Ακαδημαϊκοί ΤΕΠΑΚ για τη συνεδρία της Συγκλήτου: Νικητής η συναίνεση και η προσήλωση στις αρχές


Η Συντεχνία Ακαδημαϊκού Προσωπικού του ΤΕΠΑΚ, με ανακοίνωσή της αναφέρεται στη σημερινή διαδικασία επιλογής προέδρου και αντιπροέδρου του Συμβουλίου του Πανεπιστημίου από τη Σύγκλητο και τονίζει ότι «η συναινετική πρόταση για αποστολή των ονομάτων στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ήταν η ορθότερη ενέργεια υπό τις περιστάσεις».

Αναφέρει στην ανακοίνωσή της:

«Η ΣΑΠ-ΤΕΠΑΚ εξαρχής υποστήριξε και διεκδίκησε μια διαδικασία,  κατά την οποία η Σύγκλητος θα μελετούσε τις υποψηφιότητες και κατά τρόπο αντικειμενικό και εμπεριστατωμένο θα διαμόρφωνε πρόταση προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Η ΣΑΠ-ΤΕΠΑΚ επιθυμεί όπως η διαδικασία αυτή θεσπιστεί σε Κανόνα, έτσι ώστε να διασφαλιστεί ότι όλες οι μελλοντικές διαδικασίες θα εφαρμοστούν κατά τρόπο σαφή και νομότυπο και δεν θα παρουσιαστούν ξανά τα ατυχή φαινόμενα που βιώσαμε τις τελευταίες μέρες.

Ταυτόχρονα η ΣΑΠ-ΤΕΠΑΚ κατήγγειλε ότι η διαδικασία είχε εκφυλιστεί και μολυνθεί από την παράτυπη ενέργεια της Πρυτάνεως να αποστείλει επιστολή εκ μέρους της Συγκλήτου χωρίς την εκ την προτέρων διαβούλευση και συνεννόηση. Η ΣΑΠ-ΤΕΠΑΚ επανειλημμένα επέμενε όπως η Πρύτανης αποσύρει την εν λόγω παραπλανητική επιστολή, έτσι ώστε να επανέλθει η διαδικασία σε ορθή βάση. Δυστυχώς  η Πρύτανης δεν το έχει πράξει μέχρι τώρα.

Στη σημερινή διαδικασία, και παρόλο που υπήρχε έντονη άρνηση της Πρυτάνεως να επιτρέψει την εναλλακτική επιλογή για αποστολή στον ΠτΔ και των 2 ονομάτων των υποψηφίων (για κάθε θέση) ως άξιων να αναλάβουν την Προεδρία / Αντιπροεδρία και να αφεθεί το Υπουργικό Συμβούλιο να επιλέξει, η Πρύτανης υποχρεώθηκε εν τέλει (και κατόπιν εκλογικής διαδικασίας) να συμπεριλάβει και την εναλλακτική επιλογή.

Η πιο πάνω άποψη (που υποστηρίχτηκε και από την ΣΑΠ-ΤΕΠΑΚ) τεκμηριώθηκε στη βάση του αιτιολογικού ότι η διαδικασία, ως αυτή είχε εκφυλιστεί, δεν θα μπορούσε να εφαρμοστεί κατά τρόπο ορθό, αντικειμενικό και δίκαιο. Ως εκ τούτου η συναινετική πρόταση για αποστολή των ονομάτων στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ήταν η ορθότερη ενέργεια υπό τις περιστάσεις.

Στην τελική ψηφοφορία για την προεδρία, ο Χάρης Πουαγκαρέ και η πιο πάνω εναλλακτική πρόταση πήραν  από 14 ψήφους και 2 ψήφους πήρε ο Πανίκος Λεωνίδου (ο οποίος δεν παρέστη στη συνεδρία της Συγκλήτου). Για την επιλογή Αντιπροέδρου ο Δημήτρης Μαυρέλης πήρε 9 ψήφους έναντι 8 του Σπύρου Σπύρου, ενώ 14 ψήφισαν υπέρ του να  επιλέξει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.        

Η ΣΑΠ-ΤΕΠΑΚ αγωνίστηκε να επικρατήσει η συναίνεση, να προστατευτούν οι θεσμοί και να τηρηθούν οι αρχές χρηστής διοίκησης του Πανεπιστημίου. Δηλώνουμε την ετοιμότητά μας να προσπαθήσουμε με όλες μας τις δυνάμεις να αποτραπούν παρόμοια φαινόμενα στο μέλλον».

 




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










134