Η Ανεξάρτητη Κίνηση Δασκάλων και Νηπιαγωγών με ανακοίνωσή της «καταδικάζει με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο το περιστατικό βίας που έλαβε χώρα στο Ενιαίο Ολοήμερο Σωτήρας»
Ακολούθως αναφέρει ότι «κάθε μορφής βίας εντός του σχολικού χώρου από όπου κι αν προέρχεται είναι καταδικαστέα, πόσο μάλλον όταν το θύμα είναι ένα παιδί. Απαιτούμε την άμεση διερεύνηση του περιστατικού και την απόδοση ευθυνών εκεί και όπου αναλογούν. Την ίδια ώρα αναμένουμε πως ο άτυχος μαθητής θα τύχει της συνεχούς και αμέριστης στήριξης από τις υπηρεσίες του Υπουργείου Παιδείας, ώστε να επιστρέψει πίσω στο σχολικό περιβάλλον όσο το δυνατόν πιο ομαλά».
Συνεχίζοντας σημειώνει πως θεωρεί το συμβάν ως μεμονωμένο γεγονός και προσθέτει:
« Το Δημόσιο Σχολείο στελεχώνεται από ανθρώπινο δυναμικό, το οποίο είναι επιστημονικά και παιδαγωγικά καταρτισμένο και καθόλα ικανό, πράγμα που το αποδεικνύει η πλούσια σε εκπαιδευτική, πολιτισμική και κοινωνική δράση σχολική καθημερινότητα.
Παρά την αναντίλεκτη σοβαρότητα του γεγονότος, θεωρούμε τουλάχιστον ατυχείς τις δηλώσεις του Υπουργού Παιδείας, μετά το μεμονωμένο περιστατικό, και την εμφανή προσπάθεια εκμετάλλευσης και διασύνδεσής του με την επερχόμενη εμφάνιση και ενδεχομένως επιβολή του σχεδίου αξιολόγησης των εκπαιδευτικών, με το οποίο δήλωσε πως θα εκδιώκονται οι ανίκανοι και ακατάλληλοι εκπαιδευτικοί.
Ο Υπουργός Παιδείας όφειλε να τονίσει πως το περιστατικό ήταν μεμονωμένο και ότι δεν προερχόταν από διορισμένο εκπαιδευτικό και παράλληλα να αναφερθεί στις χιλιάδες θετικές δράσεις και καλές πρακτικές που γίνονται καθημερινά από εκπαιδευτικούς και μαθητές μέσα στα σχολεία μας, τα οποία και δεν προβάλλονται επαρκώς από κανέναν.
Θεωρούμε πως αυτό που πρώτα και κύρια θα έπρεπε να κάνει το Υπουργείο Παιδείας είναι αυτοκριτική, για το καθεστώς εργοδότησης εκπαιδευτών με τη μορφή της αγοράς υπηρεσιών με την ελάχιστη αμοιβή μέσα στο Δημόσιο Σχολείο. Αντίθετα ο Υπουργός Παιδείας με τις δηλώσεις του προσανατολίζει για ακόμα μια φορά τη σκέψη της κοινής γνώμης προς την αμφισβήτηση του εκπαιδευτικού, εστιάζοντας στην ανεπάρκεια, ως αυτή να αποτελεί το χαρακτηριστικό γνώρισμα της πλειοψηφίας.
Η καινοφανής αυτή πρακτική που έχει εισάγει το ΥΠΠ, απασχόλησης εκπαιδευτικών με το καθεστώς των αυτοτελώς εργαζομένων με την μορφή της αγοράς υπηρεσιών μέσα στα δημόσια σχολεία μας, αποτελεί για εμάς ένα απαράδεκτο φαινόμενο, όπως σωστά επισημαίνεται και από την ΠΟΕΔ, η οποία και επιφορτίζεται με την ευθύνη να εντείνει τις προσπάθειες της για κατάργηση αυτής της πρακτικής.
Πρόκειται για ένα καθεστώς που στηρίζεται αποκλειστικά σε οικονομίστικες προσεγγίσεις με κύριο στόχο την εξοικονόμηση χρημάτων, βάζοντας σε δεύτερη μοίρα τη συνοχή των σχολικών μονάδων, την εύρυθμη λειτουργία τους και την ομαλή συνέχεια πρωινής και απογευματινής ζώνης. Αμφισβητούνται επίσης τα κριτήρια επιλογής και μοριοδότησης των εκπαιδευτών και το αν και από ποιον ασκείται εποπτεία από την Επίσημη Πλευρά για τη διεκπεραίωση των καθηκόντων τους.
Τέλος, η Α.Κί.ΔΑ επιθυμεί να τονίσει πως παρά τη σοβαρότητα του περιστατικού, την οποία σε καμιά περίπτωση δεν παραγνωρίζουμε, το γεγονός παρουσιάζεται διογκωμένο και παρατηρείται παραπληροφόρηση από μερίδα του Τύπου. Οι αναλήθειες και ανακρίβειες που βλέπουν το φως της δημοσιότητας από κάποια Μέσα, όπως για παράδειγμα η συνεχής αναφορά για «δάσκαλο» που προφανώς έχει ως στόχο να πλήξει για ακόμη μια φορά το κύρος των εκπαιδευτικών λειτουργών της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης αν και ο φερόμενος ως δράστης δεν ανήκει σε αυτή την ομάδα, δημιουργούν αρνητικότατες παρενέργειες και επιπτώσεις στο Δημόσιο Σχολείο.
Τα γεγονότα δε, παρουσιάζονται με διάφορες και πολλές φορές διαφορετικές εκδοχές, προφανώς με βάση το τι πουλά περισσότερο, δημιουργώντας εσφαλμένες εντυπώσεις με αρνητικούς αποδέκτες το Δημόσιο Σχολείο και τους Εκπαιδευτικούς. Έχουμε έντονη άποψη πως ο Τύπος θα πρέπει να είναι πιο προσεκτικός στο πώς παρουσιάζει τέτοια γεγονότα, δείχνοντας τη δέουσα ευαισθησία σε ένα τραγικότατο περιστατικό».