Ακόμα μια προεκλογική δέσμευση του ΠτΔ υλοποιείται με την βοήθεια του Υπουργού Παιδείας


ΤΟΥ ΕΥΘΥΜΙΟΥ ΔΙΠΛΑΡΟΥ*

      Ακόμα μια προεκλογική δέσμευση του Προέδρου Αναστασιάδη φαίνεται να υλοποιείται με την βοήθεια και συμπαράσταση του Υπουργού Παιδείας κύριου Κώστα Καδή. Το προτεινόμενο έργο «Δράσεις Σχολικής και κοινωνικής ένταξης» αποσκοπεί στη μείωση της πρόωρης εγκατάλειψης του σχολείου, στην προαγωγή της σχολικής επιτυχίας, της πολιτότητας και της υγείας των μαθητών, στη βελτίωση του σχολικού κλίματος και της συμπεριφοράς των μαθητών, στην ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής, με τον περιορισμό του κινδύνου κοινωνικής περιθωριοποίησης και αποκλεισμού και στην ενεργοποίηση των σχολικών μονάδων για παραγωγή εκπαιδευτικών δράσεων στα πλαίσια των πιο πάνω στόχων. Τόσο ο σκοπός, όσο και η προγραμματισμένη δράση προς εφαρμογή του έργου, επιβεβαιώνει τη δέσμευση της παρούσας Κυβέρνησης για μια αναβαθμισμένη και ποιοτικότερη δημόσια εκπαίδευση. 

        Το έργο συνάδει με την προεκλογική δέσμευση του Προγράμματος Διακυβέρνησης του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη, που αναφέρει το «δικαίωμα επιλογής στη σχολική μονάδα και σε συμπλέγματα συνεργασίας σχολικών μονάδων των εξωσχολικών δραστηριοτήτων και των ευρωπαϊκών προγραμμάτων στα οποία θα συμμετέχουν», καθώς και στις προτάσεις του ίδιου προγράμματος για:

  • «Εφαρμογή σύγχρονων προγραμμάτων πρόληψης και αντιμετώπισης της αντικοινωνικής συμπεριφοράς, επέκταση και ενίσχυση του μαθήματος αγωγής υγείας στα σχολεία, συνεργασία και ευαισθητοποίηση κοινωνικών ομάδων, καθώς και τη λήψη παιδαγωγικών μέτρων, προληπτικών και κατασταλτικών».
  • «Εφαρμογή έγκαιρου, αξιόπιστου και επικαιροποιημένου επαγγελματικού προσανατολισμού»
  • «Έγκαιρη εκμάθηση της ελληνικής ως δεύτερης γλώσσας» από τους αλλόγλωσσους μαθητές, μέσα από τη φοίτησή τους «σε απογευματινά προγράμματα, για να μπορούν όλοι οι μαθητές να επωφελούνται από την παραμονή τους στο σχολείο».
  • Έγκαιρη εκμάθηση της ελληνικής ως δεύτερης γλώσσας από τους αλλόγλωσσους γονείς.

           Τα βασικά κριτήρια για την επιλογή του σχολείου θα είναι ο αριθμός αλλόγλωσσων μαθητών, άπορων μαθητών που ζουν κάτω από το όριο φτώχειας ή βρίσκονται σε κίνδυνο φτώχειας και κοινωνικού αποκλεισμού, μαθητών ειδικής αγωγής, ανεξεταστέων, αναλφάβητων, στάσιμων και ενταγμένων μαθητών σε προγράμματα στήριξης καθώς και ποσοστά διαρροής και παραβατικής συμπεριφοράς.  Τα οφέλη που θα προκύψουν από την εφαρμογή του προτεινόμενου έργου έχουν ως εξής:

  • Δημιουργία περίπου 400 θέσεων απασχόλησης για άνεργους νέους απόφοιτους Πανεπιστημίων.
  • Στήριξη ευάλωτων ομάδων του μαθητικού πληθυσμού, οι οποίες πλήττονται ιδιαίτερα από τις συνέπειες της οικονομικής κρίσης.
  • Πρόληψη και αντιμετώπιση προβλημάτων παραβατικότητας, σχολικής αποτυχίας και πρόωρης εγκατάλειψης του σχολείου.
  • Ενίσχυση των συμβουλευτικών υπηρεσιών και του επαγγελματικού προσανατολισμού προς τους μαθητές.
  • Ψυχολογική υποστήριξη των μαθητών κατά την μετάβαση τους σε διαφορετικά σχολικά περιβάλλοντα (π.χ. από το Γυμνάσιο στο Λύκειο).
  • Υποστήριξη αλλόγλωσσων οικογενειών σε θέματα έγκαιρης εκμάθησης της Ελληνικής και βελτίωσης των κοινωνικών δεξιοτήτων τους ώστε να εντάσσονται ομαλότερα στην αγορά εργασίας.
  • Υποστήριξη μαθητών με χαμηλές κοινωνικές δεξιότητες ώστε να διασφαλισθεί η ένταξη τους στο ευρύτερο κοινωνικό σύνολο.
  • Υποστήριξη μαθητών σε θέματα αυτοπροσδιορισμού, αυτονομίας, ατομικότητας, ηθικών αρχών, ηθικών διλλημάτων, κοινωνική δικαιοσύνη, ισότητα, κοινωνική αποδοχή, κτλ.
  •  Εμπλοκή των μαθητών σε δράσεις κοινωνικής αλληλεγγύης και δράσεις εθελοντισμού.
  •  Άμεση υποστήριξη μαθητών (και κατ’ επέκταση οικογενειών) που αντιμετωπίζουν προβλήματα κοινωνικού αποκλεισμού.
  • Υποστήριξη μαθητών υψηλού ρίσκου (να παραμείνουν λειτουργικά αναλφάβητοι και να αποφοιτήσουν από το σχολείο χωρίς να κατέχουν τις απαραίτητες δεξιότητες).

      Προσωπικά, τόσο ως Βουλευτής του ΔΗΣΥ, όσο και ως μέλος της Επιτροπής Παιδείας της Βουλής των Αντιπροσώπων, συγχαίρω την Κυβέρνηση για τις έντονες και αποφασιστικές της προσπάθειες, προκειμένου, η Παιδεία μας να καταστεί αποτελεσματική, χωρίς να αποκλείει συγκεκριμένες ομάδες παιδιών, είτε χαμηλών οικονομικών στρωμάτων, είτε παιδιά μεταναστών, είτε παιδιά  με ειδικές ανάγκες και γενικότερα άτομα που χρειάζονται ιδιαίτερη μεταχείριση έτσι ώστε να αναπτύξουν δεξιότητες που θα τους βοηθήσουν στην ένταξη τους στην κοινωνία αλλά ταυτόχρονα θα τους καθιστούν παραγωγικούς στη σύγχρονη κοινωνία της γνώσης.

*Βουλευτής ΔΗΣΥ

Μέλος Επιτροπής Παιδείας της Βουλής των Αντιπροσώπων.

 




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter











139