Ο επικεφαλής του Γραφείου Παιδείας της Κ.Ε. του ΑΚΕΛ Χρίστος Χριστοφίδης πραγματοποίησε σήμερα συνάντηση με τη Συνομοσπονδία Γονέων Μέσης Εκπαίδευσης.
Σε δηλώσεις του με το πέρας της συνάντησης ο Χρίστος Χριστοφίδης δήλωσε:
«Τα ζητήματα Παιδείας βρίσκονται σε μια κρίσιμη καμπή. Ήδη η Συνομοσπονδία Γονέων Μέσης Εκπαίδευσης όσο μαθητές, ΟΕΛΜΕΚ και ΠΟΕΔ, για διαφορετικούς λόγους έχουν προειδοποιήσει ότι τον Σεπτέμβρη θα έχουμε σοβαρές αναταραχές στο εκπαιδευτικό σύστημα. Κατά την άποψη μας, αν δεν αντιμετωπιστούν, μπορεί να οδηγήσουν σε ένα χάος στην παιδεία, ένα χάος που θα ακολουθεί τα χνάρια, δυστυχώς και στην Παιδεία, του τομέα της Υγείας. Υπάρχει αύριο μια κρίσιμη συνεδρία στην Επιτροπή Παιδείας της Βουλής. Το Υπουργείο Παιδείας έχει φέρει ένα σύνολο κανονισμών 160 σελίδων για αλλαγές στον τρόπο λειτουργίας των σχολείων. Θέλω να πω ότι από τη δική μας την εμπειρία ότι, τις τελευταίες μέρες, που εργαζόμαστε πυρετωδώς, ολόκληρο το Γραφείο Παιδείας του ΑΚΕΛ πάνω σε αυτούς τους κανονισμούς και με όλη την προεργασία που έχουμε κάνει, δεν έχουμε καταφέρει να κάνουμε εξαντλητική συζήτηση γύρω από όλα τα ζητήματα τα οποία ανοίγουν αυτοί οι κανονισμοί. Το πρώτο που θέλω να πω είναι ότι πραγματικά διερωτώμαι πως το ΥΠΠ μπορεί να φέρνει 160 σελίδες κανονισμούς και να θέλει η Επιτροπή Παιδείας να τους συζητήσει, να τους εγκρίνει μέσα σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα.
Το δεύτερο που θέλω να πω και έχει να κάνει με το σημαντικότερο ζήτημα το οποίο θίγουν αυτοί οι κανονισμοί, είναι η προσπάθεια της κυβέρνησης χωρίς επιστημονική τεκμηρίωση, χωρίς οποιοδήποτε σοβαρό διάλογο, να επιβάλει αυτό το σύστημα, με εξετάσεις ανά τετράμηνο στο γυμνάσιο και στο λύκειο, κάτι το οποίο θα μετατρέψει τα σχολεία μας σε βιομηχανία εξετάσεων και θα ενισχύσει την παραπαιδεία. Αυτό θεωρούμε ότι ειδικά για τα παιδιά που έχουν ιδιαίτερες αδυναμίες, που προέρχονται από ένα υποβαθμισμένο οικονομικό και κοινωνικό περιβάλλον, θα είναι καταστροφικό και θα σπρώξει αυτά τα παιδιά στην πορεία εξόδου από το εκπαιδευτικό σύστημα. Είναι για ακόμα μια φορά που έρχονται οι κυβερνώντες να επιβάλουν αλλαγές, ατεκμηρίωτες, χωρίς επιστημονική προεργασία, αυθαίρετα και αποσπασματικά.
Και το τρίτο είναι ότι το ΥΠΠ έχει ανακοινώσει κατάργηση του προγράμματος αλφαβητισμού, ένα ειδικό πρόγραμμα που είχαμε στα σχολεία, ειδικά για τα παιδιά με σοβαρές μαθησιακές δυσκολίες για να το πάρει δήθεν το απόγευμα στα ΚΙΕ για να εξοικονομήσει «πέντε μπακίρες». Θεωρούμε αυτή την εξέλιξη εντελώς απαράδεκτη και καταδικαστέα και θα κάνουμε ότι περνά από χέρι μας, ως ΑΚΕΛ τουλάχιστον, για να ανατρέψουμε αυτή την απόφαση η οποία θα πλήξει εκατοντάδες παιδιά, εκείνα τα παιδεία που έχουν περισσότερη ανάγκη τη στήριξη εντός του σχολείου».
Συνεχίζοντας η ανακοίνωση του ΑΚΕΛ προσθέτει:
«Από πλευράς της Συνομοσπονδίας Γονέων Μέσης Εκπαίδευσης ο Πέτρος Κουλέρμος, εξέφρασε τη χαρά και την ικανοποίηση του που το Γραφείο Παιδείας του ΑΚΕΛ αποδέχτηκε την πρόσκληση τους για συζήτηση ενός θέματος της Παιδείας, το οποίο ταλανίζει τον τελευταίο καιρό τον τόπο, τους κανονισμούς λειτουργίας των σχολείων .
Διευκρίνισε ότι είναι μια προσπάθεια δύο χρόνων, στην οποία συμμετείχε η Συνομοσπονδία Γονέων και την οποία ο Υπουργός μέσα σε μία ώρα αύριο στην Επιτροπή Παιδείας της Βουλής, θέλει να συζητηθεί και να περάσει ολόκληρη πρόταση 160 σελίδων, συμπεριλαμβανομένων και δύο προτάσεις, του διαχωρισμού των Παγκύπριων Εξετάσεων και Εξετάσεις ανά τετράμηνο.
Όπως δήλωσε ο κ. Κουλέρμος, η Συνομοσπονδία Γονέων διαφωνεί κάθετα με την φιλοσοφία με την οποία το ΥΠΠ προσεγγίζει το όλο ζήτημα των εξετάσεων ανά τετράμηνο, και έχουν προειδοποιήσει το ΥΠΠ ότι η Συνομοσπονδία τον Σεπτέμβρη δεν θα ανοίξει τα σχολεία εάν δεν μπουν σε ένα επί τις ουσίας διάλογο για να εκφράσουν τις απόψεις τους. Στις παρεκκλίσεις του αυτές ανταποκρίθηκε ο Υπουργός Παιδείας χθες, με τον οποίο συναντήθηκαν χθες, και αντιλήφθηκε τις θέσεις του Συνδέσμου για τις εξετάσεις ανά τετράμηνο και όπως φαίνεται αύριο στη Βουλή θα πάει με αναβολή για ένα χρόνο, αλλά μας έχει βάλει μια υποσημείωση να περάσουν οι κανονισμοί λειτουργίας και να δεσμευτεί ο Υπουργός ότι όσα ζητήματα απασχολούν τους φορείς της Παιδείας και τους προβληματίζουν μέσα από την πρόταση να κάτσει σε ένα διάλογο να τα επιλύσει.
Η Συνομοσπονδία Γονέων Μέσης Εκπαίδευσης διαφωνεί με αυτή τη εισήγηση του Υπουργού και θεωρεί ότι θα πρέπει να προηγηθεί ο διάλογος, η επιμόρφωση των εκπαιδευτικών, η αξιολόγηση τους και όλα αυτά τα οποία μιλά η πρόταση. Κάλεσε το Υπουργείο να σταματήσει τις προχειρότητες και να μπει επί τις ουσίας σε διάλογο ούτως ώστε με την επόμενη σχολική περίοδο να είναι έτοιμοι και σύμφωνοι όλοι οι φορείς παιδείας για να προχωρήσουν».