Α. Θεμιστοκλέους: Ο κάθε απόφοιτος της Ιατρικής Σχολής θα μας κοστίζει ένα εκατομμύριο ευρώ


Όταν η Ιατρική Σχολή φθάσει στην πλήρη ανάπτυξή της  θα κοστίζει στο κράτος εκατό εκατομμύρια ευρώ το χρόνο και ο κάθε απόφοιτος της θα κοστίζει στον φορολογούμενο πολίτη ένα εκατομμύριο ευρώ. Αυτά είναι δύο από τα επιχειρήματα του βουλευτή του ΔΗΣΥ Ανδρέα Θεμιστοκλέους  στην προσπάθεια του να αποδείξει το οικονομικό ασύμφορο της λειτουργίας της Ιατρικής Σχολής τον ερχόμενο Σεπτέμβριο στο Πανεπιστήμιο Κύπρου.  Ο Ανδρέας Θεμιστοκλέους μιλώντας στο  Paideia News.com  εξήγησε τους λόγους που κατέθεσε την πρόταση νόμου για αναστολή της λειτουργίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κύπρου.

«Η οικονομική κρίση λέγει, έχει αναδιαμορφώσει πλήρως τις προτεραιότητές μας και το κράτος, δεν μπορεί να ξοδεύει το ποσό των 80-110 εκατομμυρίων ευρώ το χρόνο για λειτουργία της Ιατρικής Σχολής όταν αυτή θα βρεθεί σε πλήρη εξέλιξη σε 5-6 χρόνια. Δηλαδή ο προϋπολογισμός της Ιατρικής Σχολής θα κοστίζει στο κράτος, όσο και ολόκληρος ο σημερινός προϋπολογισμός του Πανεπιστημίου Κύπρου.  Έτσι ο κάθε απόφοιτος του Πανεπιστημίου Κύπρου θα κοστίζει στο φορολογούμενο πολίτη ένα εκατομμύριο ευρώ.»  

Και συνεχίζει:

«Σήμερα έχουμε 2,850 γιατρούς στην Κύπρο. Δεν έχουμε έλλειψη γιατρών αφού πολλοί από αυτούς φυτοζωούν.

Αν θέλουμε, μπορούμε να διαθέτουμε τρία εκατομμύρια ευρώ ετησίως  και να φέρνουμε στην Κύπρο διακεκριμένους γιατρούς για να κάνουν εγχειρήσεις και να παίρνουν εμπειρίες οι Κύπριοι απόφοιτοι ιατρικών σχολών.  Εδώ, δεν έχουμε τα χρήματα για να λειτουργήσει το Ακτινολογικό στα νοσοκομεία της Λευκωσίας και της Λεμεσού. Πρέπει να απαντήσουμε    ευθέως: Από την ώρα που αυξάνονται οι πολίτες που προσφεύγουν στα κοινωνικά παντοπωλεία, από την ώρα που φοιτητές διακόπτουν τις σπουδές τους  λόγω κρίσης, ποιος έχει το δικαίωμα να επιβάλλει στο λαό τέτοιες επιπρόσθετες οικονομικές επιβαρύνσεις;

Από της ίδρυσης της Κυπριακής Δημοκρατίας επιβιώσαμε χωρίς Ιατρική Σχολή, γιατί  πρέπει να τη λειτουργήσουμε  τώρα στην περίοδο χειρότερης  της οικονομικής κρίσης; Δεν μπορούμε να περιμένουμε τέσσερα -πέντε χρόνια ώστε να ξεφύγουμε από το πρόβλημα; Προειδοποιώ ότι σε περίπτωση που λειτουργήσει τώρα η οικονομική κρίση, θα τη γονατίσει για πάντα».

Ο κ. Θεμιστοκλέους θέτει επίσης το θέμα της λειτουργίας των δύο Πολυτεχνικών Σχολών του Πανεπιστημίου Κύπρου και του ΤΕΠΑΚ με αποτέλεσμα ο λογαριασμός του φορολογούμενου πολίτη να αυξάνεται κατά 30 εκατομμύρια ευρώ ετησίως.  «Το θέμα το ήγειρα πριν από πέντε χρόνια, πλην όμως δεν τόλμησε κανένας να προχωρήσει στη διερεύνηση του και να λάβει αποφάσεις» κατέληξε.      




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










357