Αναγόρευση της Σύλβιας Ιωάννου σε Επίτιμη Διδάκτορα της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κύπρου


Παρουσία του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Νίκου Αναστασιάδη θα πραγματοποιηθεί η Τελετή Αναγόρευσης της κας Σύλβιας Ιωάννου σε Επίτιμη Διδάκτορα της Φιλοσοφικής Σχολής, τη Δευτέρα, 17 Νοεμβρίου 2014, στις 7:00μ.μ., στην Αίθουσα Τελετών του Πανεπιστημίου Κύπρου (Kαλλιπόλεως 75).

Η Σύλβια Ιωάννου γεννήθηκε στη Λευκωσία το 1941 και παρακολούθησε εγκύκλιες σπουδές στο Παγκύπριο Γυμνάσιο. Λόγω των πολιτικών γεγονότων στο νησί, αναγκάστηκε να ολοκληρώσει τα τελευταία χρόνια των σπουδών της στο Αμερικανικό Κολλέγιο Θηλέων Αθηνών. Συνέχισε με κλασικές σπουδές στη Χαϊδελβέργη και έπειτα στη Γενεύη, έχοντας ως στόχο την Αρχαιολογία. Η αγάπη της για την επιστήμη και την έρευνα δεν έπαυσε. Το οικογενειακό ιδεώδες πως κάθε πράξη πρέπει να έχει ως γνώμονα το καλό της Πατρίδας, και ο διαρκής Νόστος για την Κύπρο την οδηγούν το 1976 στην απόφαση συστηματικής συλλογής βιβλίων και χαρτών περί Κύπρου, έχοντας ως πρότυπο τη λεηλατημένη κατά την εισβολή κυπρολογική βιβλιοθήκη του Μαραγκού στην Αμμόχωστο.  Σήμερα η συλλογή της Σύλβιας Ιωάννου αποτελεί ίσως τη μεγαλύτερη παγκοσμίως στο είδος της συλλογή, σε χέρια ιδιώτη. Πέραν του ειδικού αντικειμένου της, η μοναδικότητά της έγκειται στο ότι απαρτίζεται από δυσεύρετα κείμενα και χαρτογραφικά έργα, τόσο χειρόγραφα όσο και έντυπα, πολλά από τα οποία έχουν μία πίσω τους μια πορεία, ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα για την ιστορία του βιβλίου.

Η ανάγκη για τη διαφύλαξη της ενότητας της συλλογής και η επιθυμία για μεταλαμπάδευση στις νεότερες γενιές της συσσωρευμένης γνώσης που αυτή περικλείει, καταλήγουν το έτος 2008 στη σύσταση του Sylvia Ioannou Foundation. Το  Ίδρυμα έχει ως σκοπό τον εμπλουτισμό της συλλογής, που αποτελεί πλέον περιουσία του, τις εκδόσεις βιβλίων σχετικών με την Κύπρο και τη χορήγηση υποτροφιών για θέματα εστιασμένα στις ανθρωπιστικές σπουδές περί Κύπρου.

Η Σύλβια Ιωάννου, πέραν της δραστηριότητάς της στο πλαίσιο του Ιδρύματος, ενθαρρύνει προσωπικά τους φοιτητές της Κύπρου, και τους νέους ευρύτερα, στην ενασχόλησή τους με την έρευνα, με απώτερο σκοπό τη μελέτη και διάδοση της πολιτιστικής, πολιτικής και ιστορικής κληρονομιάς της Κύπρου.

Η εκδήλωση θα είναι ανοικτή για το κοινό.

 




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter











138