Αναπτύσσεται η Αθλητική Βιομηχανία- Αθλητικά Επαγγέλματα – Προοπτικές και τα νέα δεδομένα


ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΚΑΡΤΑΚΟΥΛΛΗ*   

Όλες οι ενδείξεις και προβλέψεις καταδεικνύουν ένα σημαντικό γεγονός: ότι η αθλητική βιομηχανία θα συνεχίσει να αναπτύσσετε παγκοσμίως παρά το γεγονός ότι πολλές άλλες βιομηχανίες  συρρικνώνονται λόγω των οικονομικών δεδομένων. Πολλοί ελεγκτικοί οίκοι με εξειδικευμένα τμήματα στον συγκεκριμένο τομέα εντοπίζουν το γεγονός ότι η αθλητική βιομηχανία θα συνεχίσει να αναπτύσσεται με σημαντικούς ρυθμούς τα επόμενα χρόνια.

Ακριβώς για αυτό τον λόγο εντοπίζουμε το γεγονός ότι είναι τεράστιο το ενδιαφέρον που υπάρχει για σπουδές σε συγκεκριμένους σχετικούς τομείς, αναφέρει ο Αντιπρόεδρος Πανεπιστημιακών Σχέσεων του Πανεπιστημίου Λευκωσίας Καθηγητής Νίκος Καρτακούλλης.

Πως παρουσιάζεται το ενδιαφέρον από τους φοιτητές;

«Το παιδί μου είναι αθλητής και θέλει να σπουδάσει γυμναστής». «Ο γιος μου παρακολουθεί τα πάντα για τον αθλητισμό, παίζει καλαθόσφαιρα στο σχολείο και είναι ανένδοτος για το τι θα κάνει. Θέλει να πάει γυμναστική ακαδημία…»

Αυτά και πολλά άλλα ακούω από πολλούς γονείς και τελειόφοιτους καθημερινά. Σίγουρα για το τι θα ακολουθήσει ένας τελειόφοιτος είναι μεγάλη και δύσκολη απόφαση που απασχολεί τόσο τον ίδιο τον νέο όσο και τους γονείς του. Είναι μια απόφαση που σε μεγάλο βαθμό θα επηρεάσει και τη μετέπειτα ζωή του. Δύσκολη απόφαση που σε πλείστες περιπτώσεις προκαλεί και άγχος. Απόφαση η οποία γίνεται ακόμα πιο σημαντική αν λάβουμε υπόψη τα δύσκολα οικονομικά δεδομένα στην χώρα μας.

Ένας μύθος και η πραγματικότητα….

Βλέπω πολλούς για το θέμα αυτό. Η τοποθέτηση μου αρχικά είναι ξεκάθαρη και τεκμηριωμένη. Δεν πρέπει όποιος είναι αθλητής ή ασχολείται με τον αθλητισμό με τον ένα ή άλλο τρόπο να σπουδάσει γυμναστής ή καθηγητής φυσικής αγωγής. Υπάρχει η επιλογή των αθλητικών επιστήμων (Sport Science) που αποτελεί μια εξαιρετική βάση για την συνέχεια. Δεν πρέπει να αυτοπεριορίζονται οι νέοι μας σήμερα. Αυτό είναι ο μύθος. Σίγουρα να σπουδάσει κάτι που να του επιτρέπει να είναι στον ωραίο αυτό χώρο, καθώς είναι αυτό που του αρέσει, γιατί όμως γυμναστής; Αυτή είναι παλιά αντίληψη, αυτό που συνέβαινε για χρόνια και αυτό που πέρασε και στους νέους και στους γονείς τους.

Γιατί όχι γυμναστής;

Αρχικά μια τοποθέτηση για να μην παρεξηγηθώ ή για να μην επιτρέξω σε κάποιους να βγάλουν λανθασμένα συμπεράσματα. Σίγουρα  είναι κάτι πολύ ωραίο να σπουδάσει κάποιος την φυσική αγωγή, ειδικά για όλους αυτούς που είναι στον χώρο . Κάτι που είναι πολύ ενδιαφέρον, μια επιστήμη η οποία αναπτύσσεται συνεχώς με νέους ορίζοντες. Τονίζω ξανά ότι αποτελεί ένα καλό η εξαιρετικό πεδίο δράσης η φυσική αγωγή. Ένα καλό πρώτο βήμα είναι οι Αθλητικές Επιστήμες (Sport Science) το οποίο δεν περιορίζει τους νέους αλλά αντιθέτως ανοίγει πολλές πόρτες.

 

Ναι στις αθλητικές επιστήμες….

Αυτό που θέλω να μεταφέρω είναι απλό. Ναι τα παιδία που αγαπούν τον αθλητισμό πρέπει ελεύθερα να κάνουν τις επιλογές τους και να ακολουθήσουν αυτό που αγαπούν και τους ικανοποιεί με κάποια καθοδήγηση. Κάποιος πρέπει να τους υποδείξει ποια είναι τα νέα δεδομένα που δημιουργούνται στον χώρο αυτό για να μπορέσουν να κάνουν και τις σωστές επιλογές. Οι επιλογές είναι πολλές. Επιλογές άμεσα σχετικές με τον αθλητισμό και οι οποίες μπορεί, χωρίς να θέλω να αφήσω λανθασμένες εντυπώσεις, να ανοίξουν και πόρτες για εργοδότηση. Τονίζω ξανά δεν θέλω να δώσω λανθασμένα μηνύματα γιατί είμαστε στην Κύπρο και ξέρουμε το σύστημα.

Εγώ προσωπικά δεν συστήνω στους νέους να θέλουν να σπουδάσουν μόνο γυμναστές καθαρά για τους λόγους που ανέπτυξα πιο πάνω και για κανένα άλλο λόγο, αλλά να κοιτάξουν για άλλους σχετικούς τομείς. Ίσως μια άλλη καλή επιλογή είναι αν κάποιος θέλει τόσο πολύ να σπουδάσει φυσική αγωγή και να συνεχίσει για κάποιο μεταπτυχιακό σε ένα εξειδικευμένο τομέα των αθλητικών επιστημών.

Ποιες οι άλλες επιλογές..…. που βασίζονται πάνω στις Αθλητικές επιστήμες;

Σύμφωνα με τα ενδιαφέροντα κάποιου και τις δεξιότητες του θα πρέπει να γίνει και η ανάλογη επιλογή. Δεν θα μπω σε λεπτομέρειες αλλά θα αναφερθώ μόνο σε κάποιους τέτοιους τομείς του αθλητισμού, οι οποίοι τομείς στο εξωτερικό αναπτύσσονται και προσφέρουν καλές προοπτικές απασχόλησης. Ποια είναι αυτά τα νέα προγράμματα: Sports Management, Recreation Management, Sport Statistics, Sports Law, Sports Equipment Specialist, Sports Marketing and Event Management, Sports Travel και πολλά άλλα στα οποία μπορώ να αναφερθώ. Υπάρχουν και άλλες εξειδικεύσεις όπως για παράδειγμα το Sports Psychology, Exercise physiology, Sports nutrition, biomechanics αλλά και γι’ αυτά χρειάζεται αρκετή ανάλυση των προοπτικών προτού κάποιος αποφασίσει να το ακολουθήσει. Για όλα αυτά η βάση και η επιλογή που θα τους ανοίξει όλες αυτές τις πόρτες είναι οι Αθλητικές Επιστήμες (Sport Science).

Το μήνυμα μου είναι ένα. Για όλους αυτούς τους νέους που αγαπούν τον αθλητισμό, και πράγματι είναι πολλοί, υπάρχουν πολλές και διαφορετικές επιλογές για τις σπουδές τους και δεν σημαίνει απαραίτητα ότι πρέπει να σπουδάσουν γυμναστές. Αυτό είναι το ένα δεδομένο. Όλοι αυτοί οι νέοι και οι γονείς τους πρέπει να ενημερωθούν σωστά για τις επιλογές που υπάρχουν.

Και κάτι τελευταίο. Ας αφεθούν οι νέοι να κάνουν τις δικές τους επιλογές, για ότι τους αρέσει και τους ικανοποιεί γιατί στο τέλος της ημέρας, όπως τονίζω και στους φοιτητές μου επανειλημμένα, ο καθένας φτιάχνει το μέλλον του….

*Αντιπρόεδρος Πανεπιστημιακών Σχέσεων

Πανεπιστήμιο Λευκωσίας   




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










244