Η ιδέα της αδελφοποίησης των δύο σχολείων γεννήθηκε τον περασμένο Σεπτέμβριο, όταν ο Μάριος Καρασαμάνης, απόφοιτος του Γυμνασίου Αγίας Βαρβάρας Κ. Πολεμιδιών, έκανε την εισήγηση.
Η πρώτη συνάντηση των δύο σχολείων πραγματοποιήθηκε στις 22 Φεβρουαρίου, όταν η ομάδα του ΠΓΠΜ, που αποτελείται από 17 μαθητές, 2 καθηγήτριες και τη Διευθύντρια του Σχολείου Δρα Ελένη Μούζουρα επισκέφθηκαν την Κύπρο όπου και διέμειναν μέχρι και τις 2 Μαρτίου. Οι μαθητές από τη Θεσσαλονίκη φιλοξενήθηκαν σε σπίτια Κύπριων μαθητών.
Στο πλαίσιο της αδελφοποίησης των δύο σχολείων το Γυμνάσιο Αγίας Βαρβάρας Κ. Πολεμιδιών υλοποίησε δύο εκδηλώσεις.
Πρώτη Εκδήλωση
Η πρώτη εκδήλωσή μας, που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 1η Μαρτίου, είχε άρωμα παράδοσης. Η παράδοση, τα ήθη και τα έθιμα ενός λαού είναι η αλυσίδα που συνδέει τις γενεές μεταξύ τους. Στόχος λοιπόν της εκδήλωσης ήταν η αναβίωση των εθίμων μας που σχετίζονται με την παράδοση και με τον Κυπριακό γάμο και παράλληλα, σε συμβολικό επίπεδο, η αδελφοποίηση, η ένωση των δύο σχολείων. Για λογότυπο χρησιμοποιήθηκε ένα παραδοσιακό πλουμιστό ψωμί που έφτιαχναν για τον γάμο. Ο Σύνδεσμος Γονέων με ομάδα μαθητών ασπρόγιασε – έβαψε μεγάλο μέρος του σχολείου και η Σχολική Εφορεία Κ. Πολεμιδιών βοήθησε ποικιλότροπα για την καλύτερη προετοιμασία του χώρου.
Α΄ ΜΕΡΟΣ: «Συνομιλώντας με την παράδοση»
Στην προσπάθεια λοιπόν να αναδειχθεί η κυπριακή παράδοση, ομάδα καθηγητών και μαθητών ετοίμασε έναν εκθεσιακό χώρο, ο οποίος εκτεινόταν σε δύο αίθουσες. Η πρώτη αίθουσα περιείχε:
Στη δεύτερη αίθουσα οι καλεσμένοι είχαν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν την παρασκευή παλουζέ και σιουτζιούκου και την απόσταξη ανθόνερου. Υπήρχαν αρκετά κυπριακά παραδοσιακά εδέσματα όπως ρέσι, φρέσκο χαλούμι, αναρή, τζιρκελούθκια με το τερατσόμελο, πουρέκια, δάχτυλα, κολοκόπιτες, ταχινόπιτες, τριμιθόπιττες, ελιόπιτες κ.ά. Επίσης μπορούσαν να γευτούν κυπριακό κρασί, κουμανταρία, ζιβανία, κυπριακό καφέ κ.ά. Στον χώρο περιφέρονταν καθηγήτριες και μαθητές ντυμένοι με παραδοσιακές στολές οι οποίοι κερνούσαν τους καλεσμένους. Τόσο τα εκθέματα όσο και τα εδέσματα συνοδεύονταν από περιγραφικά κείμενα. Κατά τη διάρκεια της έκθεση προβάλλονταν επίσης ηλεκτρονικά παραδοσιακές φορεσιές από πολλές περιοχές της Κύπρου.
Β΄ ΜΕΡΟΣ: «Ώρα καλή τζι ώρα γρουσή»
Μετά την έκθεση, ακολούθησε η αναπαράσταση του κυπριακού γάμου. Η εκδήλωση διανθιζόταν με κυπριακή ποίηση και τσιατιστά, με θεατρικά δρώμενα, κυπριακά τραγούδια και παραδοσιακούς κυπριακούς χορούς. Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης τα δύο Σχολεία υπέγραψαν τη συμφωνία της Αδελφοποίησής τους σε μορφή προικοσύμφωνου.
Η όλη εκδήλωση αφιερώθηκε στη Διευθύντρια του ΠΓΠΜ Δρα Ελένη Μούζουρα που είναι πρόσφυγας από το Κάτω Δίκωμο και ζει και εργάζεται στην Ελλάδα από τον καιρό που πήγε για σπουδές. Η Δρ Μούζουρα δεν ξέχασε ποτέ το αγαπημένο της χωριό και έγινε Πρέσβειρα του Κυπριακού προβλήματος είτε με τις πολλαπλές δραστηριότητες της στο σχολείο, είτε στον Δήμο της. Ιδιαίτερα συγκινητική ήταν η στιγμή κατά την οποία η Κοινοτάρχης του Πάνω Δικώμου κυρία Τσιούρτου και το Μέλος του Κοινοτικού Συμβουλίου του Κάτω Δικώμου κυρία Σφακιανάκη τίμησαν με πλακέτα τη Δρα Μούζουρα για την όλη προσφορά της.
Δεύτερη εκδήλωση: Μαθητικό Συνέδριο
Θέμα Συνεδρίου: «Μνήμες Αξεθώριαστες- Πατρίδες Αλησμόνητες»
Την Παρασκευή, 2 Μαρτίου, έγινε το Μαθητικό Συνέδριο το οποίο ήταν αφιερωμένο στη Δρα Μούζουρα, Διευθύντρια του ΠΓΠΜ. Το Μαθητικό Συνέδριο ήταν χωρισμένο σε δύο μέρη. Στο πρώτο μέρος ομάδα μαθητών του Σχολείου μας μαζί με τους μαθητές του αδελφού σχολείου έλαβαν μέρος στο παιχνίδι «Το Κυνήγι του κρυμμένου θησαυρού» με θέμα την κατεχόμενη Γη μας. Για τους σκοπούς του παιχνιδιού δόθηκε εκ των προτέρων σε όλους τους μαθητές γραπτό υλικό, για να προετοιμαστούν. Οι ομάδες αποτελούνταν από δύο μαθητές του φιλοξενούμενου σχολείου και δύο μαθητές του Σχολείου μας. Οι συμμετέχοντες έπρεπε να διεκπεραιώσουν 15 δραστηριότητες, να απαντήσουν σε ερωτήσεις γνώσεων, να λύσουν μαθηματικούς γρίφους και να δοκιμαστούν διασκεδάζοντας σε παραδοσιακά παιχνίδια. Τα τέσσερα παιδιά της καλύτερης ομάδας κέρδισαν από ένα τάμπλετ, το οποίο δώρισε ο Σύνδεσμος Γονέων. Το δεύτερο μέρος του Μαθητικού Συνεδρίου ξεκίνησε με Ομιλία από τον Πρόεδρο του ΚΜΣ. Τα δέκα τμήματα του Σχολείου μας ετοίμασαν με την καθοδήγηση των ΥΤ μια παρουσίαση για ένα κατεχόμενο χωριό ή περιοχή. Η εκδήλωση διανθίστηκε με ποιήματα, τραγούδια, χορούς και οπτικοακουστικό υλικό. Ο κύριος Καρασαμάνης με ομάδα μαθητών του από την Ελληνική Σχολή ΠΑΣΚΑΛ τραγούδησε το τραγούδι «Τέσσερα τζιαι τέσσερα». Στον χώρο υπήρχε μία μεγάλη κατασκευή που παρουσίαζε την Κύπρο και ομάδα μαθητριών κάλυψε την πράσινη γραμμή, τοποθετώντας λουλούδια. Η εκδήλωση τελείωσε με την ευχή η επόμενη συνάντηση των δύο σχολείων στην Κύπρο να γίνει σε μία Κύπρο Ελεύθερη και απαλλαγμένη από τα κατοχικά στρατεύματα.
Η ομάδα του Σχολείου μας θα επισκεφθεί το ΠΓΠΜ από τις 22 μέχρι και τις 27 Μαρτίου. Μία από τις πολλές δραστηριότητες θα είναι η συμμετοχή των μαθητών μας στην παρέλαση της Εθνικής Επετείου 25ης Μαρτίου στους δρόμους της Θεσσαλονίκης.