ΑΚίΔΑ: Πέντε εισηγήσεις για Εκπαιδευτική κοινωνική πρόνοια


Η Ανεξάρτητη Κίνηση Δασκάλων Νηπιαγωγών ΑΚϊΔΑ με ανακοίνωση παραθέτει πέντε  προτάσεις που αφορούν την εκπαίδευση για ανακούφιση του κοινωνικού συνόλου:

«Μέσα σε αυτό το κλίμα της αβεβαιότητας και με μεγάλη αγωνία για το μέλλον του τόπου θα πρέπει αυτή την στιγμή να εξακριβωθούν και να υλοποιηθούν ενέργειες, οι οποίες θα μπορούσαν να ανακουφίσουν το κοινωνικό σύνολο.

Μένοντας στα πλαίσια της Εκπαίδευσης και με έντονη άποψη ότι αυτή θα έπρεπε να εξαιρεθεί από τις επιταγές της ΤΡΟΪΚΑ ως Κίνηση εισηγούμαστε:

(1)  Την στήριξη των Προαιρετικών Ολοήμερων Σχολείων, των οποίων η δομή και η διασπορά είναι τέτοια ώστε ως θεσμός στηρίζει τις κοινωνίες της υπαίθρου αλλά και των πόλεων και παρέχει τις δυνατότητες κάλυψης της οικογένειας ακόμα και τώρα στη δίνη της ανεργίας. Στα πλαίσια αυτά το Προαιρετικό Ολοήμερο Σχολείο πρέπει να διαφυλαχθεί, να μην αποψιλωθούν οι λειτουργίες του και να συνεχίσει τον κοινωνικό του ρόλο.

(2)  Την αναθεώρηση και επανεξέταση του τρόπου εισδοχής στα πανεπιστήμια έτσι που αυτή να αποσυνδεθεί από την ανταγωνιστική ανάγκη και να περιορίσει κάθετα την Παραπαιδεία.

Για διάφορους λόγους, αρκετοί από τους οποίους είναι θέμα μιας κακής παράδοσης, πλείστες οικογένειες στην Κύπρο ξοδεύουν χιλιάδες ευρώ στον θεσμό, πλέον της Παραπαιδείας, ενώ είναι καλά γνωστό πως μεγάλος αριθμός οικογενειών, πλέον, δεν έχει αυτή τη δυνατότητα.

(3)  Παράλληλα δεν θα πρέπει να οδηγηθούν σε παρακμή τα Κρατικά Ινστιτούτα Επιμόρφωσης, τα οποία με αρκετές τους θεματικές ενισχύουν το έργο των Δημόσιων Σχολείων.

(4)  Την ενδυνάμωση της Υπηρεσίας Εκπαιδευτικής Ψυχολογίας και την προσαρμογή λειτουργιών της στις τρέχουσες κοινωνικές ανάγκες με προσανατολισμό την ψυχολογική στήριξη παιδιών και οικογενειών που δοκιμάζονται άγρια από την κρίση και τις επιπτώσεις της.

(5)  Την διαφοροποιημένη και αναβαθμισμένη σχέση του Γραφείου Ευημερίας και των σχολείων με την προοπτική της άμεσης και στοχευμένης παρέμβασης».




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter











217