Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης και ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί συμφώνησαν στη διάρκεια της σημερινής συνάντησή τους στη σύσταση Τεχνικής Επιτροπής για την Παιδεία.
Σύμφωνα με πληροφορίες του Paideia-News, τα πρώτα βήματα που θα γίνουν από τις δυο πλευρές για την Παιδεία, θα επικεντρωθούν σε θέματα που άπτονται μη ευαίσθητα πολιτικά ζητήματα για να μην προκληθούν από την αρχή αντιδράσεις.
Την ανακοίνωση έκανε ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ Έσπερν Μπαρθ Έιντε, μετά το πέρας της έκτης και τελευταίας συνάντησής τους, κατά το μήνα Νοέμβριο, στο πλαίσιο των συνομιλιών των δύο ηγετών για το Κυπριακό. Με τη δήλωση που ανέγνωσε ο κ. `Ειντε ανακοινώθηκε πως οι δυο ηγέτες έχουν συμφωνήσει στη σύσταση μιας Τεχνικής Επιτροπής για την Παιδεία, η οποία μεταξύ άλλων θα εξετάσει υφιστάμενη έρευνα και καλές πρακτικές στην εκπαίδευση στην Κύπρο και στο εξωτερικό και θα αναλάβει μια σχετική έρευνα για το πώς η εκπαίδευση μπορεί να συμβάλει στη μετατροπή των συγκρούσεων, στην ειρήνη, στη συμφιλίωση και στην αντιμετώπιση της προκατάληψης, των διακρίσεων, του ρατσισμού, της ξενοφοβίας και του εξτρεμισμού.
Εξάλλου ο ο Μουσταφά Ακιντζί, ερωτηθείς σε ποιους θα απευθυνθεί η Επιτροπή για την παιδεία, είπε ότι θα αφορά όσους αφορά το σύστημα παιδείας και στις δύο πλευρές Ο κ. Ακιτζί ανέφερε ότι είναι πολύ σημαντικό για το μέλλον της Κύπρου να ξεκινά από την περίοδο του σχολείου η εξέλιξη μιας νέας αντίληψης ενάντια στο ρατσισμό, την ξενοφοβία, την μη ανεκτικότητα, για να μπορέσουμε να ζήσουμε σε κουλτούρα ειρήνης. «Το να δώσεις ένα παράδειγμα είναι καλύτερο από 1000 συμβουλές», ανέφερε ο Τ/κ ηγέτης, παραπέμποντας σε μια τέτοια έκφραση, αλλά και στα πρόσφατα γεγονότα, λέγοντας ότι αυτή η Επιτροπή δημιουργήθηκε γι` αυτό το λόγο (σ.σ.: να δώσει ένα παράδειγμα). Το σημαντικό σημείωσε, «δεν είναι να αλλάξουν οι νέοι ηλικίας 16-18 ετών, αλλά ποια παιδεία αυτοί λαμβάνουν και πιο σημαντικό να ανατραφούν οι μελλοντικές γενιές με την αντίληψη της ειρήνης, της κατανόησης της ανεκτικότητας και της αμοιβαίας κατανόησης».