ΑΚΕΛ: Εννιά μέτρα που θα συμβάλουν στην αναβάθμιση της Παιδείας


«Χρειαζόμαστε μια πιο ποιοτική, δημοκρατική και ανθρωποκεντρική παιδεία. Οι κυβερνώντες εδώ και τρία χρόνια, με μια αντιμεταρρύθμιση της παιδείας, σπρώχνουν τα πράγματα προς πιο συντηρητική, πιο αυταρχική παιδεία σε βάρος κυρίως των λαϊκών στρωμάτων».

Αυτό αναφέρει σε γραπτή δήλωσή του ο Εκπρόσωπος Τύπου της Κ.Ε. του ΑΚΕΛ Γιώργος Λουκαΐδης και προσθέτει:

«Το ΑΚΕΛ θεωρεί ότι τα πιο κάτω εννιά συγκεκριμένα μέτρα θα συμβάλουν στην αναβάθμιση της Παιδείας:

1     Η αλλαγή του Ενιαίου Λυκείου ήταν μια σωστή κίνηση αλλά το νέο ωρολόγιο πρόγραμμα έχει σοβαρές αδυναμίες και είναι κατώτερο των περιστάσεων. Προτείνουμε υιοθέτηση του προγράμματος του 40ώρου στα Γυμνάσια και στα Λύκεια. Το πρόσθετο κόστος των 10-12 εκατομμυρίων το χρόνο να προέλθει από εξοικονομήσεις του προϋπολογισμού του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού  που ανέρχεται περίπου στο 1 δισεκατομμύριο.

    Μετατροπή όλων των συμβασιούχων και εκτάκτων εκπαιδευτικών που έχουν συμπληρώσει 30 μήνες δουλειάς σε εργαζόμενους αορίστου χρόνου. Παρά την επίμονη διαφωνία των κυβερνώντων, μετά και από την πρόσφατη απόφαση του Δικαστηρίου Εργατικών Διαφορών δεν υπάρχει άλλος δρόμος. Σταδιακή μονιμοποίησή τους.

3     Με την ανάληψη της διακυβέρνησης Αναστασιάδη εκατοντάδες εκπαιδευτικοί οι οποίοι εργάζονταν στα απογευματινά και βραδινά μαθήματα, μετατράπηκαν από τη μια νύχτα στην άλλη από εργαζόμενους στο ΙΔΑΒΕΠ, σε αυτοεργοδοτούμενους με Αγορά Υπηρεσιών. Εκατοντάδες εκπαιδευτικοί, κυρίως νέοι, έχασαν μέχρι και 35% των εισοδημάτων τους. Αυτοί οι άνθρωποι, που απασχολούνται σήμερα παράνομα, πρέπει να αποκατασταθούν.

    Επέκταση της Τεχνικής Εκπαίδευσης, την οποία έχει ανάγκη ο τόπος και παρουσιάζει αυξημένη ζήτηση, με άμεση ανέγερση νέας Τεχνικής Σχολής στη Λάρνακα και 3 περιφερειακών σχολών στις άλλες επαρχίες για τις ανάγκες της υπαίθρου.

    Αναδόμηση της ειδικής εκπαίδευσης στη βάση της ολοκληρωμένης πρότασης που κατάθεσε το ΑΚΕΛ στο ΥΠΠΟ, με  έμφαση στην απασχόληση ατόμων με αναπηρίες μετά τα 21 τους χρόνια, την αναθεώρηση της νομοθεσίας και την ενίσχυση ειδικών σχολείων και ειδικών μονάδων.

6     Ριζική αναμόρφωση των Εσπερινών Λυκείων και Εσπερινών Τεχνικών Σχολών, με νέα ωρολόγια, νέα αναλυτικά προγράμματα και εξειδίκευση στη διδασκαλία ενηλίκων ατόμων.

    Επέκταση άμεσα του θεσμού των Μεταλυκειακών Ινστιτούτων Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και κατάρτισης, κατά ένα τμήμα σε όλες τις επαρχίες. Κατοχύρωση της φοιτητικής χορηγίας στους σπουδαστές των ΜΙΕΕΚ.

    Διπλασιασμός του εντελώς ανεπαρκούς αριθμού των εκπαιδευτικών ψυχολόγων για αντιμετώπιση της σχολικής παραβατικότητας αλλά και των κοινωνικών και ψυχολογικών προβλημάτων παιδιών και νέων στα σχολεία μας.

9     Ενίσχυση της Κρατικής Φοιτητικής Μέριμνας, η οποία δέχτηκε πλήγμα μετά το πρόσφατο κουτσούρεμα των κονδυλίων από τους κυβερνώντες. Είναι απαράδεκτο για ένα κράτος που δίνει 1 δισεκατομμύριο για την Παιδεία, φοιτητές να υποχρεώνονται να διακόψουν τις σπουδές τους.




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter











135