Άλλη μια πετυχημένη ημερίδα των Πανεπιστημίων Frederick και Παντείου


Η ημερίδα ήταν ενταγμένη στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα «Διεθνείς Σπουδές» που ξεκινά τον Φεβρουάριο

«Κατάμεστη αίθουσα, εξαιρετικά ενδιαφέρουσες εισηγήσεις, άριστες τελικές εντυπώσεις, υπόσχεση για συνέχεια».

Αυτές οι λίγες λέξεις, κλείνουν μέσα τους την ουσία της ημερίδας που συνδιοργάνωσαν το Πανεπιστήμιο Frederick, το Πάντειο Πανεπιστήμιο, το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Φρουράς και η Αστυνομία Κύπρου  στις 19 Ιανουαρίου με θέμα:

«Οι Διεθνείς Εξελίξεις στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο, τη Μέση Ανατολή και την Τουρκία: πρόκληση στη Σταθερότητα, την Ενέργεια και την Ασφάλεια»

Επρόκειτο για την τρίτηστη σειρά επικαιροποιημένη ημερίδα με το ίδιο θέμα και το ενδιαφέρον του πλήθους των αξιωματικών και των στελεχών της Εθνικής Φρουράς και της Αστυνομίας  ήταν εύλογα αυξημένο, καθώς οι εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή είναι εξαιρετικά ρευστές.

Την ημερίδα, που έγινε στην κατάμεστη αίθουσα Τελετών και Εκδηλώσεων «Τάσσος Παπαδόπουλος»,  άνοιξε ο Αναπληρωτής Καθηγητής στο Τμήμα Δημοσιογραφίας, Επικοινωνίας και ΜΜΕ του Πανεπιστημίου Frederick Κωστάκης Κωνσταντίνου καλωσορίζοντας τους παρευρισκόμενους και τους προσκεκλημένους ομιλητές.

Ο . Κωνσταντίνου, σημείωσε πως από την προηγούμενη ημερίδα μεσολάβησαν γεγονότα κρίσιμης σημασίας, όπως η απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία με όλα τα συνεπακόλουθα, εξελίξεις στα μέτωπα της Συρίας,  η απόφαση για το Brexit, η εκλογή Trump στις ΗΠΑ, η κορύφωση προσπαθειών επίλυσης του Κυπριακού με σύγκληση Διεθνούς Διάσκεψης. Όλα αυτά, σημείωσε, θα εξετασθούν και αναλυθούν μέσα από το φακό της Πολιτικής Επιστήμης και των Διεθνών Σπουδών, με στόχο την καλύτερη κατανόησή τους και τη συμβολή στη διαμόρφωση πολιτικής υπεράσπισης και προώθησης των καλώς νοούμενων εθνικών συμφερόντων.

Στη συνέχεια, χαιρέτησε την ημερίδα ο Πρύτανης Πανεπιστημίου FrederickΚαθηγητής Γιώργος Δημοσθένους.

Ξεκινώντας με μία μικρή ανασκόπηση στις δύο προηγούμενες ημερίδες, τόνισε τη σημαντικότητα που έχει η επιστημονική προσέγγιση των όσων συμβαίνουν στον κόσμο και ειδικά στην περιοχή μας, γιατί, καθώς είπε, μόνο έτσι είναι εφικτή η χάραξη ορθολογικών στρατηγικών για την αντιμετώπιση κρίσεων. Κλείνοντας, ανακοίνωσε και επίσημα από το βήμα της ημερίδας ότι « το Διαπανεπιστημιακό Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών Παντείου Πανεπιστημίου και Πανεπιστημίου Frederick  στις Διεθνείς Σπουδές  με τρεις κατευθύνσεις έχει επιτυχώς αξιολογηθεί, εγκριθεί και πιστοποιηθεί από τα αρμόδια όργανα  στην Κύπρο και στην Ελλάδα. Οι διαδικασίες για έναρξη του προγράμματος και παραχώρηση των υποτροφιών  που εξαγγείλαμε βρίσκεται σε εξέλιξη και η έναρξη των μαθημάτων προγραμματίζεται να γίνει μέσα Φεβρουαρίου». Η ανακοίνωση, προκάλεσε μεγάλη ικανοποίηση καθώς έτσι έγινε πράξη κάτι που είχε προαναγγελθεί ως πρόθεση. 

Χαιρετισμό, απεύθυνε στη συνέχεια ο Αρχηγός ΓΕΕΦ κ. Γιώργος Μπακατσιούλης λέγοντας μεταξύ άλλων πως: «Η σημερινή ημερίδα η οποία πραγματοποιείται κατόπιν πρωτοβουλίας του Πανεπιστημίου Frederick, σε συνέχεια αντίστοιχων που πραγματοποιήθηκαν στον ίδιο χώρο στο πρόσφατο παρελθόν αποτελεί για την Εθνική Φρουρά,  μας παρέχει τη δυνατότητα να διευρύνουμε τις γνώσεις των στελεχών μας και να συμπληρώσουμε τυχόν κενά από την εκπαίδευση που λαμβάνουν στις Σχολές Πολέμου και Εθνικής Άμυνας».

Από την πλευρά του, ο Αρχηγός της Αστυνομίας κ Ζαχαρίας Χρυσοστόμου, αφού και εκείνος με τη σειρά του τόνισε τη σημασία που έχουν για τα στελέχη του αυτές οι ημερίδες, υπογράμμισε αναφέρθηκε αναλυτικά στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η αστυνομία λόγω της αστάθειας και της αβεβαιότητας που επικρατούν στη Μέση Ανατολή με τα πολλά και διάφορα παρελκόμενα προβλήματα που δημιουργούνται σε όλες τις χώρες της Μεσογειακής λεκάνης.

Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Χριστόφορος Φωκαΐδης,  συγχάρηκε τους διοργανωτές, και συνέχισε λέγοντας  «πως  το Υπουργείο Άμυνας αποδίδει ιδιαίτερη έμφαση στη συνεχή εκπαίδευση και κατάρτιση του προσωπικού για αυτό και μέσα από λειτουργία της Ακαδημίας Άμυνας, Ασφάλειας και Διαχείρισης Κρίσεων, επιδιώκεται η εκπόνηση ειδικών προγραμμάτων αλλά και η πλήρης αξιοποίηση των ευκαιριών που προσφέρουν τα ακαδημαϊκά ιδρύματα»

Τέλος, την ημερίδα χαιρέτησε και ο τέως Πρύτανης του Παντείου Πανεπιστημίου Καθηγητής Γρηγόριος Τσάλτας εκφράζοντας την μεγάλη ικανοποίησή του για τους δεσμούς των δύο Ακαδημαϊκών Ιδρυμάτων και τις καρποφόρες συνέργειες που έχουν προκύψει, οι οποίες, όπως είπε θα συνεχιστούν και θα πολλαπλασιαστούν γιατί αποδίδουν σημαντικό έργο σε όλα τα επίπεδα.

Στη συνέχεια, ξεκίνησαν οι παρεμβάσεις των προσκεκλημένων ακαδημαϊκών. Από το Πάντειο Πανεπιστήμιο μίλησαν ο αναπληρωτής Καθηγητής Στρατηγικών Σπουδών και Διεθνούς Πολιτικής  του Τμήματος Ευρωπαϊκών και Περιφερειακών Σπουδών του Παντείου Πανεπιστημίου  κ. Κωνσταντίνος Κολιόπουλος και, ο Ομότιμος Καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής κ. Χριστόδουλος Γιαλλουρίδης. Ακολούθησε ο Δρ Κωνσταντίνος Κουρούπης, Λέκτορας στο Ευρωπαϊκό και Διεθνές Δίκαιο στο Τμήμα Νομικής του Πανεπιστημίου Frederick. Τέλος, παρέμβαση έκανε ο Συντονιστής σε θέματα Επενδύσεων και Ενέργειας του Υπουργείου Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού κ Γιώργος Καμπανέλλας.

Το Πανεπιστήμιο Frederick, θα συνεχίσει στην παράδοση που έχει χαράξει, αυτή της προσφοράς γνώσης και προβληματισμού, προς όλες τις ειδικές αλλά και ευρύτερες ομάδες που συνθέτουν την κοινωνία μας.




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter











156