Ανάλυση Paideia-News: Τα 4 κυριότερα γεγονότα που σημάδεψαν το 2018


Στον μεγάλο τομέα της παιδείας, τα γεγονότα που σημειώθηκαν το 2018 ήταν πολλά. Εμείς θα εντοπίσουμε τέσσερα. α) Η αλλαγή της ηγεσίας στο Υπουργείο Παιδείας, β) Η μεγάλη αναταραχή με τις πορείες των εκπαιδευτικών 3) Η εφαρμογή του Νέου Σχεδίου Διορισμών και οι πρώτοι διορισμοί από τον Κατάλογο Διορισίμων και δ) Το υπό συζήτηση Νέο Σχέδιο Αξιολόγησης του Εκπαιδευτικού Έργου και του Εκπαιδευτικού καθώς και το Σχέδιο Αξιολόγησης του Μαθητή/τριας.

Ας δούμε το καθένα χωριστά:

Η αλλαγή του Υπουργού Παιδείας

Η ανάληψη των καθηκόντων από τον Κώστα Χαμπιαούρη συνοδεύτηκε με τις γνωστές αντιδράσεις κυρίως από τον χώρο της Δημοτικής Εκπαίδευσης απ’ όπου προέρχεται. Ο τελευταίος διορισμός υπουργού Παιδείας από τον χώρο της Μέσης ή Δημοτικής Εκπαίδευσης (εν ενεργεία) έγινε το 1993 με την Κλαίρη Αγγελίδου να αναλαμβάνει το πηδάλιο του ΥΠΠ.

Ο Κώστας Χαμπιαούρης ήταν καταδικασμένος από την πρώτη στιγμή να βρεθεί στο μάτι του κυκλώνα. Ο λόγος ήταν απλός: Είχε μπροστά του να διαχειριστεί δύο τεράστια προβλήματα που ήταν δεδομένο ότι θα είχαν κόστος.

Το πρώτο ήταν η μελέτη του οίκου  Ernst & Young. Είναι γνωστό ότι το μόνο έγγραφο που άφησε στο γραφείο του υποδεχόμενος τον νέο υπουργό Παιδείας ο Κώστας Καδής ήταν η μελέτη για την οποία είχε αποφασιστεί να υλοποιηθούν περικοπές που υπήρχαν σε αυτή. Ο λόγος που δεν είχε υλοποιηθεί προηγουμένως ήταν επειδή  ήταν περίοδος προεκλογική ενόψει των προεδρικών εκλογών που έγιναν τον Φεβρουάριο και τυχόν εφαρμογή της θα είχε τεράστιο κόστος. Οι αντιδράσεις των εκπαιδευτικών μετά την απόφαση του Υπουργικού τον Ιούλιο ήταν αναμενόμενες. 

Το δεύτερο ήταν η εφαρμογή του Νέου Σχεδίου Διορισμών. Αυτό και πάλι, φυσιολογικά, θα επιδείνωνε την κατάσταση, που θα προκαλούσε το πρώτο πρόβλημα των περικοπών του Υπουργικού.

Οποιοσδήποτε υπουργός Παιδείας καθόταν σε αυτή την καρέκλα θα βρισκόταν στο μάτι του κυκλώνα. Αυτό για το οποίο μπορεί να κριθεί ο Κώστας Χαμπιαούρης είναι οι τρόπος με τον οποίο χειρίστηκε τα θέματα στο διάστημα αυτό άνκαι τα κριτήρια είναι συνήθως υποκειμενικά. Κοντά σε αυτό ήλθαν δυο τραγικά γεγονότα που επιδείνωσαν την ήδη τεταμένη ατμόσφαιρα στις σχέσεις του με τη Δημοτική. Η πρώτη με τον θάνατο μαθητή σε σχολείο και η δεύτερη με την απαγωγή δυο μαθητών. Η κατάληξη αυτής της σύγκρουσης ήταν θετική αφού λήφθηκαν από το Υπουργικό κάποια μέτρα για την ασφάλεια και την υγεία στο σχολείο.

 Οι πορείες των εκπαιδευτικών   

 Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι οι πορείες τόσο τον Ιούλιο όσο και τον Αύγουστο θα παραμείνουν στην ιστορία ως οι πιο ογκώδεις που διοργάνωσαν οι συνδικαλιστικές οργανώσεις των εκπαιδευτικών. Οι εκτιμήσεις της Κυβέρνησης για την χρονική περίοδο της απόφασης του Υπουργικού του Ιουλίου ήταν λανθασμένες σε τρία σημεία.

Πρώτο: Ότι λόγω των διακοπών του καλοκαιριού δεν θα υπήρχαν αντιδράσεις, αφού οι πλείστοι εκπαιδευτικοί θα τις είχαν ήδη προγραμματίσει. Εξάλλου τα μέτρα ανακοινώθηκαν αμέσως μετά τη λήξη του σχολικού έτους για να αποφευχθούν κινητοποιήσεις σε εργάσιμο χρόνο στα σχολεία

Δεύτερο: Το γεγονός ότι τα μέτρα του Υπουργικού επηρέαζαν ένα μεγάλο αριθμό εκπαιδευτικών αρχίζοντας από τις ηγεσίες των συνδικαλιστών οργανώσεων και καταλήγοντας σε αυτούς που κινδύνευσαν να μείνουν αδιόριστοι.

Τρίτο: Δεν υπήρξε ρήγμα στους κόλπους των εκπαιδευτικών οργανώσεων. Το σύνθημα της «προάσπισης του δημόσιου σχολείου» ήταν αρκετό για να συσπειρώσει τους εκπαιδευτικούς για τη μαζικότερη συγκέντρωσή τους στην ιστορία της εκπαίδευσης.

Τέταρτο: Δεν είχε προβλεφθεί ότι όλα τα κόμματα θα στήριζαν τους εκπαιδευτικούς σε αυτή τους την κινητοποίηση και το πολιτικό κόστος για την Κυβέρνηση, αν δεν υπήρχε συμφωνία, θα ήταν δεδομένο.

ΟΙ εκπαιδευτικοί, πήραν ήδη αρκετά από αυτά που τους είχαν αφαιρεθεί αρχικά, κάποια από αυτά αναμενόμενα και στο πλαίσιο της τακτικής της διαπραγμάτευσης. Θα ήταν ευχής έργο να είχε τελειώσει σήμερα η ΜΕΠΕΥ και να ήταν δυνατός ένας τελικός απολογισμός αυτού του αγώνα των εκπαιδευτικών. Δηλαδή τι πήραν πίσω από την αρχική απόφαση του Υπουργικού και τι έχασαν. Θεωρείται σίγουρο ότι θα υπάρξουν παραχωρήσεις από τη ΜΕΠΕΥ, το δεδομένο είναι όμως είναι ότι εξ’ ορισμού οι συνδικαλιστικές οργανώσεις δεν σταματούν ποτέ τη διεκδίκηση. Ο συνεχής αγώνας της εξουσίας και του εξουσιαζόμενου αποτελεί κανόνα.

Νέο Σύστημα Διορισμών

Όπως προαναφέρθηκε, τα μέτρα του Υπουργικού επιδείνωσαν την κατάσταση με αδιοριστία των εκπαιδευτικών λόγω του Νέου Σχεδίου Διορισμών. Για πρώτη φορά έγιναν διορισμοί από τον κατάλογο διορισίμων με αρνητικό αποτέλεσμα για πολλούς που περίμεναν διορισμό μέσω του καταλόγου διοριστέων. Είναι παραδεκτό ότι το Νέο Σύστημα χρειάζεται κάποιες βελτιώσεις και θεωρείται σίγουρο ότι θα ακολουθήσουν αρκετές συζητήσεις για το θέμα αυτό. Προσπάθεια ανατροπής του ΝΣΔ θα αποτελεί πλέον ματαιοδοξία αφού υπάρχουν άτομα που διορίστηκαν και άλλα που περιμένουν. Ο αγώνας περιορίζεται στη μετατροπή περισσότερων εκπαιδευτικών σε αορίστου.  

Το Σχέδιο Αξιολόγησης

Το τελευταίο και το πιο δύσκολο κομμάτι της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης όπως την σχεδίασε η παρούσα Κυβέρνηση. Η έκθεση της αρμόδιας Επιτροπής για την Αξιολόγηση του Μαθητή/τριας έχει ήδη παραδοθεί στον Υπουργό Παιδείας ενώ το Σχέδιο Αξιολόγησης του Εκπαιδευτικού Έργου και του Εκπαιδευτικού θα παραδοθεί το αργότερο μέχρι το πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιανουαρίου του 2019.

Είναι το πλέον πολύπλοκο σχέδιο και η χρονική διάρκεια συζήτησης του για συμφωνία ασφαλώς θα είναι μακρά.

Οι δυσκολίες έχουν να κάνουν με το μέλλον εν ενεργεία εκπαιδευτικών που σε κάποιο ίσως βρεθούν εκτός συστήματος ή θα στερηθούν την προαγωγή τους που υπολογίζουν ότι θα πάρουν τα αμέσως επόμενα χρόνια.

Θα μπορούσε κάποιος να απαριθμήσει δεκάδες άλλα θέματα τα οποία θεωρεί κρισιμότερα που σημειώθηκαν το 2018 και να περιγράψει με δεκάδες διαφορετικούς τρόπους τα γεγονότα.  

Τα κριτήρια επιλογής και σχολιασμού για όλους μας είναι διαφορετικά και υποκειμενικά όπως και τα διδάγματα που μπορεί να αντλήσει.




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










211