Αιμίλιος Σολωμού: Η απομυθοποίηση της Σύγχρονης Ιστορίας δε θα είναι εύκολη υπόθεση


 Διάλεξη στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας: «Λαοί που δεν γνωρίζουν το παρελθόν δεν μπορούν να προγραμματίσουν το μέλλον. Η Ιστορία είναι για ένα Έθνος,  ό,τι η μνήμη για έναν άνθρωπο. Όποιος ξεχνά το παρελθόν δεν έχει παρόν και μέλλον»

 Η πραγματικότητα της Κυπριακής Ιστορίας  ακολουθεί  την Ελληνική  Εθνοκεντρική  αφήγηση. Σκοπός του μαθήματος της Ιστορίας είναι να βοηθήσει τους μαθητές να γνωρίσουν  και να εκτιμήσουν τον ιστορικό βίο και την πολιτιστική κληρονομιά  της Κύπρου και της Ελλάδας και να διαμορφώσουν εθνική συνείδηση ως μέλη του ελληνικού έθνους και ως κάτοικοι της ημικατεχόμενης Κύπρου. Αυτό ανέφερε σε ομιλία του , στα πλαίσια του Κύκλου Διαλέξεων  « Η ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΜΕΤΑ ΤΟ 1974» που διοργανώνεται από το Κέντρο Ευρωπαϊκών και Διεθνών Υποθέσεων του Πανεπιστημίου Λευκωσίας ο Αντιπρόεδρος Διοίκησης του  Πανεπιστημίου Λευκωσίας, δρ. Αιμίλιος Σολωμού.

Σύμφωνα με τον δρα Αιμίλιο Σολωμού, αυτός ο ελληνοκεντρικός χαρακτήρας της Κυπριακής Ιστορίας, δεν είναι  ο πλέον ενδεδειγμένος για να αποδοθεί σωστά η ιστορία του τόπου, αφού σχεδόν αποκλείει την άλλη πλευρά. Η οποία  με τη σειρά της παρουσιάζει τη δική της εκδοχή για τα ιστορικά γεγονότα.

« Η ιστορία, όπως διδάσκεται σήμερα  στην Ελληνοκυπριακή πλευρά σχετίζεται με το Κίνημα για την Ένωση, τον Αγώνα  της ΕΟΚΑ,  τα γεγονότα του 1963-64, την ανταρσία των Τούρκων κοκ. Προσωπικότητες όπως ο Μακάριος, ο Γρίβας, ο Κυπριανού και άλλοι δεν έχουν αξιολογηθεί με τον πιο αντικειμενικό φακό της επιστήμης της Ιστορίας» είπε ο δρ. Σολωμού, προσθέτοντας πως χρειάζεται να έχει τόλμη αυτός που θα επιχειρήσει να παρουσιάσει τα γεγονότα όσο πιο αντικειμενικά  γίνεται.

« Η απομυθοποίηση της Σύγχρονης Ιστορίας δε θα είναι εύκολη υπόθεση. Το πολιτικό κόστος  και οι πολιτικές σκοπιμότητες ίσως να μην επιτρέψουν να γίνει η απαιτούμενη αλλαγή στη διαχείριση του Ιστορικού λόγου, παρόλο που σήμερα υπάρχουν πολλοί νέοι ικανοί ιστορικοί», είπε. Παράλληλα ανέφερε πως η Κύπρος έχει μακρά ιστοριογραφική παράδοση που έχει διασώσει και συντηρήσει σημαντικές πτυχές της Ιστορίας του τόπου. Αλλά έχουν «δημιουργηθεί μύθοι γύρω από την σύγχρονη Κυπριακή Ιστορία. Έχουν δημιουργηθεί πρότυπα που εξυπηρετούν Εθνικούς ή Κομματικούς σκοπούς».

Ο δρ. Σολωμού, αναφέρθηκε επίσης στο τι είναι  η Ιστορία, ποιος είναι ο σκοπός της και ποια είναι η χρησιμότητα της. Για την Ιστορία  είπε πως είναι η «μάθηση για τη ζωή των ανθρώπων στο παρελθόν,  και η διαδικασία της έρευνας που οδηγεί στη γνώση αυτού του παρελθόντος». Είναι επίσης η διευθέτηση του παρελθόντος, η μητέρα της αλήθειας, το παράδειγμα και η συμβουλή για το παρόν. Πολλά είναι τα στοιχεία που επηρεάζουν τη γραφή της Ιστορίας, όπως οι πολιτικές, κομματικές και εθνικές σκοπιμότητες.

Ο ομιλητής αναφέρθηκε επίσης στους παράγοντες που επηρεάζουν την ιστορική ζωή, όπως είναι το έδαφος, οι κλιματολογικές συνθήκες, η γεωγραφική θέση, οι οικονομικοί πόροι, η πολιτιστική εξέλιξη κοκ.

Αναφέρθηκε  στην χρησιμότητα της Ιστορίας, τονίζοντας πως αυτή γεννήθηκε από την επιθυμία των ανθρώπων να κληροδοτήσουν στους μεταγενέστερους τους κάτι από τη ζωή τους. «Λαοί που δεν γνωρίζουν το παρελθόν δεν μπορούν να προγραμματίσουν το μέλλον. Η Ιστορία είναι για ένα Έθνος,  ό,τι η μνήμη για έναν άνθρωπο. Όποιος ξεχνά το παρελθόν δεν έχει παρόν και μέλλον», επισήμανε, τονίζοντας πως η Ιστορία είναι σημαντική γιατί βοηθά μεταξύ άλλων στην απόκτηση γνώσεων και ενσυναίσθησης, στην γλώσσα, στο διάβασμα και στη διεύρυνση του πνεύματος.

Ο δρ. Σολωμού αναφέρθηκε τέλος  στον ρόλο του επιστήμονα Ιστορικού, λέγοντας πως « η ιστορική έρευνα αποκτά νόημα όταν τα πορίσματα της συντίθενται σε ένα κείμενο και δημοσιοποιούνται. Για να πετύχει ένας ιστορικός απαιτούνται αντίληψη και κατανόηση των ανθρώπων .Επίσης εντιμότητα και θάρρος».

 




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










174