Αλλάζει ριζικά το σκηνικό στα πανεπιστήμιά μας με τη χαρτογράφηση των κλάδων σπουδών


Μάλιστα τέθηκε ως παράδειγμα, οι θέσεις στα παιδαγωγικά (διδασκαλικός κλάδος) όπου σήμερα αυτοί που τελειώνουν καταλήγουν στον κατάλογο διοριστέων και στην ανεργία. ο υπουργός Παιδείας είπε ότι παρατηρείται το φαινόμενο ένα πανεπιστήμιο να έχει ένα κλάδο με λίγους φοιτητές και ξαφνικά να έρχεται ένα άλλο να ανακοινώνει τον ίδιο κλάδο.

Πάντως όπως διευκρίνισε στην ηλεκτρονική μας εφημερίδα www.paideia-news.com ο υπουργός Παιδείας κ. Δημοσθένους στα δημόσια πανεπιστήμια το κράτος έχει ασφαλώς λόγο αφού δίνει κονδύλια, όμως στα ιδιωτικά πανεπιστήμια ο ρόλος του υπουργείου θα είναι συμβουλευτικός. Τόσο προς το συμφέρον των πανεπιστημίων, όσο και των φοιτητών

Με αυτά τα δεδομένα θα υπάρξουν αλλαγές και στον αριθμό εισακτέων σε κάθε κλάδο στα δημόσια πανεπιστήμια.

Για το θέμα έκαναν δηλώσεις μετά το τέλος της συνεδρίας της Επιτροπής ο πρόεδρος της Επιτροπής Παιδείας Νίκος Τορναρίτης και η βουλευτής Αθηνά Κυριακίδου.

Ο κ. Τορναρίτης:
Σε δηλώσεις του μετά τη συνεδρία της Επιτροπής, παρουσία και του Υπουργού Παδείας Γιώργου Δημοσθένους, ο κ. Τορναρίτης ανέφερε ότι «έχει γίνει μια πρώτη ανταλλαγή απόψεων και με τον Υπουργό Παιδείας και με τον Πρύτανη του Πανεπιστημίου Κύπρου για το πελώριο θέμα της αναδιάταξη της ανώτατης εκπαίδευσης στην Κύπρο».
«Πρέπει το συντομότερο η Πολιτεία, το Υπουργείο Παιδείας, η Επιτροπή Παιδείας της Βουλής, τα Πανεπιστήμια, η αγορά, να καταλήξουμε στην προσφερόμενη ανώτατη εκπαίδευση του τόπου μας», είπε. Έθεσε το ερώτημα, «τι ζητά σήμερα, πρώτα και πάνω απ' όλα, η αγορά στην Κύπρο»;
«Οι προσφερόμενες θέσεις στα διάφορα τμήματα των πανεπιστημίων - ιδιωτικών και δημόσιων - είναι λογικές, πρέπει να συνεχίσουν άραγε να προσφέρονται στους Κύπριους πολίτες, στους Κύπριους φοιτητές και ως εξακολουθητικό, να προσφέρουμε 'πιστοποιητικά διπλώματα ανεργίας;», διερωτήθηκε.
«Γιατί περί αυτού πρόκειται, όταν υπάρχουν εκατοντάδες παραδείγματος χάριν θέσεις δασκάλων στο Πανεπιστήμιο Κύπρου και στα ιδιωτικά Πανεπιστήμια», είπε, διερωτούμενος ταυτόχρονα «που στέλλουμε άραγε το παιδιά μας»;
«Με ποιά πίστη στο λειτούργημα μας θα συνεχίσουμε εμείς που είμαστε υπεύθυνοι για να καθορίσουμε πολιτικές, να λέμε στους συμπολίτες μας 'στείλτε τα παιδιά σας να σπουδάσουν δάσκαλοι', για να καταλήξουν στον κατάλογο διοριστέων και να μην διοριστούν ποτέ τους», υπογράμμισε.

Πρέπει να ανοίξει
Εξέφρασε τη θέση ότι «αυτό το θέμα είναι πελώριο, αυτή η συζήτηση πρέπει να ανοίξει». Ξέρω, πρόσθεσε ότι «θα υπάρξουν πάρα πολλές πιέσεις, από πάρα πολλούς», εκφράζοντας την ετοιμότητα και του ίδιου αλλά και του Υπουργού Παιδείας «να αντέξουμε την οποιαδήποτε πίεση χάρη του δημοσίου συμφέροντος και των χρημάτων του Κύπριου φορολογούμενου πολίτη, τον οποίο οφείλουμε, ειδικά αυτές τις κρίσιμες για την οικονομία μας ώρες, να τον υπηρετήσουμε με περισσότερη διαφάνεια και περισσότερη λογική».

Πρέπει, σημείωσε, «να προτάξουμε τη λογική μας».
Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Παιδείας ανέφερε ότι «πολύ σύντομα, αναμένω τη χαρτογράφηση την οποία ο κ. Υπουργός μας είπε ότι ανέθεσε στους υπηρεσιακούς του Υπουργείου του να οργανώσουν, των ανώτατων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων και των προσφερομένων προγραμμάτων που έχουμε σήμερα στην Κύπρο και άμεσα πρέπει να καταλήξουμε σε αποφάσεις».

Η Αθηνά Κυριακίδου
Τη θέση ότι λόγω της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης που έχει εξαπλωθεί και στην Κύπρο «υπάρχει σοβαρότατη ανάγκη επανασχεδιασμού της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και της διασύνδεσης της ανώτατης εκπαίδευσης με την επαγγελματική αποκατάσταση των παιδιών μας», εξέφρασε σε δικές της δηλώσεις για το θέμα η βουλευτής ΔΗΚΟ Αθηνά Κυριακίδου.
«Δεν είναι δυνατό να επενδύουμε εκατομμύρια ευρώ και να καθοδηγούμε τα παιδιά μας σε επαγγέλματα τα οποία οδηγούν σε ανεργία», είπε.
Πρέπει, πρόσθεσε, «να αναλάβουμε όλοι τις ευθύνες μας, να γίνει ένας σωστός επανασχεδιασμός ούτως ώστε τα παιδιά μας να αλλάξουν κουλτούρα και να γνωρίζουν που τους οδηγεί το επάγγελμα που θα αποφασίσουν να σπουδάσουν και αν έχουν ή όχι επαγγελματική αποκατάσταση».




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










145