Αναγκαίες νέες τροποποιήσεις για διορισμό συμβουλίων πανεπιστημίων από τον ΠτΔ. Η έκθεση της Βουλής


 To Paideia-News παραθέτει σήμερα αυτούσια την Κοινή έκθεση της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Παιδείας και της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Νομικών της Βουλής με την οποία θα τεθεί προς ψήφιση στην Ολομέλεια του Σώματος η τροποποίηση του περί  Πανεπιστημίου νόμου, ώστε τα μέλη των συμβουλίων των δύο δημόσιων πανεπιστημίων (Πανεπιστήμιο Κύπρου και Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο) να διορίζονται από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας).

Σημειώνεται ότι η συζήτηση του θέματος, που ήταν προγραμματισμένη για την τελευταία συνεδρία την περασμένη Πέμπτη, αναβλήθηκε. Θεωρείται σίγουρο επί των τροποποιήσεων θα υπάρξουν νέες τροποποιήσεις, τουλάχιστον σε θέματα χρονικής διάρκειας της θητείας των συμβουλίων από την ημερομηνία ανάληψης καθηκόντων του Προέδρου της Δημοκρατίας. Με μαύρα γράμματα  οι αριθμοί που θα πρέπει ή ίσως να αλλάξουν, αν η Βουλή το συζητήσει το ερχόμενο Φθινόπωρο.

Αναφέρεται στην έκθεση της Βουλής:

«Επιπρόσθετα, προωθούνται τροποποιήσεις, ώστε η θητεία των διοριζόμενων και των εκλεγόμενων μελών του συμβουλίου του να μειωθεί στους τριάντα μήνες από τρία έτη, που ισχύει σήμερα.

     Ειδικότερα, με τις προτεινόμενες τροποποιήσεις προβλέπεται μεταξύ άλλων ότι

 το Υπουργικό Συμβούλιο δύναται να τερματίζει το διορισμό των υφιστάμενων μελών του συμβουλίου του Πανεπιστημίου Κύπρου τα οποία διορίζονται από αυτό εντός έξι μηνών το αργότερο από την ανάληψη των καθηκόντων του εκάστοτε Προέδρου της Δημοκρατίας και να διορίζει νέα μέλη, η διάρκεια της θητείας των οποίων θα είναι τριάντα μήνες με δικαίωμα επαναδιορισμού τους για ακόμα τριάντα μήνες. 

          Σκοπός της δεύτερης πρότασης νόμου είναι η τροποποίηση του περί Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου Νόμου, ώστε να επέλθει σύγκλιση των διατάξεων της νομοθεσίας του ΤΕΠΑΚ με τη νομοθεσία του Πανεπιστημίου Κύπρου, σε σχέση κυρίως με τις πρόνοιές τους που αφορούν τη συγκρότηση και τη θητεία των μελών των συμβουλίων τους.  Ειδικότερα, η θητεία των μελών του συμβουλίου του ΤΕΠΑΚ γίνεται εισήγηση να μειωθεί από τρία έτη σε τριάντα μήνες»..

Η πρώτη χρονική περίοδος που πρέπει να αλλάξει είναι το δικαίωμα του εκάστοτε Προέδρου της Δημοκρατίας να διορίζει τα μέλη των συμβουλίων σε έξι μήνες το αργότερο από την ανάληψη των καθηκόντων του. Αν υπολογιστεί ότι η συζήτηση της τροποποίησης του νόμου θα γίνει μετά από το Οκτώβριο, τότε η χρονική περίοδος που θα έχει δικαίωμα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας να προβεί σε διορισμό μελών συμβουλίων θα πρέπει να αλλάξει από 6 μήνες που είναι σήμερα (λήγει τέλος Αυγούστου) σε 8 ή 9 μήνες. Επίσης ίσως αλλάξει και η χρονική διάρκειας της θητείας αφού τα δύο τριαντάμηνα ισούνται με τη θητεία του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Αυτούσια η έκθεση της Βουλής, πριν από την αναβολή της συζήτησής της, στο πιο κάτω έγγραφο μέσα από το οποίο φαίνονται και οι κομματικές προσεγγίσεις και διαφωνίες.  




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










175