Την πρώτη μέρα του Φεστιβάλ, στις 18 Ιουνίου, στην Πύλη Αμμοχώστου, έγιναν τα εγκαίνια της τετραήμερης έκθεσης με τα βραβευθέντα έργα του Παγκύπριου Διαγωνισμού Εικαστικών Τεχνών όπου βραβεύθηκαν οι νικητές.
Την ίδια μέρα χορευτικά συγκροτήματα από διάφορα σχολεία της Κύπρου παρέλασαν στη Λεωφόρο Μακαρίου Γ΄ στη Λευκωσία και έδωσαν χορευτική και μουσική παράσταση στο κοινό της πόλης, στο Κέντρο της Λεωφόρου η οποία μετά από διευθετήσεις με την Αστυνομία έκλεισε για την τροχαία κίνηση. Την επόμενη μέρα, στην αίθουσα τελετών του Παγκυπρίου Γυμνασίου, το κοινό παρακολούθησε την Τραγωδία «Τρωάδες» από τους μαθητές του σχολείου.
Στις 20 Ιουνίου έγινε η τελετή βράβευσης των μουσικών αγώνων Μέσης Εκπαίδευσης στο Θέατρο Παλλάς και το κοινό είχε την ευκαιρία να δει από κοντά και να απολαύσει τους νικητές.
Την τελευταία μέρα του Φεστιβάλ, στις 21 Ιουνίου, στο αμφιθέατρο της Πύλης Αμμοχώστου, μαθητικά χορευτικά συγκροτήματα παρουσίασαν μοντέρνους χορούς ενώ στην Τάφρο της Πύλης Αμμοχώστου 350 μαθητές και μαθήτριες Γυμνασίων και Λυκείων από όλες τις επαρχίες της Κύπρου σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Frederick παρέλασαν σε ειδικά διαμορφωμένη πασαρέλα παρουσιάζοντας επίδειξη μόδας με ανακυκλώσιμα υλικά τα οποία δημιούργησαν στο μάθημα της Τέχνης και της Οικιακής Οικονομίας. Την επίδειξη μόδας παρακολούθησαν πέραν των 3000 θεατών οι οποίοι απόλαυσαν τις «περιβαλλοντικές» δημιουργίες των μαθητών μας.
Αξιολογώντας τα αποτελέσματα του πρώτου αυτού φεστιβάλ θεωρώ ότι η συνέχιση και η θεσμοθέτησή τέτοιων εκδηλώσεων είναι αναγκαία αφού μέσα από τέτοιου είδους εκδηλώσεις, που «ανοίγουν» το σχολείο προς την κοινωνία, μπορούμε να παρουσιάσουμε τα απτά, πλέον, αποτελέσματα της Εκπαιδευτικής Μεταρρύθμισης και της εφαρμογής των Νέων Αναλυτικών Προγραμμάτων.
*Καθηγητής Τέχνης, Λειτουργός Γραφείου Α.Π./Π.Ι.