισε σήμερα στο χαιρετισμό του, στο Σεμινάριο που οργάνωσε η Κ.Ε. του ΑΚΕΛ, στη Δημοσιογραφική Εστία με θέμα:  «Οικονομία και Παιδεία: Τρόικα, Μνημόνιο και  η αντιμετώπιση της κρίσης», ο ΓΓ του κόμματος Άντρος Κυπριανού.

Ο κ. Κυπριανού ευχαρίστησε τους δύο διακεκριμένους Πανεπιστημιακούς Γιάννη Βαρουφάκη, Καθηγητή Οικονομικής Θεωρίας στο Τμήμα Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Αθηνών και επισκέπτη καθηγητή στο Lyndon Johnson Graduate School, Τέξας, τον κ. Γιώργο Τσιάκαλο, Καθηγητή Παιδαγωγικής στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης καθώς επίσης και τον τέως υπουργό Παιδείας Γιώργο Δημοσθένους που συντόνιζε τη εκδήλωση.

Το Paideia-News παραθέτει τα κυριότερα σημεία της ομιλίας του κ. Κυπριανού που αναφέρονται στην παιδεία:

«Ως ΑΚΕΛ συνεκτιμώντας όλα τα δεδομένα, καταλήγουμε στο συμπέρασμα ότι το κόστος παραμονής στο Μνημόνιο και τη Δανειακή Σύμβαση είναι μεγαλύτερο από εκείνο της διεκδίκησης μιας αυτόνομης οικονομικής διαχείρισης. Η παραμονή στο Μνημόνιο Αναστασιάδη - Γιούρογκρουπ οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια σε απόλυτο αδιέξοδο. Οδηγεί στη συνεχή ύφεση, στην έκρηξη της ανεργίας, στη φτώχεια και στην εξαθλίωση. Χωρίς περιθώρια διεξόδου. Με τεράστιους κινδύνους τόσο στο Κυπριακό όσο και στην αξιοποίηση του εθνικού μας πλούτου, του Φυσικού Αερίου. Με τον κίνδυνο της πλήρους οικονομικής και πολιτικής καθυπόταξης της Κύπρου και του Κυπριακού λαού.

 Το πιο πάνω συμπέρασμα αφορά και στην Παιδεία. Το τίμημα της παραμονής μας στο Μνημόνιο και τη Δανειακή Σύμβαση θα είναι βαρύτατο για την κυπριακή εκπαίδευση. Η εκτίμηση του ΑΚΕΛ είναι πως ο δρόμος του Μνημονίου θα οδηγήσει σε φαύλο κύκλο, που θα γεννά και αναγεννά νέες απαιτήσεις, εκβιασμούς και νέα μέτρα. Δηλαδή σε νέα εποχή αποικιοκρατίας για την Κύπρο δίχως καμιά προοπτική.

Το Μνημόνιο, όπως και σε άλλες χώρες, έχει μια γενική πολιτική και οικονομική κατεύθυνση. Ακολουθεί σκληρή γραμμή λιτότητας στη βάση της νεοφιλελεύθερης ιδεολογίας. Μείωση των λειτουργιών του κράτους, ιδιωτικοποίηση ζωτικών υπηρεσιών, περικοπές μισθών, περιορισμός των δικαιωμάτων των εργαζομένων, στροφή προς την ιδιωτική ασφάλιση, πλήρης απορρύθμιση των αγορών.

Δε θα πρέπει να υπάρχει καμία ψευδαίσθηση ότι θα αποφύγουμε τη λήψη πρόσθετων μέτρων, αφού ήδη σήμερα παρουσιάζονται αποκλίσεις από τους στόχους του προγράμματος, με τα κλιμάκια της Τρόικας να βρίσκονται ήδη στην Κύπρο. Σύντομα θα έρθουν και νέα επώδυνα μέτρα, τα οποία αφορούν διάφορους τομείς πολιτικής, μη εξαιρουμένης και της Παιδείας.

Τίθεται λοιπόν το ερώτημα, ποια θα είναι τα πιθανά πρόσθετα μέτρα που αναμένεται να ληφθούν στην πορεία εφαρμογής του Μνημονίου, ως αποτέλεσμα των τριμηνιαίων αξιολογήσεων που θα διενεργεί η Τρόικα;

Η απάντηση σ’ ό,τι αφορά στην Παιδεία είναι εύκολη, αφού ο ένας από τους τρεις πυλώνες της Τρόικας, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), κατέθεσε ένα ολόκληρο κατάλογο μέτρων, από τον οποίο θα επιλέγουν εκείνα τα μέτρα που θα κρίνονται αναγκαία για να καλύπτουν τις ανάγκες που θα παρουσιαστούν.

Τι περιλαμβάνει ο κατάλογος του ΔΝΤ για την Παιδεία; Ανάμεσα σε άλλα προβλέπει την αύξηση του διδακτικού χρόνου των εκπαιδευτικών, αύξηση του αριθμού μαθητών στην τάξη, συγχώνευση και κλείσιμο σχολείων, μειώσεις μισθών και εισαγωγή διδάκτρων στα δημόσια Πανεπιστήμια.

Τα μέτρα αυτά, η λήψη των οποίων θα τίθεται επιτακτικά από την Τρόικα ως προϋπόθεση για την εκταμίευση των δόσεων που προβλέπονται στα πλαίσια του Μνημονίου, θα έχουν οδυνηρές συνέπειες για την Παιδεία μας. Θα έχουν ως αποτέλεσμα τη δραστική μείωση της χρηματοδότησης της εκπαίδευσης και την υποβάθμιση της ποιότητάς της.

Γιατί λοιπόν να συνεχίσουμε σε ένα φαύλο κύκλο αβεβαιότητας που είναι σίγουρο ότι στο μέλλον θα μας φέρνει ενώπιον των ίδιων εκβιαστικών διλλημάτων με νέα πιο επαχθή μέτρα; Με σοβαρούς κινδύνους για την Εθνική Ανεξαρτησία;

Το ΑΚΕΛ είναι έτοιμο να συζητήσει όλα τα ενδεχόμενα σενάρια, έτσι ώστε να υπάρξει συνολική απεμπλοκή της χώρας από το φαύλο κύκλο του Μνημονίου Αναστασιάδη - Γιούρογκρουπ. Ταυτόχρονα, καλούμε σε συστράτευση την Κυβέρνηση, το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού, τις πολιτικές δυνάμεις και όλους τους φορείς της εκπαίδευσης για την αποτροπή των επιθέσεων που σχεδιάζονται από την Τρόικα εναντίον της δημόσιας εκπαίδευσης, των εκπαιδευτικών, των φοιτητών και των μαθητών. Αν υπάρχουν νέες προτάσεις ή εισηγήσεις του ΔΝΤ θα πρέπει εγκαίρως να δοθούν στις πολιτικές δυνάμεις για ενημέρωση.

Η δική μας προσέγγιση γενικότερα, και ιδιαίτερα σε ότι αφορά στην Παιδεία του Τόπου είναι προσέγγιση δημιουργικής αντιπολίτευσης. Ήδη έχουμε παραδώσει στον Υπουργό Παιδείας και Πολιτισμού 10+1 προτεραιότητες του ΑΚΕΛ για αντιμετώπιση των κοινωνικών επιπτώσεων της 25ης Μαρτίου στο εκπαιδευτικό μας σύστημα. Εισηγούμαστε τη διαμόρφωση ενός κοινού μετώπου για αντιμετώπιση της νεοφιλελεύθερης επέλασης του ΔΝΤ και της Τρόικας. Απαιτούμε όμως διάλογο, σεβασμό και κοινή προσπάθεια. Αν η κυβέρνηση Αναστασιάδη συνεχίσει να ενδίδει στους εκβιασμούς της Τρόικας θα μας βρει απέναντι της.

 

Ως ΑΚΕΛ πιστεύουμε ακράδαντα ότι πρέπει να συνεχίσουμε να επενδύουμε, όχι παρά την κρίση αλλά εξαιτίας της, στην παιδεία και την αναβάθμισή της. Ειδικά σήμερα, που η Κύπρος βρίσκεται μπροστά σε πρωτόγνωρες προκλήσεις, πρέπει να απαντήσουμε με ένα ποιοτικό άλμα προς τα εμπρός στην παιδεία μας, μέσα από την συνέχιση της τεράστιας προσπάθειας που ξεκίνησε εδώ και λίγα χρόνια για συνολική και ολοκληρωμένη εκπαιδευτική μεταρρύθμιση. Μόνο έτσι θα μπορέσει η σύγχρονη Κύπρος να πρωταγωνιστήσει στο ευρωπαϊκό και διεθνές πλαίσιο. Μόνο έτσι, θα διαμορφώσουμε ένα ποιοτικό και υψηλού επιπέδου εκπαιδευτικό σύστημα που λειτουργεί ως δύναμη ανάπτυξης, ευημερίας και κοινωνικής συνοχής.

Με βάση τη δική μας αντίληψη, η Παιδεία αποτελεί την προϋπόθεση για την κοινωνική, οικονομική, πνευματική και πολιτιστική ανάπτυξη και πρόοδο του Τόπου μας, γι’ αυτό και πρέπει να διαφυλαχθεί ως κόρη οφθαλμού από τη νεοφιλελεύθερη λαίλαπα της Τρόικας.

Όσο δύσκολη και αν είναι η εναλλακτική επιλογή, θεωρούμε ότι υπάρχει. Αυτό που χρειάζεται είναι συλλογικός προβληματισμός, απαλλαγμένος από δογματισμούς και με αποκλειστικό γνώμονα τι είναι καλύτερο για τον κόσμο και την Κύπρο.

 

 




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










218