ΑΚΙΔΑ: Συμφωνία στη ΜΕΠΕΥ: Εν αναμονή μετουσίωσης σε κυβερνητική απόφαση…


Η ΑΚίΔΑ, με ανακοινωσή της αναφέρει ότι "παρακολουθεί με ιδιαίτερη προσοχή, αλλά και έγνοια τις εξελίξεις των θεμάτων που προκάλεσαν την αναταραχή στη Δημόσια Εκπαίδευση το καλοκαίρι του 2019.

Έχοντας ενημερωθεί για το αποτέλεσμα που επισημοποιήθηκε στη συνεδρία της Μικτής Επιτροπής Προσωπικού Εκπαιδευτικής Υπηρεσίας (ΜΕΠΕΥ), που είναι το κατά Νόμο Θεσμικό Όργανο Διαπραγμάτευσης εργασιακών θεμάτων, διαπιστώνουμε πως αυτό είναι θετικό.  

Ξεκάθαρα κατατίθεται η αναγνώριση και η εκτίμηση προς το σύνολο του εκπαιδευτικού κόσμου τόσο για τον πλουραλισμό στην έκθεση στο δημόσιο λόγο όσο και για τη μαζική μα και ενεργό συμμετοχή στις κινητοποιήσεις Ιουλίου και Αυγούστου του 2018. Το ΔΣ της ΑΚίΔΑ ευχαριστεί τον εκπαιδευτικό κόσμο για την ενεργή υποστήριξη του στις διεκδικήσεις για Δημοκρατία και ομαλές Εργασιακές Συνθήκες στον χώρο της Δημόσιας Εκπαίδευσης.

Η ΟΜΟΦΩΝΗ ΑΠΟΦΑΣΗ της 22ας Μαΐου 2019 στη συνεδρία της ΜΕΠΕΥ, στην οποία συμμετείχαν ΥΠΠ, Υπουργείο Οικονομικών, ΠΟΕΔ, ΟΕΛΜΕΚ και ΟΛΤΕΚ αναμένεται κι επιβάλλεται να λάβει πρακτικό περιεχόμενο με έγκρισή της από το Υπουργικό Συμβούλιο. Αυτό ΑΚΟΜΑ ΔΕΝ ΕΓΙΝΕ! Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και οι Υπουργοί έχουν την ΠΟΛΙΤΙΚΗ και ΗΘΙΚΗ   ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ στην αμέσως επόμενη Συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου, η οποία θα είναι ΜΕΤΑ ΤΙΣ ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ να μετουσιώσουν τη συμφωνία ΧΩΡΙΣ ΟΠΟΙΑΔΗΠΟΤΕ ΠΑΡΑΛΕΙΨΗ, ΑΛΛΑΓΗ ή ΠΑΡΕΡΜΗΝΕΙΑ σε Κυβερνητική Απόφαση.  Οποιαδήποτε κωλυσιεργία ή άλλη εξέλιξη θα αποτελέσει αιτία για νέες αναταράξεις!

Η εκκρεμότητα αυτή επιβάλλει την ετοιμότητα σε όλους και δεν δικαιολογεί πανηγυρισμούς. Εφόσον, δε, όλα κυλήσουν ομαλά, τότε τα Μέρη καλούνται να συνεχίσουν από το σημείο αυτό τον διάλογο για διευθέτηση τόσο των εκκρεμοτήτων που η συμφωνία δημιουργεί όσο και των υπόλοιπων ζητημάτων που έχουν εγγραφεί από την Οργάνωση. Ιδιαίτερα τα θέματα της καθημερινότητας του σχολείου, ανάμεσα σε άλλα παραβατικότητα, διδακτέα ύλη, υποδομές καθώς και το μείζον θέμα της Ασφάλειας και Υγείας στον χώρο Εργασίας.

Είναι αναγκαίο να σημειωθεί πως η ΑΚίΔΑ είχε ξεκάθαρες θέσεις για τη διαχείριση και τη διεκδίκηση των ζητημάτων. Οι θέσεις αυτές κατατέθηκαν γραπτώς στο ΔΣ της ΠΟΕΔ.  Η ΑΚίΔΑ επέμενε μέχρι τέλους για διασφάλιση εφαρμογής, ιδιαίτερα του εκπαιδευτικού μέτρου του Υπεύθυνου Τμήματος, σε όλες ανεξαίρετα τις Βαθμίδες.

Στη βάση αυτών καταγράφονται τα πιο κάτω:

-          Έγιναν σεβαστές με τον πλέον επίσημο τρόπο, επιτέλους, οι δημοκρατικές διαδικασίες, οι οποίες είχαν πληγεί, ανατραπεί και καταστρατηγηθεί από την Επίσημη Πλευρά το Καλοκαίρι του 2018. Απορρέει ξεκάθαρη η ευθύνη όλων, ιδιαίτερα της Κυβερνητικής Πλευράς, να συνεχίσει η περιοδική, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία, λειτουργία της ΜΕΠΕΥ με στόχο τη διεξοδική συζήτηση όλων των θεμάτων που είναι εγγεγραμμένα.

-          Αναγνωρίστηκε η ωφελιμότητα του εκπαιδευτικού μέτρου του Υπεύθυνου Τμήματος.  Η επαναφορά στην πρότερη του Καλοκαιριού του 2018 κατάσταση συνιστά αφενός έμπρακτη απόδειξη αυτού, αφετέρου μια αφετηρία για ολοκλήρωση του θεσμού που θα περιλαμβάνει τις τάξεις Προδημοτικής, των Ειδικών Σχολείων, τις Ειδικές Μονάδες και τα τμήματα της Γενικής Εκπαίδευσης.

-          Η επαναφορά του διδακτικού χρόνου στα πλαίσια που εφαρμοζόταν μέχρι και το 2017 – 2018 φέρνει την ηρεμία και καθορίζει και τις ανάγκες για τη στελέχωση, ώστε αυτή να γίνει ομαλά. Πλην, όμως, επειδή είναι γνωστές οι πολιτικές θέσεις της Κυβέρνησης, η ΠΟΕΔ καλείται να τεθεί σε πλήρη ετοιμότητα για οποιαδήποτε πρόθεση για διαφοροποίηση των δεδομένων αυτών.

 

Η ενότητα των θεμάτων, για τα οποία υπήρξε συμφωνία στη ΜΕΠΕΥ, αποτελεί ένα μικρό μέρος των σοβαρών προβλημάτων που αφορούν στο Δημόσιο Σχολείο αλλά και τον εκπαιδευτικό του. Αναμένεται να κλείσει θετικά μεν, δημιουργεί δε την ευθύνη και την υποχρέωση η διεκδίκηση να συνεχιστεί για όλα εκείνα τα ζητήματα που όλο αυτό το διάστημα έχουν αναδειχθεί αλλά και από την Οργάνωση έχουν τεθεί με τον πιο επίσημο τρόπο, αφού χθες στα πλαίσια της συζήτησης για τη συμφωνία, κατατέθηκαν με έγγραφο ως συνέχεια σειράς άλλων των τελευταίων χρόνων".




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










119