Αμφισβητείται η διαδικασία επιλογής των αναπήρων για διορισμό τους στη Εκπαίδευση


Με βάση το νόμο κάθε χρόνο η Επιτροπή Εκπαιδευτικής Υπηρεσίας μπορεί να διορίζει μέχρι 10% της κάθε ειδικότητας από τον κατάλογο αναπήρων, χωρίς όμως αυτό το ποσοστό να υπερβαίνει το 7% του συνόλου των υπηρετούντων.

Το θέμα ενέγραψε η βουλευτής του ΔΗΚΟ Αθηνά Κυριακίδου, η οποία έθεσε θέμα κριτηρίων με τα οποία κάποιος θεωρείται ανάπηρος. Η κ. Κυριακίδου εκφράζοντας την ανησυχία της είπε: «Πολύ φοβάμαι πως υπάρχει διάκριση αφού όλα εξαρτώνται από το γιατρό», για να προσθέσει: Ποιος μας εγγυάται ότι κάποιος δεν τυγχάνει ευνοϊκής μεταχείρισης; Η κοινωνία μας δεν είναι αγγελικά πλασμένη».

Η εκπρόσωπος του υπουργείου Εργασίας ανέφερε ότι ο κατάλογος αναπήρων έγινε με βάση ευρωπαϊκή οδηγία και λειτουργεί για δεύτερη χρονιά τώρα. Ένας ανάπηρος για να διοριστεί, θα ακολουθήσει την ακόλουθη διαδικασία. Θα υποβάλει την αίτησή του στο Τμήμα Κοινωνικής Ενσωμάτωσης, και θα παρουσιαστεί ενώπιον τη Πολυθεματικής Επιτροπής Τα αποτελέσματα της εξέτασής του θα σταλούν στο Τμήμα και ακολούθως, αν εγκριθούν, θα σταλούν στην Επιτροπή Εκπαιδευτικής Υπηρεσίας. Τον πρώτο χρόνο εξετάστηκαν 250 άτομα και εγκρίθηκαν ως ανάπηροι οι μισοί.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Παιδείας της Βουλής Νίκος Τορναρίτης εξέφρασε το φόβο ότι «ο νόμος μπάζει νερά από παντού επίσης και προβληματίστηκε μήπως με τον τρόπο αυτό δημιουργούμε τα δεδομένα ώστε κάποιοι να προσπαθούν να εξαπατούν το σύστημα για να διοριστούν νωρίτερα.

Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Γιώργος Λουκαίδης είπε ότι δεν πρέπει να φέρουμε σε δυσμενέστερη θέση τους μη έχοντες αναπηρία. Ταυτόχρονα υπέδειξε ότι υπάρχουν αρκετοί διακεκριμένοι καθηγητές πανεπιστημίων που είναι ανάπηροι, εκφράζοντας τη αντίθεσή του για να αφαιρεθούν από την εκπαιδευτική υπηρεσία.

Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Αντρέας Καυκαλιάς εισηγήθηκε να ρωτηθεί ο Εισαγγελέας επί της νομικής πτυχής και να γίνουν βελτιώσεις ώστε η διαδικασία επιλογής των αναπήρων να μην είναι διατρητή.

 

Άφησαν Φιλόλογους αδιόριστους

Το μέλος της Επιτροπής Εκπαιδευτικής Υπηρεσίας κ. Γιώργος Μαυροκορδάτος ανέφερε ότι φέτος έμειναν αδιόριστοι 17 Φιλόλογοι από τον κανονικό κατάλογο διοριστέων οι οποίοι υπηρετούσαν πέρσι, ενώ την ίδια ώρα διορίστηκαν 14 φιλόλογοι από τον κατάλογο αναπήρων εκ των οποίων, οι 4 ήσαν και πέρσι διορισμένοι . Πέρσι διορίστηκαν 28 ενώ φέτος 46 με την Μέση Εκπαίδευση να απορροφά τους 38.

Ο πρόεδρος της ΟΕΛΜΕΚ Δημήτρης Ταλιαδώρος εξέφρασε τις αμφιβολίες του κατά πόσο ο νόμος έπρεπε να εφαρμοστεί και στην εκπαιδευτική υπηρεσία αφού προκύπτουν προβλήματα. Επίσης είπε ότι σε λίγα χρόνια με την παρούσα αναλογία στους 13.000 εκπαιδευτικούς θα διοριστούν στην εκπαίδευση 1000 ανάπηροι.

Εκ μέρους της Συνομοσπονδίας Γονέων Δημοτικής ο κ. Χρήστος Πάλλης είπε ότι τα κριτήρια επιλογής των αναπήρων, πρέπει να είναι αυστηρά, για να μην δίνεται το δικαίωμα σε αρτιμελείς να προσφεύγουν σε τεχνάσματα για να διοριστούν ως ανάπηροι. Επίσης τόνισε ότι χωρίς να τάσσεται εναντίον του διορισμού των αναπήρων, ο τομέας της εκπαίδευσης πρέπει να προσεχθεί αφού δεν σηκώνει εκπτώσεις.




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










521