ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΔΗ*
Η ενημέρωση του κοινού αναφορικά με την αναβάθμιση του συστήματος Τεχνικής και Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης αποτελεί πρώτη προτεραιότητα για το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού.Η προσπάθεια που καταβάλλεται αποσκοπεί στο να καταστεί η Τεχνική και Επαγγελματική Εκπαίδευση και Κατάρτιση ένα ολοκληρωμένο, ελκυστικό, ευέλικτο και υψηλής ποιότητας σύστημα, ικανό να ανταποκριθεί στις σημερινές αλλά και στις μελλοντικές ανάγκες της Κυπριακής οικονομίας και κοινωνίας, όπως αυτές προκύπτουν μέσα από το συνεχώς μεταβαλλόμενο τοπικό και διεθνές οικονομικό και τεχνολογικό περιβάλλον.
Το Υπουργικό Συμβούλιο, σε πρόσφατη συνεδρία του, ενέκρινε τον Στρατηγικό Σχεδιασμό που ετοιμάστηκε από το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού για το σύστημα Τεχνικής και Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης, στον οποίο περιλαμβάνονται δράσεις που αφορούν τα προγράμματα της Μέσης Τεχνικής και Επαγγελματικής Εκπαίδευσης , των Εσπερινών Τεχνικών Σχολών, της Νέας Σύγχρονης Μαθητείας, των Απογευματινών και Βραδινών Τμημάτων Τεχνικών Σχολών και των Μεταλυκειακών Ινστιτούτων Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (ΜΙΕΕΚ).
Μέσα από τον Στρατηγικό Σχεδιασμό της Τεχνικής και Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης θα προωθηθούν οι ακόλουθες κύριες δράσεις:
Την ευθύνη για την υλοποίηση του Στρατηγικού Σχεδιασμού έχει η Διεύθυνση Μέσης Τεχνικής και Επαγγελματικής Εκπαίδευσης του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού, η οποία θα συνεργάζεται με το Υπουργείο Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων και άλλους εμπλεκόμενους φορείς.
Η επιτυχία των δράσεων που έχουν τεθεί στον Στρατηγικό Σχεδιασμό καθίσταται ζωτικής σημασίας, αφού οι δράσεις είναι άμεσα συνυφασμένες με την άμβλυνση των σοβαρών επιπτώσεων που έχει επιφέρει η οικονομική κρίση, όπως είναι η ραγδαία αύξηση της ανεργίας, ιδιαίτερα μεταξύ των νέων. Το θέμα της μείωσης του ποσοστού ανεργίας μεταξύ των νέων είναι επιτακτικό, αφού οι δραματικές προεκτάσεις της ανεργίας απειλούν, δυστυχώς, τον κοινωνικό ιστό. Η αναντιστοιχία των γνώσεων και δεξιοτήτων του ανθρώπινου δυναμικού με τις ανάγκες της παραγωγής και τις απαιτήσεις των θέσεων εργασίας, διαδραματίζει πρωταγωνιστικό ρόλο στις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι νέοι και νέες μας για ένταξη στην αγορά εργασίας. Ως εκ τούτου, είναι φανερό ότι απαιτείται η αναβάθμιση του τομέα της Τεχνικής και Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης, αφού χώρες όπως η Γερμανία, η Δανία και η Αυστρία, οι οποίες έχουν επιτυχημένα συστήματα Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης, είναι μεταξύ των χωρών με το χαμηλότερο ποσοστό ανεργίας μεταξύ των νέων.
Είναι ενθαρρυντικό το γεγονός ότι ο αριθμός των μαθητών και μαθητριών που επιλέγουν να ακολουθήσουν τη Μέση Τεχνική και Επαγγελματική Εκπαίδευση παρουσιάζει σταθερά αυξητική τάση τα τελευταία χρόνια, με το ποσοστό τους να έχει φτάσει κατά τη σχολική χρονιά 2014-2015 περίπου στο 20% των μαθητών του δεύτερου κύκλου δευτεροβάθμιας δημόσιας εκπαίδευσης, από το 15% που ήταν κατά τη σχολική χρονιά 2010-2011. Παρόλη την αυξητική τάση, όμως, το ποσοστό των μαθητών του δεύτερου κύκλου της δημόσιας Μέσης Εκπαίδευσης που ακολουθούν την Τεχνική και Επαγγελματική Εκπαίδευση παραμένει ένα από τα χαμηλότερα στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Είναι επίσης σημαντικό να καταβληθούν προσπάθειες ώστε να παραμείνουν τα άτομα στην εκπαίδευση και την κατάρτιση, διατηρώντας έτσι τα κίνητρά τους στη ζωή. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό για όσους έχουν εγκαταλείψει το σύστημα εκπαίδευσης και κατάρτισης χωρίς να έχουν αποκτήσει επαρκή προσόντα, ή έχουν ολοκληρώσει την εκπαίδευσή τους αλλά δεν μπορούν να βρουν εργασία. Στο συνεχώς μεταβαλλόμενο τοπικό και διεθνές οικονομικό και τεχνολογικό περιβάλλον, ο μετασχηματισμός και η αναπροσαρμογή των γνώσεων, δεξιοτήτων και ικανοτήτων καθίσταται ζωτικής σημασίας για την ένταξη του ανθρώπινου δυναμικού στην αγορά εργασίας. Τα προγράμματα δια βίου μάθησης που προσφέρει η Διεύθυνση Μέσης Τεχνικής και Επαγγελματικής Εκπαίδευσης του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού, όπως είναι τα Μεταλυκειακά Ινστιτούτα Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης και τα Απογευματινά και Βραδινά Τμήματα Τεχνικών Σχολών, καθώς και οι Εσπερινές Τεχνικές Σχολές που αποτελούν σχολεία δεύτερης ευκαιρίας, προσφέρουν πραγματικές λύσεις προς αυτήν την κατεύθυνση.
Οι προσδοκίες μας είναι ψηλές και το αποτέλεσμα είναι ήδη ελπιδοφόρο.
*Λειτουργός Γραφείου Τύπου
Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού