Αφορούν στη βελτίωση της καθημερινότητας του εκπαιδευτικού στον χώρο εργασίας του και των συνθηκώνκαι όρων εργασίας του.
Η Ανεξάρτητη Κίνηση Δασκάλων και Νηπιαγωγών (Α.Κί.ΔΑ) καταθέτει εκ νέου στην Oλομέλεια του Διοικητικού Συμβουλίου της ΠΟΕΔ προς συζήτηση και λήψη απόφασης τα πιο κάτω ζητήματα, με στόχο τη διεκδίκηση και επίλυσή τους:
1. Ασφάλεια και υγεία στον χώρο εργασίας:
- Δημιουργία ασφαλιστικού σχεδίου από την Κυβέρνηση στα πλαίσια της ευθύνης εργοδότη. Η ΠΟΕΔ σε συνεννόηση και με τις άλλες εκπαιδευτικές Οργανώσεις να προχωρήσει να θέσει αίτημα για σχέδιο ασφαλιστικής κάλυψης από τον εργοδότη για τον εκπαιδευτικό. Το σχέδιοθα πρέπει να προβλέπει μεταξύ άλλων την κάλυψη ατυχημάτων για 24 ώρες εντός και εκτός σχολικού χώρου
-Η ΠΟΕΔ να ζητήσει από το ΥΠΠ τη δημιουργία κώδικα /πλαίσιο προστασίας του εκπαιδευτικού από την ηλεκτρονική παρενόχληση σύμφωνα με τα πρότυπα άλλωνευρωπαϊκώνχωρών.
- να ανατεθεί η ευθύνη για την εκτίμηση κινδύνων στις αρμόδιες υπηρεσίες του κράτους και όχι στους εκπαιδευτικούς και τις διευθύνσεις των σχολείων.
2. Ζητήματα άδειας μητρότητας:
Η ΠΟΕΔ να τεκμηριώσει, για ακόμα μια φορά και να απαιτήσει όπως:
- Επιμηκυνθεί η άδεια μητρότητας σε 52 εβδομάδες (ένα χρόνο) με πλήρεις απολαβές. Η Κύπρος έχει τη μικρότερη σε διάρκεια άδεια μητρότητας στην ΕΕ.
- Παραχωρηθεί αύξηση των ωρών θηλασμού και φροντίδας βρέφους από 3 διδακτικές περιόδους σε τουλάχιστον 5 διδακτικές περιόδους.
- Οριστικοποιηθεί η παραχώρηση των ωρών θηλασμού και φροντίδας βρέφους στην εκπαιδευτικό καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, ανεξάρτητααπό το πότε το βρέφος κλείνει την καθορισμένη ηλικία.
3. Παρεμβάσεις γονιών και άλλων παραγόντων:
- Η ΠΟΕΔ μέσα από το διάλογο με τους οργανωμένους γονείς να επιδιώξει τη βελτίωση της επικοινωνίας των γονιών με το σχολείο
- Εφαρμογή κι ενίσχυση των υφιστάμενων κανονισμών λειτουργίας σχολείου. Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται αύξηση κρουσμάτων επιθετικής συμπεριφοράς απέναντι στους εκπαιδευτικούς εντός του χώρου του σχολείου.
- Προτείνεται η ενίσχυση των υφιστάμενων κανονισμών που διέπουν την επικοινωνία των γονιών με το σχολείο και τους εκπαιδευτικούς, αλλά και η αυστηρότερη εφαρμογή των διαδικασιών παρουσίας τους στη σχολική μονάδα.
- Η ΠΟΕΔ να απαιτήσει από το ΥΠΠ πιο αυστηρή τήρηση διαδικασιών σε σχέση με την ευχέρεια των γονιών αλλά και οποιοδήποτε άλλων να προβαίνουν σε ενέργειες κατά των εκπαιδευτικών και της εργασίας που επιτελούν.
4.Άδειες ασθενείας και όροι εργασίας αντικαταστατών (αποτελεί και θέση του ΔΣ της ΠΟΕΔ):
Η ΑΚίΔΑ ζητά να επανατεθεί άμεσα και με συγκεκριμένο τρόπο ( όροι εργοδότησης όπως και στους συμβασιούχους) το όλο ζήτημα ενώπιον της Επίσημης Πλευράς.
5.Συνταξιοδοτικό Σχέδιο για τους νεοεισερχόμενους στη Δημόσια Εκπαίδευση:
Ως Α.Κί.Δασυμφωνούμε με τη θέση της ΠΟΕΔ για επαναφορά του σχεδίου συνταξιοδότησης ως είχε πριν από το 2011, αλλά παράλληλαζητούμε να ξεκαθαριστεί εντός της ΠΟΕΔ η θέση της Οργάνωσης για τη διεκδίκηση συνταξιοδοτικού σχεδίου για τους νεοεισερχόμενους, λαμβάνοντας υπόψη και το ότι η Πολιτεία προχωρεί μέσω της Βουλής σε δημιουργία Ταμείου Προνοίας.
6. Επαγγελματικό κύρος εκπαιδευτικών:
Η ΠΟΕΔ να προχωρήσει στην εκπόνηση σχεδίου για την προστασία και αναβάθμιση του κύρους του εκπαιδευτικού, σύμφωνα με τις συστάσεις της UNESCO, του ILO, της Education International αλλά και πρακτικές χωρών της Ευρώπης.
7. Εργοδότηση με το καθεστώς Αγοράς Υπηρεσιών:
Επανατοποθέτηση του ζητήματος της εργοδότησης εκπαιδευτικών στη Δημόσια Εκπαίδευση με το καθεστώς της Αγοράς Υπηρεσιών με την ανάδειξη των επιπτώσεων του στην ποιότητα της παρεχόμενης εκπαίδευσης, καθώς επίσης και των αλλότριων σκοπιμοτήτων του εργοδότη που εξυπηρετούνται. Το όλο θέμα αποτελεί προσπάθεια για ακόμα ένα πλήγμα στο επίπεδο παροχής εκπαίδευσης από το Δημόσιο Σχολείο και των όρων εργασίας των Εκπαιδευτικών.
8. Γραμματειακό προσωπικό στα σχολεία:
Η ΠΟΕΔ να προχωρήσει και να θέσει εκ νέου το ζήτημα του διορισμού Γραμματειακού Προσωπικού σε όλα τα Δημοτικά, Νηπιαγωγεία και Ειδικά Σχολεία με επαρκή κάλυψη, σύμφωνα με τις πραγματικές ανάγκες υποστήριξης της Διοίκησης του σχολείου και όχι με την οικονομίστικη θεώρηση ανάλογα με τον αριθμό των μαθητών του σχολείου και μόνο.
Τα πιο πάνω ζητήματα συνιστούν προβλήματα που ολοένα κι εντείνονται, με αποτέλεσμα η καθημερινότητα των συναδέλφων να δυσχεραίνεται, το εκπαιδευτικό έργο να επηρεάζεται αρνητικά όχι εξ υπαιτιότητας τους και η ποιότητα ζωής τους να υποβαθμίζεται.
Ως εκ τούτου η ΑΚίΔΑ προτείνει στο Δ.Σ της ΠΟΕΔ να αναλύσει σε όλη τους την έκταση και να θέσει άμεσα τα πιο πάνω ζητήματα προς την Επίσημη Πλευρά, απαιτώντας διάλογο με το ΥΠΠ με σαφή χρονοδιαγράμματα επίλυσής τους.