Σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Προεδρικό Μέγαρο, ανακοινώθηκε η ένταξη της Κύπρου στη «Μεγάλη Συμμαχία Ψηφιακών Θέσεων Εργασίας – Grand Coalition for Digital Jobs» της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Πρόκειται για πανευρωπαϊκή συνεργασία,που στόχο έχει να αντιμετωπίσει την έλλειψη επαγγελματικών ψηφιακών δεξιοτήτων που καταγράφεται μεταξύ των ευρωπαίων πολιτών και την προώθηση της απόκτησης ηλεκτρονικών δεξιοτήτων από το υφιστάμενο εργατικό δυναμικό.
Σε χαιρετισμό του, τον οποίο διάβασε εκ μέρους του ο Υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού, κ. Γιώργος Λακκοτρύπης, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, κ. Νίκος Αναστασιάδης, ανέφερε ότι «στόχος είναι να καταστήσουμε τους πολίτες μας αποτελεσματικότερους με ό,τι ασχολούνται και κυρίως πιο ευέλικτους στις επαγγελματικές και άλλες επιλογές τους». «Αν θέλουμε να παραμείνουμε στον ίδιο βηματισμό με τις χώρες που βλέπουν μακριά, θα πρέπει να ενσωματώσουμε στην καθημερινότητα μας την ψηφιακή εκπαίδευση», είπε. Σύμφωνα με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη «στη χώρα μας βρίσκεται σε εξέλιξη και θα εντατικοποιηθεί τους αμέσως επόμενους μήνες μία προσπάθεια ο δημόσιος τομέας να αλλάξει κυριολεκτικά εποχή, επιτρέποντας έτσι και στον ιδιωτικό τομέα να αναπτύξει την δυναμική που έχει και που πολλές φορές αντιμετωπίζει την τροχοπέδη της δημόσιας γραφειοκρατίας».Γι' αυτό, ανέφερε, «θεωρούμε την ψηφιακή εκπαίδευση αναπόσπαστο μέρος της μεγάλης μεταρρύθμισης που υλοποιούμε.
Την ανάγκη ενίσχυσης των ψηφιακών δεξιοτήτων, προκειμένου να μην χάνονται θέσεις εργασίας στην Ευρώπη, υπογράμμισε ο Ευρωπαίος Επίτροπος αρμόδιος για την Ψηφιακή Οικονομία και Κοινωνία, κ. Günther H. Oettinger, σε οπτικογραφημένο μήνυμά του που προβλήθηκε στην εκδήλωση.«Είναι απαράδεκτο να υπάρχει ανεργία και ταυτόχρονα να υπάρχουν κενές θέσεις εργασίας, λόγω του κενού στις ψηφιακές δεξιότητες», τόνισε. Σύμφωνα με τον Επίτροπο, τα τελευταία δέκα χρόνια η αύξηση στις θέσεις εργασίας πληροφορικής ξεπέρασε κατά δέκα φορές τις συμβατικές θέσεις εργασίας. Ο Ευρωπαίος Επίτροπος ανέφερε ότι το 90% των θέσεων εργασίας θα χρειάζονται στο μέλλον κάποιες ή περιορισμένες ψηφιακές δεξιότητας, συμπληρώνοντας ότι σήμερα ένας στους τέσσερις Ευρωπαίους έχουν πολύ περιορισμένες ψηφιακές ικανότητες. «Η μετατροπή των ψηφιακών προκλήσεων σε ευκαιρίες θα μας επιτρέψει να δημιουργήσουμε περισσότερες θέσεις εργασίας» υπογράμμισε ο κ. Oettinger.
Ο Υπουργός Μεταφορών, Συγκοινωνιών και Έργων, κ. Μάριος Δημητριάδης, αναφέρθηκε από την πλευρά του στην Ψηφιακή Στρατηγική που ανέπτυξε η Κύπρος, η οποία στοχεύει στη σύνδεση ολόκληρης της Κύπρου με δίκτυα υψηλών και υπερυψηλών ταχυτήτων, στον ψηφιακό εκσυγχρονισμό της Κυβέρνησης και την παροχή αποτελεσματικών και αποδοτικών δημόσιων ηλεκτρονικών υπηρεσιών, προσβάσιμων από όλους. Ο κ. Δημητριάδης ανέφερε, ακόμη, ότι «ο Δείκτης της Ψηφιακής Οικονομίας και Κοινωνίας, που δημοσιεύτηκε τον Φεβρουάριο του 2015 από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, καταγράφει για την Κύπρο πρόοδο 3%, όση και η πρόοδος που καταγράφει ο μέσος όρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης». Σύμφωνα με τον ίδιο δείκτη, συμπλήρωσε, η Κύπρος υστερεί από πλευράς ζήτησης, αφού το 28% του πληθυσμού δεν έχει χρησιμοποιήσει ποτέ το διαδίκτυο και μόλις το 48% του πληθυσμού διαθέτει βασικές ψηφιακές δεξιότητες». Τη βελτίωση αυτών των τομέων ακριβώς, επισήμανε, πρέπει η πολιτεία, με τη σύμπραξη του δημόσιου, ιδιωτικού και ακαδημαϊκού τομέα, να στοχεύσει με συγκεκριμένες δράσεις.
«Σαράντα φορείς του δημόσιου, ακαδημαϊκού και ιδιωτικού τομέα ένωσαν τις δυνάμεις τους στο πλαίσιο μιας Εθνικής Συμμαχίας για ψηφιακές θέσεις εργασίας», τόνισε στην ομιλία του ο Ψηφιακός Πρωταθλητής Κύπρου και Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού, κ. Στέλιος Χειμώνας. Αναφερόμενος στην «Εθνική Συμμαχία Ψηφιακών Θέσεων Εργασίας»,τόνισε ότι η Κύπρος, με την εξαγγελία του δικού της σχεδίου δράσης, γίνεται από τα πρώτα μέλη που συμμετέχουν σε αυτή την πανευρωπαϊκή προσπάθεια.Σύμφωνα, ωστόσο, με τον Ψηφιακό