ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΥ ΘΕΟΦΑΝΟΥΣ*
Ως Αγωνιστική Συνεργασία, πιστεύουμε ακράδαντα στο δίκαιο των αγώνων μας, αφού βιώσαμε μιαν άνευ προηγουμένου επίθεση στους μισθούς μας, με μόνιμες απώλειες που σε βάθος χρόνου ξεπερνούν το 20% των αποδοχών μας, την ίδια στιγμή που ελάχιστα έγιναν για τη φορολόγηση του πλούτου και την πάταξη της φοροδιαφυγής. Δηλώνουμε για ακόμα μια φορά ότι απορρίπτουμε τη λογική και τη φιλοσοφία των προγραμμάτων οικονομικής εξυγίανσης και δημοσιονομικής αναπροσαρμογής που επιβάλλει η Τρόικα, μέσω μνημονίων, στα κράτη που αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσκολίες. Για ακόμα μια φορά γινόμαστε μάρτυρες της προσπάθειας επιβολής των θέσεων τους με τη μέθοδο του σοκ από τη μια και με τη μέθοδο της σαλαμοποίησης των απαιτήσεων τους από την άλλη. Την ίδια στιγμή παρατηρούμε τις προσπάθειες που καταβάλουν οι εν Κύπρο εκπρόσωποι της Τρόικα, να επιβάλουν περαιτέρω σκληρά μέτρα προσθέτοντας και άλλο βάρος στους ώμους του εργαζόμενου λαού πέραν από τις ήδη επιβληθείσες αντίξοες πολιτικές λιτότητας. Θυμίζουμε και τονίζουμε ότι δεν μπορούμε να αποδεχτούμε σε καμιά περίπτωση, τις εισηγήσεις που έγιναν τον Μάρτιο από το ΔΝΤ όπου, μεταξύ άλλων, ζητούν εξοικονόμηση, δηλαδή απολύσεις, 900-3800 εκπαιδευτικών.
Ταυτόχρονα, αναφέρουμε και τις πρόνοιες του μνημονίου Αναστασιάδη όπου, παρά τις προεκλογικές του δεσμεύσεις και τις νέες αποκοπές στους μισθούς, οδηγούν στην ανεργία γύρω στους 80 συναδέλφους, αλλά και το αποτέλεσμα της πρότασης νόμου για παγοποιήσεις των προαγωγών που κατάθεσε ο ΔΗΣΥ και το οποίο οδηγά ακόμα 15 εκπαιδευτικούς έξω από τα σχολεία.
Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά, βιώσαμε το τελευταίο διάστημα και μια άνανδρη προσπάθεια απαξίωσης του συνδικαλιστικού κινήματος, μια συντονισμένη επιχείρηση παραγκωνισμού των συνδικαλιστών και επιβολή από τη νομοθετική εξουσία νέων τρόπων ρύθμισης των εργασιακών σχέσεων μεταξύ κρατικών υπαλλήλων και κυβέρνησης, όπως για παράδειγμα την αναστολή των μονιμοποιήσεων στην εκπαίδευση. Συντονισμένα και μεθοδευμένα προσπαθούν να μας μετατρέψουν σε κομπάρσους σε ένα έργο που θα έπρεπε να πρωταγωνιστούμε.
Η ΠΟΕΔ ήταν η μοναδική συντεχνία που έστω και σποραδικά, αντιδρούσε στα διάφορα μνημονιακά μέτρα που μας επιβάλλονταν. Παρόλα αυτά, θεωρούμε αναγκαία την αξιολόγηση της στάσης που τήρησε, με μοναδικό στόχο να εντοπιστούν και να ενισχυθούν οι αποτελεσματικές πολιτικές της και να αλλάξουν όσες δεν απέδωσαν τα αναμενόμενα.
Αρχικά θεωρούμε ότι πρέπει να μας προβληματίσει έντονα η μη μαζική συμμετοχή των εκπαιδευτικών στις κινητοποιήσεις της οργάνωσης. Φαίνεται ότι δεν καταφέραμε να πείσουμε τους /τις εκπαιδευτικούς για την ανάγκη να σταθούν δίπλα στην οργάνωσή τους και να στηρίξουν τους αγώνες της. Παρόλο το δίκαιο του αγώνα μας, παρόλο που επιβεβαιωθήκαμε ως οργάνωση για όσα προβλέψαμε ότι θα επιβληθούν στους εργαζόμενους μέσα στο πλαίσιο της περίφημης εξυγίανσης των οικονομικών του κράτους, τα οποία έφτασαν στα σημερινά δραματικά επίπεδα με την ευθύνη κάποιων που δεν πλήρωσαν ούτε σεντ από την τσέπη τους, εξακολουθούμε να είμαστε σε δυσμένεια και να κατηγορούμαστε. Αποτέλεσμα αυτού είναι οι πολλοί δάσκαλοι και δασκάλες να τηρούν στάση μοιρολατρική και σιωπούν περιμένοντας τα χειρότερα που είναι σίγουροι ότι θα έρθουν.
Είναι λοιπόν καιρός να επιστρέψουμε την αξιοπρέπεια στα μέλη μας, να βγούμε και να πούμε με θάρρος ποιοι ευθύνονται για τα σημερινά χάλια μας και αναλώνονται στο να ρίχνουν λάσπη στους Δημοσίους Υπαλλήλους, πράγμα που αποφασίσαμε στο ΔΣ ΠΟΕΔ αλλά δεν υλοποιήσαμε ποτέ. Είναι καιρός να ζητήσουμε την τιμωρία των πραγματικών ενόχων, να ενωθούμε όλοι σε μια γροθιά και να συστρατευτούμε με τον κάθε πολίτη αυτού του κράτους που αγωνίζεται να περάσει αξιοπρεπώς τις δύσκολες στιγμές. Φέρνοντας στο μυαλό μας τη μεγαλειώδη πορεία που έκανε η ΠΟΕΔ από το Ζήνα Πάλλας προς το προεδρικό την δεκαετία του 90, αντιλαμβανόμαστε ότι επιβάλλετε να δραστηριοποιήσουμε και να πείσουμε τον κόσμο μας πρώτα απ΄ όλα, αν θέλουμε να ακούγεται δυνατή και καθαρή η φωνή μας και να πετυχαίνουμε τους στόχους μας.
Συνεχίζοντας, ως Αγωνιστική Συνεργασία πιστεύουμε ότι θα πρέπει η ΠΟΕΔ να έχει ως κύρια επιδίωξή της, στις δύσκολες μέρες που έρχονται, να μην επιβαρυνθούν άλλο οικονομικά τα μέλη της, αλλά και να μην οδηγηθεί κανένας στην ανεργία. Αν αυτό είναι αναπόφευκτο θα πρέπει να πολεμήσει σθεναρά ώστε τα όποια νέα μέτρα χρειάζεται να επιβληθούν, να έχουν χαρακτήρα προσωρινό, να είναι προϊόν κοινωνικού διαλόγου και να αγγίζουν αναλογικά όλους τους εργαζόμενους.
Ταυτόχρονα, θα πρέπει να φροντίσει να χτίσει σχέσεις με τη δημοσιογραφική οικογένεια, ώστε να μπορεί να προβάλλει το έργο της, τον κοινωνικό της ρόλο και τις διεκδικήσεις της πιο αποτελεσματικά. Θέλουμε να πιστεύουμε ότι εάν η ΠΟΕΔ καταθέσει δημόσια, διάφορες προτάσεις όπου θα φαίνεται η συμβολή των εκπαιδευτικών στην προσπάθεια για αντιμετώπιση των αρνητικών συνεπειών της οικονομικής κρίσης στην Κυπριακή κοινωνία, θα βοηθήσει ούτως ώστε να διαφοροποιηθεί το εν μέρει αρνητικό κλίμα.
Όσον αφορά στα υπόλοιπα συνδικαλιστικά μας αιτήματα, όσο κι αν η οικονομική κρίση τα έβαλε στο ψυγείο, θα πρέπει να συνεχίσουμε να τα διεκδικούμε με κάθε ευκαιρία.
ð Η εκπαιδευτική μεταρρύθμιση, την οποία ορθώς στήριξε η ΠΟΕΔ, πρέπει να προχωρήσει και να διαφυλαχτεί από οδυνηρές εκπτώσεις στις δράσεις που προϋποθέτει η αποτελεσματική εφαρμογή της στα σχολεία, ώστε να πετύχει τους στόχους της και να επιφέρει πραγματική βελτίωση στην ποιότητα της παρεχόμενης εκπαίδευσης. Θέλουμε να πιστεύουμε ότι θα παραμείνει φήμη ότι ο νέος Υπουργός Παιδείας έχει θέση ως στόχο να την σταματήσει.
Την ίδια στιγμή, ως Αγωνιστική Συνεργασία, αντιδρούμε στο να αφεθεί η υλοποίηση των μεταρρυθμιστικών δράσεων στη φιλοτιμία των δασκάλων και διεκδικούμε τέτοιες συνθήκες εργασίας στα σχολεία που να ενθαρρύνουν την καινοτομία και την αλλαγή και να δημιουργούν ένα περιβάλλον εργασίας ευχάριστο και άνετο για τους εκπαιδευτικούς, χωρίς πιέσεις και ψυχαναγκασμούς. Η εκπαιδευτική μεταρρύθμιση που ξεκίνησε ως ανάγκη για αναπροσαρμογή του συστήματος στις σύγχρονες συνθήκες, να παραμείνει ως τέτοια και να συμβάλει στη δημιουργία ενός σχολείου που θα αγκαλιάσει παιδιά και εκπαιδευτικούς, συμβάλλοντας τα μέγιστα στην έξοδο της πατρίδας μας από την κρίση και στην αναγέννηση της ελπίδας για ένα καλύτερο αύριο για εμάς και τα παιδιά μας.
ð Θα πρέπει επιτέλους να αλλάξει το σύστημα αξιολόγησης, τόσο των εκπαιδευτικών όσο και των εκπαιδευτικών μονάδων, ώστε να καταργηθεί ο επιθεωρητισμός. Ένα νέο σύστημα αξιολόγησης που θα δημιουργεί νέες θέσεις προαγωγής είναι ίσως και η μοναδική ελπίδα μας αυτή τη στιγμή για νέους διορισμούς και παροχή κινήτρων στους/ στις εκπαιδευτικούς που μετά από πολλά χρόνια ευδόκιμης πορείας στην εκπαίδευση βλέπουν τις ελπίδες τους για μια προαγωγή και αναβάθμιση του ρόλου τους στα σχολεία, να εξανεμίζονται.
ð Θα πρέπει να πιέσουμε ώστε να καθοριστεί ολοκληρωμένη πολιτική για τους αλλόγλωσσους μαθητές/μαθήτριες που είναι πια ένα μεγάλο ποσοστό των μαθητών μας, ώστε να μπορούν να ενταχθούν ομαλά στα σχολεία μας.
ð Το ενιαίο ολοήμερο θα πρέπει να βελτιωθεί και να στηριχθεί με κάθε τρόπο, ενώ είναι καιρός να αξιολογηθεί ουσιαστικά και το προαιρετικό ολοήμερο.
ð Τα νηπιαγωγεία και οι νηπιαγωγοί πρέπει να πάψουν να αποτελούν τους φτωχούς συγγενείς της Δημοτικής Εκπαίδευσης. Η ΠΟΕΔ πρέπει να καλλιεργήσει την κουλτούρα ότι αυτά που κερδίζονται για τη Δημοτική Εκπαίδευση παραχωρούνται αναλογικά και στην Προδημοτική Εκπαίδευση. Κύρια διεκδίκησή μας την παρούσα στιγμή για τις νηπιαγωγούς πρέπει πιστεύουμε να είναι η παραχώρηση χρόνου και στα νηπιαγωγεία για την υπεύθυνη τμήματος.
ð Για την Ειδική Εκπαίδευση εκκρεμεί σειρά από αιτήματα τα οποία σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να ενταφιαστούν. Προμετωπίδα μας για το άμεσο μέλλον πρέπει να είναι και πάλι η παραχώρηση χρόνου στον υπεύθυνο ή στην υπεύθυνη μονάδας. Παράλληλα πρέπει να είμαστε έτοιμοι να αντιδράσουμε σε οποιαδήποτε προσπάθεια μείωσης των ωρών παρεχόμενης ειδικής εκπαίδευσης ανά μαθητή, που θα πλήξει το επίπεδο της παιδείας και θα οδηγήσει σε περαιτέρω μείωση του αριθμού των εκπαιδευτικών.
ð Οι νεοεισερχόμενοι εκπαιδευτικοί πρέπει να είναι η καθημερινή έγνοια της οργάνωσης, αφού έχουν πληγεί περισσότερο από όλους από τα μέτρα που λήφθηκαν λόγω της οικονομικής κρίσης. Πέραν από τη μείωση των κλιμάκων εισδοχής έχουν απολέσει συνταξιοδοτικά ωφελήματα και η δυνατότητα διορισμού τους συρρικνώνεται από κάθε προσπάθεια εξοικονόμησης χρημάτων. Η Αγωνιστική Συνεργασία έχει εγγράψει θέμα στην σημερινή ΠΣΓΑ και έχει να κάνει συγκεκριμένες εισηγήσεις.
ð Όσον αφορά τους συναδέλφους/συναδέλφισσές μας Μουσικούς, πρέπει όλοι να θυμόμαστε ότι εκκρεμεί το αίτημα για τη μισθολογική τους αναβάθμιση και η ΠΟΕΔ οφείλει να εργαστεί μαζί τους για να βρεθεί ο δρόμος που πρέπει να ακολουθηθεί για την αίσια έκβασή του.
Οι εκπαιδευτικές οργανώσεις πρέπει να οργανώσουν δυναμικές κινητοποιήσεις για να προστατεύσουν τα συμφέροντα των μελών τους απέναντι στα νέα κύματα αποκοπών αλλά και τις προσταγές του ΔΝΤ, που έφτασαν και καταφθάνουν, ενώνοντας φωνή και δυνάμεις με τις υπόλοιπες συντεχνίες. Αυτοί που πήραν τις αποφάσεις και αυτοί που θα πάρουν τις αποφάσεις πρέπει να νιώσουν το πολιτικό κόστος. H ΠΟΕΔ πρέπει να ζητήσει γραπτώς τις θέσεις όλων των κομμάτων και τα μέτρα που προτίθενται να προωθήσουν. Ταυτόχρονα οφείλουμε να καταγγέλλουμε και να ονομάζουμε καθημερινά όσους πολιτικούς χτυπούν το δημόσιο τομέα (π.χ. Παπαδόπουλος – Αβέρωφ) αλλά και τις οργανώσεις που τους υποστηρίζουν (π.χ. ΟΕΒ – ΚΕΒΕ). Τα όποια δυναμικά μέτρα αποφασιστούν πρέπει να περιέχουν την έννοια της κλιμάκωσης και να είναι στοχευμένα προς τη σωστή κατεύθυνση. Για ακόμα μια φορά επαναφέρουμε την αναγκαιότητα επαναλειτουργίας του Ταμείου Απεργιακού Αγώνα.
Θέλουμε να τονίσουμε ότι για την Αγωνιστική Συνεργασία μείζον θέμα που πρέπει να εξεταστεί άμεσα είναι ο εκσυγχρονισμός της ΠΟΕΔ, ώστε να γίνει πιο αποτελεσματική στη διεκδίκηση των αιτημάτων της και να λειτουργεί πιο ευέλικτα και πετυχημένα. Απαραίτητα θεωρούμε τον εκσυγχρονισμό του καταστατικού και ιδιαίτερα του εκλογικού συστήματος. Απαραίτητη κρίνεται η δημιουργία επιστημονικής ομάδας τεκμηρίωσης θέσεων η οποία πέραν από ένα σταθερό αριθμό μελών να μπορεί να στελεχωθεί κάθε φορά με εξειδικευμένα άτομα ανάλογα με το αντικείμενο μελέτης (οικονομολόγους, επικοινωνιολόγους, κ.α.) παρέχοντας τεκμηριωμένες θέσεις και προτάσεις από την Οργάνωση.
Παράλληλα, πιστεύουμε ότι η ΠΟΕΔ πρέπει να αναβαθμίσει την προσφορά της στα μέλη της προσφέροντάς τους μια αναβαθμισμένη κάρτα εκπαιδευτικού, αλλά και την προσφορά της στην κοινωνία με τη δημιουργία φορέα πολιτισμού. Εδώ θα πρέπει να χαιρετίσουμε την έναρξη λειτουργίας του ηλεκτρονικού προγράμματος κρατήσεων των εξοχικών της ΠΟΕΔ, αλλά ταυτόχρονα, να σημειώσουμε τις αδυναμίες της οργάνωσης όπως είναι το ενημερωμένο μητρώο μελών.
Συναδέλφισσες, Συνάδελφοι
Η ενότητα του κλάδου δε διασφαλίζεται με ευχολόγια και δηλώσεις. Η ενότητα του κλάδου, ως νοοτροπία, σφυρηλατείται μέσα από κοινούς αγώνες για την περιφρούρηση κεκτημένων, μέσα από κοινούς αγώνες ακόμα και για νέες κατακτήσεις. Η κρισιμότητα της στιγμής δεν επιτρέπει την εσωτερική διάσπαση. Απαιτείται συναντίληψη απ’ όλες τις κινήσεις εντός ΠΟΕΔ, μακριά από τακτικισμούς και προσωπικά ή κινησιακά συμφέροντα, ούτως ώστε ο κλάδος να βγει και ενωμένος και ενισχυμένος.
Τώρα είναι η ώρα της ανασύνταξης δυνάμεων και της μεγάλης αντεπίθεσης από την ΠΟΕΔ. Με προμετωπίδα μας την απαίτησή μας ότι η Παιδεία και η Υγεία θα πρέπει να προστατευτούν ως κόρη οφθαλμού, ο αγώνας για προάσπιση των κεκτημένων του κλάδου και ιδιαίτερα των δικαιωμάτων των νεοεισερχομένων, πρέπει να εντατικοποιηθεί και να κορυφωθεί. Τώρα είναι η ώρα που το εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα πρέπει να ορθώσει ισχυρό ανάστημα απέναντι σε νεοφιλελεύθερες μνημονιακές πολιτικές που στόχο έχουν τον εργαζόμενο και την εξυπηρέτηση του κεφαλαίου. Χρωστούμε μια πληρωμένη απάντηση σε όσους μας υποτιμούν, μας βρίζουν και μας περιφρονούν, προσπαθώντας να μας εξευτελίσουν στην κοινωνία. Τώρα είναι η ώρα της ψυχικής ανάτασης και των ιστορικών αποφάσεων. Το χρωστούμε στους εαυτούς μας, στην επόμενη γενιά εκπαιδευτικών, στους μαθητές μας, στα παιδιά μας, στην κοινωνία μας.
*Τοποθέτηση Αγωνιστικής Συνεργασίας στη σημερινή ΠΣΓΑ της ΠΟΕΔ, Αντιπρόεδρος ΠΟΕΔ