Αδήριτη ανάγκη το άνοιγμα του κεφαλαίου λογοδοσία


ΤΟΥ ΓΙΑΓΚΟΥ ΖΗΝΩΝΟΣ*  

Οι τελευταίες εξελίξεις σε σχέση με την κυπριακή οικονομία προδιαγράφουν πως το άμεσο μέλλον θα είναι δυσοίωνο. Τα συμφωνηθέντα αποτελούν προϊόν της δεινής θέσης, στην οποία βρίσκεται εδώ και μερικά χρόνια η κυπριακή οικονομία λόγω διαχρονικών και διαδοχικών λαθών ενώ οι συνέπειες τους θα είναι οδυνηρές για την κυπριακή κοινωνία.

Οι απλοί πολίτες, οι οποίοι θα βιώσουν στην καθημερινότητα τους τις αρνητικές συνέπειες, αναμένουν από την πολιτική ηγεσία πως στο άμεσο μέλλον θα συμπεριφερθεί πιο υπεύθυνα. Από τη μια, αναμένουν την υιοθέτηση ορθών πολιτικών ώστε να διασφαλιστεί η προοπτική ανάκαμψης της κυπριακής οικονομίας και από την άλλη την υιοθέτηση μέτρων που θα διασφαλίζουν τις αρχές της διαφάνειας και της λογοδοσίας, ώστε οι θυσίες τους να έχουν αντίκρισμα.

Πλέον, το άνοιγμα για τα καλά του κεφαλαίου λογοδοσία στην Κύπρο, καθίσταται αδήριτη ανάγκη και η περίπτωση της Ισλανδίας αποτελεί ένα πολύ καλό παράδειγμα. Το 2008 το τραπεζικό σύστημα της Ισλανδίας κατέρρευσε και η κοινωνική, οικονομική και πολιτική ζωή του τόπου βρέθηκαν στην άβυσσο της καταστροφής. Ένα από τα βασικά αιτήματα των πολιτών ήταν η απόδοση ευθυνών και η παραδειγματική τιμωρία των υπευθύνων. Ως προς το σκοπό αυτό, κατόπιν απόφασης της Ισλανδικής Βουλής, ορίστηκε ειδική εξεταστική επιτροπή, η οποία συνέταξε σχετικό πόρισμα και δημιουργήθηκε ειδικό δικαστήριο προκειμένου να εξετάσει τις όποιες ποινικές ευθύνες των εμπλεκομένων.

Ενώπιον της δικαιοσύνης οδηγήθηκαν ο πρώην πρωθυπουργός της χώρας και υπουργοί της κυβέρνησης, οι τρεις πρώην διοικητές της κεντρικής τράπεζας, στελέχη των ιδιωτικών τραπεζών καθώς επίσης και μόνιμα στελέχη του υπουργείου οικονομικών. Παράλληλα, εκδόθηκαν διεθνή εντάλματα σύλληψης για πολλά goldenboys των τραπεζών που διέφυγαν στο εξωτερικό και μεταφέραν μαζί τους τεράστια ποσά χρημάτων. Αρκετοί από αυτούς καταδικάστηκαν σε φυλάκιση ενώ ο πρώην πρωθυπουργός της χώρας κρίθηκε ένοχος σε κατηγορία ότι δεν συγκαλούσε συνεδρίες του Υπουργικού Συμβουλίου για κρίσιμα ζητήματα που απασχολούσαν το κράτος.

Το παράδειγμα της Ισλανδίας αποτελεί σταθερό οδοδείκτη για το σύνολο της πολιτικής ηγεσίας της Κύπρου εάν αυτή έχει την πολιτική βούληση να ανοίξει για τα καλά και όχι επιφανειακά το κεφάλαιο λογοδοσία στην Κύπρο. Η πολιτική ηγεσία του τόπου έχει υποχρέωση και καθήκον να συμπεριφερθεί υπεύθυνα και να αποδείξει με πράξεις και όχι με λόγια ότι υπάρχει αυτή η πολιτική βούληση.

Η ψήφιση από την Βουλή των Αντιπροσώπων ενός ουσιαστικού νομοθετικού πλαισίου, που στην προκειμένη περίπτωση να διασφαλίζει την απόδοση ευθυνών και την παραδειγματική τιμωρία των υπευθύνων αλλά και γενικότερα να ρυθμίζει το ζήτημα της λογοδοσίας στην Κύπρο, αποτελεί βήμα προς αυτή την κατεύθυνση. Κάτι τέτοιο, θα ικανοποιήσει το περί δικαίου αίσθημα και θα αποτελέσει ένα είδος κάθαρσης για τον κυπριακό λαό που πληρώνει και θα συνεχίσει να πληρώνει το κόστος της κρίσης.

*Οργανωτικός Γραμματέας ΝΕΔΗΚ. Μέλος Κεντρικής Επιτροπής ΔΗΚΟ

 




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter











199