ΑΚΙΔΑ: Εγγραφή θεμάτων στο Δ.Σ. της ΠΟΕΔ


Η Ανεξάρτητη Κίνηση Δασκάλων και Νηπιαγωγών Α.Κί.ΔΑ καταθέτει εκ νέου στην ολομέλεια του Διοικητικού Συμβουλίου της ΠΟΕΔ, και συγκεκριμένα στη συνεδρία της 23ης Φεβρουαρίου 2017, προς συζήτηση για λήψη απόφασης από την ΠΟΕΔ με στόχο την διεκδίκηση και  επίλυσης των πιο κάτω θεμάτων:

  1. Ζητήματα Προδημοτικής Εκπαίδευσης (σχετικό έγγραφο ημερομηνίας 22/11/2016)
  2. Επιστολή συναδέλφου Ειρήνης Χατζηθεοδούλου για οικονομική κάλυψη προσφυγής ομάδας συμβασιούχων συναδέλφων που έχει γίνει  για  διεκδίκηση  του  καθεστώτος  του αορίστου  χρόνου στην εκπαίδευση (σχετική επιστολή κατατέθηκε προ μηνός στη Γραμματεία)
  3. Πρόταση Α.Κί.ΔΑ για αναστολή εφαρμογής του ΝΣΔΕ με παρέμβαση της ΠΟΕΔ προς τα Κόμματα και την Βουλή (Τέθηκε προς εγγραφή στη συνεδρία του ΔΣ της ΠΟΕΔ στις 26/1/2017 και ανακοινώθηκε επίσημα από την Κίνηση μας)

Επαναλαμβάνεται επίσης τα πιο κάτω σειρά θεμάτων που έχει καταθέσει η Α.ΚΙ.ΔΑ στο ΔΣ της ΠΟΕΔ πριν από τέσσερεις μήνες και δεν έχουν ακόμη συζητηθεί:

1. Ασφάλεια και υγεία στον χώρο εργασίας

Ασφαλιστικό Σχέδιο από την Κυβέρνηση στα πλαίσια της ευθύνης εργοδότη: Η ΠΟΕΔ σε συνεννόηση με τις άλλες εκπαιδευτικές Οργανώσεις να προχωρήσει να θέσει αίτημα για σχέδιο ασφαλιστικής κάλυψης από τον εργοδότη για τον εκπαιδευτικό. Το σχέδιο αυτό πέρα από την κάλυψη ατυχημάτων, να συμπεριλάβει και κώδικα πλαίσιο προστασίας από τον ηλεκτρονικό εκφοβισμό.

2. Ζητήματα μητρότητας

Η ΠΟΕΔ να τεκμηριώσει, για ακόμα μια φορά, και να ζητήσει όπως:

* Επιμηκυνθεί η άδεια μητρότητας σε 52 εβδομάδες (ένα χρόνο) με πλήρεις απολαβές. Η Κύπρος έχει τη μικρότερη σε διάρκεια άδεια μητρότητας στην ΕΕ.

* Παραχωρηθεί αύξηση των ωρών θηλασμού και φροντίδας βρέφους από τον διδακτικό χρόνο από 3 45λεπτες διδακτικές περιόδους σε 5.

*Οριστικοποιηθεί η παραχώρηση των ωρών θηλασμού και φροντίδας βρέφους στην εκπαιδευτικό καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, όποτε κι αν το βρέφος κλείνει την καθορισμένη ηλικία. Όταν ο χρόνος θηλασμού λήξει, η συνάδελφος θα είναι στη διάθεση του σχολείου.

3. Ασφάλεια και Υγεία στον χώρο εργασίας

*Διασφάλιση των μαθητών

*Ευθύνη για την εκτίμηση κινδύνων:

*Επαναβεβαίωση της θέσης της ΠΟΕΔ πως το σχετικό πολυσέλιδο έγγραφο δεν θα συμπληρώνεται από τους Διευθυντές μας.

* Επίσης κατατίθεται η εισήγηση όπως συγκεκριμενοποιηθεί η απαίτηση της ΠΟΕΔ από το ΥΠΠ, ως εργοδότη, όπως αναλαμβάνει πλήρως την ευθύνη για διασφάλιση της ασφάλειας και υγείας στον χώρο του σχολείου με τον έλεγχο και την εκτίμηση κινδύνου από σχετικά κατηρτισμένα άτομα

4. Παρεμβάσεις γονιών

*Εφαρμογή κι ενίσχυση των υφιστάμενων κανονισμών λειτουργίας σχολείου. Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται αύξηση κρουσμάτων επιθετικής συμπεριφοράς απέναντι στους εκπαιδευτικούς εντός του χώρου του σχολείου. Προτείνεται ενίσχυση των υφιστάμενων κανονισμών που διέπουν την επικοινωνία των γονιών με το σχολείο και τους εκπαιδευτικούς αλλά και η αυστηρότερη εφαρμογή των διαδικασιών παρουσίας των στη σχολική μονάδα.

*Η ΠΟΕΔ να απαιτήσει από το ΥΠΠ πιο αυστηρή τήρηση διαδικασιών σε σχέση με την ευχέρεια των γονιών να προβαίνουν σε ενέργειες κατά των εκπαιδευτικών και της εργασίας που επιτελούν τόσο στο χώρο εργασίας τους όσο και στο επίπεδο του ΥΠΠ.

5.  Άδειες ασθενείας και άλλοι όροι εργασίας αντικαταστατών (αποτελεί κοινή θέση όλων στο ΔΣ της ΠΟΕΔ) Η ΑΚίΔΑ ζητά να επανατεθεί με συγκεκριμένο τρόπο το όλο ζήτημα ενώπιον της Επίσημης Πλευράς με αφορμή και το απαράδεκτα δεκάμηνα συμβόλαια.

6. Συνταξιοδοτικό Σχέδιο για τους νεοεισερχόμενους στη Δημόσια Εκπαίδευση (Συμφωνία με τη θέση της ΠΟΕΔ για επαναφορά του σχεδίου συνταξιοδότησης ως είχε πριν από το 2011) Να ξεκαθαριστεί εντός της ΠΟΕΔ η θέση της Οργάνωσης για διεκδίκηση συνταξιοδοτικού σχεδίου για τους νεοεισερχόμενους, λαμβάνοντας υπόψη ότι η Πολιτεία προχωρεί σε δημιουργία Ταμείου Προνοίας.

7. Επαγγελματικό κύρος εκπαιδευτικών

Η ΠΟΕΔ να προχωρήσει στην εκπόνηση πρότασης για την προστασία και αναβάθμιση του κύρους του εκπαιδευτικού, σύμφωνα με τις συστάσεις της UNESCO, του ILO, της Education International αλλά και πρακτικές χωρών της Ευρώπης.

8. Εργοδότηση με το καθεστώς Αγορά Υπηρεσιών

Επανατοποθέτηση του ζητήματος υπηρεσίας εκπαιδευτικών στη Δημόσια Εκπαίδευση με το καθεστώς της Αγοράς Υπηρεσιών, εκπόνηση σχεδίου επίκρισης και ανάδειξης των επιπτώσεων του στην ποιότητα της παρεχόμενης εκπαίδευσης, καθώς επίσης και των αλλότριων σκοπιμοτήτων του εργοδότη που εξυπηρετούνται. Αποτελεί αυτό ακόμα ένα πλήγμα στο επίπεδο παροχής εκπαίδευσης από το Δημόσιο Σχολείο.

9. Γραμματειακό προσωπικό στα σχολεία

Η ΠΟΕΔ να προχωρήσει και να θέσει εκ νέου το ζήτημα του διορισμού Γραμματειακού Προσωπικού σε όλα τα Δημόσια Σχολεία, και με χρόνο επαρκή σύμφωνα με τις πραγματικές ανάγκες υποστήριξης της Διοίκησης του σχολείου και όχι με την οικονομίστικη θεώρηση ανάλογα με τους μαθητές του σχολείου και μόνο.

Τα ζητήματα αυτά συνιστούν προβλήματα που ολοένα κι εντείνονται, με αποτέλεσμα η καθημερινότητα των συναδέλφων να δυσχεραίνεται, το εκπαιδευτικό έργο να επηρεάζεται όχι εξ υπαιτιότητας τους και η ποιότητα ζωής τους να υποβαθμίζεται.

Ως εκ τούτου η ΑΚίΔΑ προτείνει στο ΔΣ να αναλύσει σε όλη τους την έκταση και να θέσει άμεσα τα πιο πάνω ζητήματα στην Επίσημη Πλευρά, απαιτώντας διάλογο με το ΥΠΠ με αιτούμενο τη δρομολόγηση λύσεων.

Εκ μέρους της ΑΚίΔΑ,

Οι εκπρόσωποι στο ΔΣ της ΠΟΕΔ

Χάρης Χαραλάμπους, Β.Γ.Οργ. Γραμματέας ΠΟΕΔ, Πρόεδρος ΑΚίΔΑ

Μιχάλης Αλεξόπουλος, Μέλος ΔΣ ΠΟΕΔ, ΓΓ ΑΚίΔΑ

Στάθης Χατζηλεωνίδας, Μέλος ΔΣ ΠΟΕΔ, Β.Γ. Ταμίας ΑΚίΔΑ

Απόστολος Αποστολίδης, ΓΓ ΠΟΕΔ, Μέλος Γραμματείας ΑΚίΔΑ

Γιώργος Φλουρής, Μέλος ΔΣ ΠΟΕΔ, Μέλος ΔΣ ΑΚίΔΑ

Αιμίλιος Χροστοδούλου, Μέλος ΔΣ ΠΟΕΔ, Μέλος ΔΣ ΑΚίΔΑ




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter











119