Η Ανεξάρτητη Κίνηση Δασκάλων ΑΚίΔΑ με ανακοίνωσή της αναφέρει εφτά λόγους για τους οποίους θεωρεί ότι το Δημόσιο Σχολείο πρέπει να προστατευτεί και να διαφυλαχθεί στους τραγικούς καιρούς της κρίσης:
(1) Γονείς και οικογένειες, οι οποίοι βρίσκονται στο χάος της ανεργίας και ζουν στα όρια της φτώχειας, είναι πολύ σημαντικό να νιώθουν ότι τουλάχιστον τα παιδιά τους φοιτούν σ’ ένα Δημόσιο Σχολείο, το οποίο δεν έχει κάμει μίζερες εκπτώσεις στη λειτουργία του αλλά παρέχει σημαντικό έργο.
(2) Στον κλονισμό του κοινωνικού ιστού και της οικογένειας το Δημόσιο Σχολείο θ’ αποτελεί καταφύγιο ανθρωπιστικής εξισορρόπησης και αγωγής διατηρώντας τα στοιχεία εκείνα που θα διασώζουν το ανθρώπινο πρόσωπο μπροστά στα στεγανά και αμείλικτα σχήματα της εποχής.
(3) Το Δημόσιο Σχολείο μέσα σε συνθήκες δυσπραγίας και οικονομικής παρακμής αποτελεί την ουσιαστική αναφορά ατομικής ανάκαμψης και εξέλιξης. Η Δωρεάν Παιδεία αποτελεί ευκαιρία ανάπτυξης, αφού μέσα από το αγαθό της μάθησης μπορούν να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις προσωπικής προόδου.
(4) Δημόσια Παιδεία και Δημόσια Υγεία αποτελούν τα δύο στοιχεία απάμβλυνσης του χάσματος ανάμεσα στις εύπορες τάξεις και τις ασθενέστερες. Η κατακεραύνωση της Δημόσιας Παιδείας διευρύνει σε χαώδεις διαστάσεις το κοινωνικό χάσμα και εμπεδώνει την κοινωνική ανισότητα.
(5) Το Δημόσιο Σχολείο αποτελεί για την τοπική κοινωνία άξονα της κοινοτικής ζωής και στοιχείο πολιτιστικής αναφοράς το οποίο, μέσα στην κρίση αποτελεί σημείο εμψύχωσης και ανακούφισης.
(6) Σ’ ένα κόσμο που δοκιμάζεται από την ανέχεια και την απογοήτευση μόνο το Δημόσιο Σχολείο θα μπορέσει να συνεχίσει να μιλά για τη σημασία του λόγου, για τα λαμπρά αναγνώσματα, για τις διδαχές της Ιστορίας, τα σπουδαία της Επιστήμης, για τη δύναμη της γνώσης και της σκέψης.
(7) Το Δημόσιο Σχολείο, παρέχοντας τη χαρά της μάθησης, τη χαρά της δημιουργίας, προσφέρει στα παιδιά αισιοδοξία και ευφορία, έστω και μέσα σ’ ένα κόσμο της θλίψης.