Μετά από συνέργεια του οικείου Συνδέσμου Γονέων
Με ανακοίνωσή της η Ανέξάρτητη Κίνηση Δασκάλων-Νηπιαγωγών ΑΚΙΔΑ αναφέρει:
Σε Δημόσιο Νηπιαγωγείο στην πόλη της Λάρνακας οι γονείς, μέσα από θεμιτές και μη θεμιτές διαδικασίες επέβαλαν και το ΥΠΠ ακολούθησε, αφού αυτό αποτελεί και μια από τις πρακτικές τις οποίες εδώ και καιρό επιδιώκει να εφαρμόσει στη Δημόσια Εκπαίδευση, την αύξηση των παιδιών ανά τμήμα. Συγκεκριμένα, επιβλήθηκε στο σχολείο η φοίτηση 27 παιδιών ανά τμήμα στα τρία τμήματα του Νηπιαγωγείου.
Το πρώτο ερώτημα που γεννιέται αφορά τη θέση της Παγκύπριας Συνομοσπονδίας Ομοσπονδιών Συνδέσμων Γονέων Δημόσιων και Κοινοτικών Νηπιαγωγείων σε ένα τόσο ευαίσθητο θέμα.
Διερωτάται, επίσης, κανείς, αν στο σχολείο αυτό, ερχόταν από μόνο του το ΥΠΠ και επέβαλλε την αύξηση των μαθητών με μετεγγραφές παιδιών πέραν του κλειστού κύκλου που συνέργησε στη συγκεκριμένη πράξη, θα γινόταν αποδεκτό;
Άξιο απορίας είναι και το γεγονός της έγκρισης απεριόριστων αιτήσεων για μετεγγραφή στο Δημόσιο Νηπιαγωγείο Δροσιάς από το Επαρχιακό Γραφείο Παιδείας Λάρνακας ενώ γνώριζαν τις δυνατότητες του περιορισμένου χώρου του σχολείου.
Σημειώνεται πως ο ζωτικός χώρος του σχολείου, εσωτερικός και υπαίθριος, δεν είναι αρκετός για τη διαβίωση, το μάθημα και το παιγνίδι για ένα τόσο μεγάλο αριθμό παιδιών. Και για να προλάβουμε τις απαντήσεις, το ότι δόθηκαν κάποιες επιπλέον ώρες διδασκαλίας, ποσώς διαφοροποιεί προς το καλύτερο την ασφυκτική κατάσταση που δημιουργήθηκε.
Εύλογα αναφύεται πρόσθετα το ερώτημα αν την επόμενη χρονιά γονείς επιθυμούν να εγγράψουν τα παιδιά τους στο εν λόγω Νηπιαγωγείο ή και οπουδήποτε αλλού, το ΥΠΠ θα προχωρήσει στην έγκριση τμημάτων με 28, 29 ή 30 μαθητές, αδιαφορώντας για την ασφάλεια, την ποιότητα εκπαίδευσης και την υγεία των παιδιών;
Επιβάλλεται ως εκ τούτου τόσο από το Επαρχιακό Γραφείο Παιδείας Λάρνακας και τη Διεύθυνση Δημοτικής Εκπαίδευσης αλλά και από την ίδια την ηγεσία του ΥΠΠ να δοθούν εξηγήσεις για την ενέργεια αυτή, η οποία συνιστά κατάφορη κατάχρηση εξουσίας από πλευράς του. Και επιβάλλεται να απαντηθεί ξεκάθαρα το ερώτημα αν όλοι οι γονείς των οποίων τα παιδιά φοιτούν στο εν λόγω Νηπιαγωγείο είναι κάτοικοι της εκπαιδευτικής περιφέρειας. Συνακόλουθα θα πρέπει να απαντηθεί το ερώτημα γιατί δεν εφαρμόζεται η ίδια πολιτική για μετεγγραφές σε όλα τα σχολεία και για όλους τους πολίτες.
Λαμβανομένου υπόψη πως σε ακτίνα μικρότερη του ενός χιλιομέτρου λειτουργούν άλλα δύο τουλάχιστον Δημόσια Νηπιαγωγεία, που θα μπορούσαν να δεχτούν τα υπεράριθμα παιδιά, τα ερωτήματα γίνονται ακόμα πιο έντονα και σίγουρα οι ευθύνες ακόμα πιο βαριές.
Επισημαίνεται, ακόμη, πως ενώ στην Προδημοτική Εκπαίδευση η Επίσημη Πλευρά συνεχίζει να αρνείται να διευκολύνει το ήδη βεβαρυμένο διοικητικό και εκπαιδευτικό πρόγραμμα των νηπιαγωγών, εφάρμοσε με τη μεγαλύτερη ευκολία την αύξηση αριθμού παιδιών κατά τμήμα σε ένα σχολείο, που ο χώρος του δεν επιτρέπει καν την κατάλληλη διαβίωση ακόμα και του ανώτατου ορίου των 25 παιδιών.
Ως ΑΚίΔΑ κρούομε τον κώδωνα του κινδύνου ότι τελικά αυτά που προηγήθηκαν από τις 11 του Μάη μέχρι τις 3 του Οκτώβρη του 2018 ήταν απλά ο πρόλογος για την πολιτική που το ΥΠΠ επιδιώκει να εφαρμόσει στο Δημόσιο Σχολείο. Είναι κρίμα που μερίδα γονιών άνοιξε διάπλατα την πόρτα σε αυτές τις πολιτικές εις βάρος των ίδιων των παιδιών τους εξυπηρετώντας αλλότριους σκοπούς και σημειώνουμε πως καμιά δικαιολογία ή επιχειρηματολογία δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή για την απαράδεκτη κατάσταση την οποία υποβοήθησαν να δημιουργηθεί και η οποία αποτελεί σοβαρό πλήγμα και αρνητικό προηγούμενο για την ποιότητα στην παρεχόμενη εκπαίδευση.