Η Ανεξάρτητη Κίνηση Δασκάλων Νηπιαγωγών ΑΚίΔΑ με ανακοίνωσή της αναφέρεται "στην άρνηση του Κράτους να επιτελέσει το πιο απλό καθήκον απέναντι στην κυπριακή οικογένεια, να προσφέρει στο παιδί της αυτό που δικαιούται ως κοινωνικό αγαθό, τη Δωρεάν Εκπαίδευση, απορρίπτοντας το αίτημα πολλών οικογενειών για φοίτηση των παιδιών τους σε κοινοτικά τμήματα αλλά και δημόσια της Προδημοτικής": Αναφέρει η ΑΚίΔΑ:.
«Η επέκταση της Δημόσιας Προδημοτικής Εκπαίδευσης είναι προεκλογικό πυροτέχνημα όλων των υποψήφιων προέδρων της Κυπριακής Δημοκρατίας εδώ και δύο δεκαετίες. Εξαίρεση φωτεινή αποτέλεσε η αυτονόητη και νομοτελειακή εξέλιξη σε υποχρεωτική και δωρεάν δημόσια εκπαίδευση της προδημοτικής τάξης, 4 χρ και 8 μηνών μέχρι 5 χρ και 8 μηνών, την οποία σχεδίασε ο πρώην ΥΠΠ κ. Ουράνιος Ιωαννίδης και επικύρωσε με την ανάληψη των καθηκόντων του ο μακαριστός Πεύκιος Γεωργιάδης. Απ’ εκεί και πέρα, οι Κυβερνήσεις της Δημοκρατίας των τελευταίων 20 χρόνων άφησαν κάθε προεκλογική διακήρυξη άνευ αντικειμένου.
Αποτέλεσμα αυτής της τακτικής είναι η άρνηση του Κράτους σήμερα να επιτελέσει το πιο απλό καθήκον απέναντι στην κυπριακή οικογένεια: να προσφέρει στο παιδί της αυτό που δικαιούται ως κοινωνικό αγαθό, τη Δωρεάν Εκπαίδευση, απορρίπτοντας το αίτημα πολλών οικογενειών για φοίτηση των παιδιών τους σε κοινοτικά τμήματα αλλά και δημόσια. Συγκεκριμένα, πολλά παιδιά των ηλικιών κάτω από 4 χρ και 8 μηνών έμειναν εκτός της Δημόσιας Προδημοτικής Εκπαίδευσης.
Φυσικά αυτό έρχεται σε πλήρη συμφωνία με τα συμφέροντα της Οργάνωσης των Ιδιωτικών Νηπιαγωγείων, οργάνωση μέλος της ΟΕΒ, η οποία κατά καιρούς επιτίθεται εναντίον του Κράτους επειδή προσφέρει δωρεάν εκπαίδευση στα παιδιά της Κυπριακής Κοινωνίας. Μέχρι και στην Επιτροπή Ανταγωνισμού προσέφυγαν οι Ιδιοκτήτες της Ιδιωτικής Εκπαίδευσης καταγγέλλοντας την Κυπριακή Πολιτεία για δεσπόζουσα θέση. Και, ενώ η καταγγελία τους απορρίφθηκε, βρήκαν συμμάχους να δικαιωθούν: τις εκάστοτε κυπριακές κυβερνήσεις!
Η Ανεξάρτητη Κίνηση Δασκάλων Νηπιαγωγών ΑΚίΔΑ καταγγέλλει για ακόμα μια φορά την πολιτική της μη ανάπτυξης της Προδημοτικής. Ιδιαίτερα αυτές τις δύσκολες ώρες το Δημόσιο Σχολείο είναι όσο ποτέ άλλοτε αναγκαίο. Δεν μπορεί το Κυπριακό Κράτος να μένει απαθές και επικαλούμενο την οικονομική κρίση, την οποία γνωρίζει πλέον ο καθένας και ποιοι την προκάλεσαν και ποιοι την εκμεταλλεύονται, να στερεί από το παιδί της Κύπρου το θεμελιώδες δικαίωμα της Δημόσιας Εκπαίδευσης».