Η Ανεξάρτητη Κίνηση Δασκάλων και Νηπιαγωγών (Α.Κί.ΔΑ), με ανακοίνωσή της «καλεί για ακόμη μια φορά τον Υπουργό Παιδείας να αναλάβει τις ευθύνες του και να δώσει άμεσα και αποτελεσματικά λύση στα προβλήματα που ταλανίζουν την Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση και επηρεάζουν αρνητικά την παρεχόμενη παιδεία με κύριο θύμα τους μαθητές».
Συνεχίζοντας σημειώνει τα εξής:
«Με λύπη μας παρατηρούμε πως το Υπουργείο Παιδείας, πέρα από εξαγγελίες για δήθεν καινοτόμες μεταρρυθμίσεις ( ΝΣΔΕ, Δείκτες Επιτυχίας και Επάρκειας, σχέδιο επιμόρφωσης κλπ ), δεν έχει ενσκήψει στα καθημερινά προβλήματα της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, έτσι ώστε να επιτευχθεί η ουσιαστική επίλυσή τους.
Η Α.Κί.ΔΑ καλεί λοιπόν τον Υπουργό, έστω και την υστάτη, και εν μέσω των διαδικασιών στελέχωσης των σχολείων, να προβεί – έστω και τώρα - στις δέουσες ενέργειες ώστε να δοθεί στήριξη σε πάγια αιτήματα της ΠΟΕΔ, στα οποία η Α.Κί.ΔΑ πρωτοστάτησε να αναδειχθούν, αλλά και για το πως μπορούν να επιλυθούν.
- Ζητούμε την στήριξη των παιδιών που παρουσιάζουν υψηλό κίνδυνο αναλφαβητισμού στα Ελληνικά και στα Μαθηματικά. Στόχος του Υπουργείου θα έπρεπε να είναι η άμβλυνση του φαινομένου, με προληπτικά μέτρα και ενίσχυση των σχολείων με ανθρώπινο δυναμικό. Το Υπουργείο επιβάλλεται να διαχωρίσει τις μαθησιακές δυσκολίες από τα ζητήματα που εντάσσονται στην Ειδική Εκπαίδευση, χωρίς να χρησιμοποιεί τις μαθησιακές δυσκολίες ως πρόφαση για μη παροχή ειδικής εκπαίδευσης.
- Επιβάλλεται η διαχείριση και η στήριξη γιααντιμετώπιση της αποκλίνουσας συμπεριφοράς μαθητών. Για να επιτευχθεί κάτι τέτοιο χρειάζεται σειρά από μέτρα/δράσεις καθώς και παιδαγωγική στήριξη εντός του σχολείου, με παραχώρηση διδακτικού χρόνου σε εκπαιδευτικούς και δημιουργία χώρου απασχόλησης και διαλόγου.
- Ζητούμε επίσης την άμεση υλοποίηση του θεσμού του Υπεύθυνου Τμήματος με ολοκλήρωση του στα Δημοτικά Σχολεία και εφαρμογή του στα Νηπιαγωγεία και στην Ειδική Εκπαίδευση. Ο θεσμός συνδέεται άμεσα με τη διαχείριση της αποκλίνουσας συμπεριφοράς και επιβάλλεται να εφαρμοστεί λαμβάνοντας υπόψη τα συνεχώς αυξανόμενα προβλήματα καθημερινότητας των σχολείων.
- Καλούμε το Υπουργείο να μεριμνήσει για τη βελτίωση της παροχής ενισχυτικής διδασκαλίας στους αλλόγλωσσους μαθητές, εφαρμόζοντας ολοκληρωμένη και στοχευμένη πολιτική (δημιουργία τάξεων υποδοχής, ετοιμασία σταθμισμένων δοκιμίων αξιολόγησης ελληνομάθειας, που να αντιστοιχούν στα τρία επίπεδα γλωσσομάθειας της δεύτερης γλώσσας / της γλώσσας της χώρας υποδοχής, στήριξη ανάλογα με τις ανάγκες του παιδιού
- Επιβάλλεται η θεσμοθέτηση του Τοπικού Συντονιστή για Η/Υ, έτσι ώστε τα σχολεία να έχουν την ανάλογη με τον τεχνολογικό εξοπλισμό παραχώρηση χρόνου και παράλληλα θεσμοθέτηση Συντονιστή Η/Υ σε επίπεδο εκπαιδευτικής περιφέρειας.
- Θέλουμε ακόμα, την απαιτούμενη στήριξη της διευθυντικής ομάδας η οποία είναι βαρυφορτωμένη με διδακτικό χρόνο σε βάρος του διοικητικού χρόνου που θα έπρεπε να έχει, για αποτελεσματικότερη διοίκηση των σχολείων μας, στο πρότυπο που ισχύει στη Μέση Εκπαίδευση στην Κύπρο και στην υπόλοιπη Ευρώπη σε όλες τις βαθμίδες.
Τα πιο πάνω είναι κάποια από τα προβλήματα που το Υπουργείο οφείλει να αντιμετωπίσει και να λύσει άμεσα, ώστε η νέα σχολική χρονιά να ξεκινήσει με καλύτερους οιωνούς σε σχέση με προηγούμενα έτη και να μην εξαναγκαστεί η ΠΟΕΔ να προχωρήσει σε εφαρμογή μέτρων σύμφωνα με τις αποφάσεις των γενικών συνελεύσεων.
Καλούμε λοιπόν ξανά το Υπουργείο, να ενεργήσει ώστε τα θέματα που παραμένουν στάσιμα, τύχουν θεραπείας που να αναβαθμίζουν το Δημόσιο Σχολείο».
This thread has been closed from taking new comments.