Αναστασιάδης: Παρά τις τροϊκανές πιέσεις θα φροντίσουμε να αναπληρώσουμε τις περικοπές στην παιδεία


Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης διαβεβαίωσε, ενόψει του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που συνέρχεται στις 27 και 28 Ιουνίου το οποίο θα συζητήσει, μεταξύ άλλων, την ανεργία των νέων, ότι η Κυβέρνηση θα δώσει τις μάχες που απαιτούνται έτσι ώστε να ληφθούν μέτρα που θα δώσουν στους νέους τη δυνατότητα να εργαστούν και να προσφέρουν.

Ο Πρόεδρος είπε ακόμα ότι παρόλο που η οικονομική κρίση δεν είναι δημιούργημα της Κύπρου, θα μπορούσε να είχε αντιμετωπιστεί με καλύτερο τρόπο και ότι ο κυπριακός λαός θα ξαναβρεί τα πόδια του.

Διαβεβαίωσε επίσης ότι οι περικοπές που γίνονται στον τομέα της παιδείας θα αναπληρωθούν.

Μιλώντας απόψε στην 18η τελετή αποφοίτησης του Πανεπιστημίου Κύπρου, ο Πρόεδρος εξέφρασε την αγωνία του για τη νέα γενιά η οποία, όπως είπε, υποφέρει «σαν αποτέλεσμα των δικών μας αδυναμιών, από την οικονομική κρίση που αντιμετωπίζει η πατρίδα μας. Μια κρίση που δεν είναι δημιούργημα της Κύπρου, αλλά θα μπορούσε να αντιμετωπίζετο κατά καλύτερο τρόπο».

 «Αυτό που θέλω να σας βεβαιώσω είναι ότι θα δώσουμε τις μάχες που απαιτούνται έτσι ώστε, λαμβάνοντας υπόψη ότι στις 27 και 28 στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αυτό που προέχει είναι η νεανική απασχόληση και γενικότερα μέτρα τα οποία πρέπει να ληφθούν από τα κράτη μέλη, να μπορέσουμε να δώσουμε αυτό που χρωστούμε στους νέους: τη δυνατότητα να εργαστούν και να προσφέρουν», τόνισε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης.

«Κύρια έγνοια» του ιδίου, της Κυβέρνησης, αλλά και όλου του πολιτικού κόσμου, είπε ο Πρόεδρος,  είναι πώς θα ξεπεραστεί η οικονομική κρίση και η ύφεση, δημιουργώντας προοπτικές.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης διαβεβαίωσε επίσης ότι «παρά τα προβλήματα και τις τροικανές πιέσεις θα φροντίσουμε με κάθε τρόπο να αναπληρώσουμε τα όσα υπαγορεύουν ως περικοπές στον τομέα της παιδείας».

«Αυτό που εντός των επομένων ημερών θα παρουσιάσω δεν θα είναι απλά οι εξαγγελίες, αλλά τα αποτελέσματα των εξαγγελιών όσον αφορά και τις προσπάθειες ανάκαμψης της οικονομίας, αλλά ιδιαίτερα αυτό που αποτελούσε το στίγμα για την κυπριακή πολιτεία: την πάταξη της αναξιοκρατίας, τη δημιουργία συνθηκών ώστε εκείνοι που είναι περισσότερο άξιοι των λοιπών να έχουν και τη δυνατότητα της προόδου, της ανέλιξης και της προκοπής» ανέφερε ο Πρόεδρος.

«Τέρμα στις κομματικές ταυτότητες και θέλω να το ξεκαθαρίσω», είπε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, προσθέτοντας πως «ο κάθε πολίτης έχει τα ίδια δικαιώματα όπου ιδεολογικά κι αν ανήκει. Και δεν υπάρχουν ολιγότερο ή περισσότερο πατριώτες» συμπλήρωσε.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης συνεχάρη τις οικογένειες των αποφοίτων, καθώς και τους ίδιους τους απόφοιτους και τους κάλεσε να μην απογοητευθούν αν οι χαραμάδες δεν χωρούν τις ελπίδες ή τα όνειρά τους. «Κάποια ώρα με τη δύναμη της γνώσης, το πείσμα και την αξιοπρέπεια θα καταξιωθείτε», είπε ο Πρόεδρος, προσθέτοντας πως «μπορεί να περάσουμε για κάποια περίοδο δύσκολα, αλλά θα ξαναβρούμε τα πόδια μας γιατί αυτοί υπήρξαμε κι αυτοί είμαστε ως λαός, που περάσαμε και χειρότερα».

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εξέφρασε συγκίνηση και υπερηφάνεια γιατί, όπως είπε, όταν το 1991 ιδρύετο το Πανεπιστήμιο Κύπρου, είχε την τιμή, από τη θέση του Προέδρου της Επιτροπής Παιδείας της Βουλής, να συμβάλει στη δημιουργία και στη θεμελίωση ενός πνευματικού ιδρύματος που σήμερα διακρίνεται ανάμεσα στα πρώτα 600 πανεπιστήμια του κόσμου, από το σύνολο 82 χιλιάδων.

Εξήρε το ζήλο και τη φιλοτιμία με την οποία οι άνθρωποι του Πανεπιστήμιου Κύπρου προσπαθούν, όπως ανέφερε, να αξιοποιήσουν και όχι να καταχραστούν τα χρήματα της Πολιτείας και συνεχάρη την ακαδημαϊκή κοινότητα της Κύπρου, την οποία, όπως είπε, ήδη τιμά εμπράκτως, αξιοποιώντας των πλούτων των γνώσεών της για τη δημιουργία ενός κράτους που θα στηρίζεται στην επιστημονική γνώση και όχι στην εμπειρική διάγνωση.

Διαβεβαίωσε ακόμα τους ακαδημαϊκούς ότι η πολιτεία θα είναι στο πλευρό τους και ότι θα παραμένει σταθερά προσηλωμένη σε όσα πρεσβεύουν και διακηρύττουν και τα οποία έχει ανάγκη η πατρίδα.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας απένειμε βραβεία στους πρωτεύσαντες της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών, της Σχολής Θετικών και Εφαρμοσμένων Επιστημών και της Σχολής Οικονομικών Επιστημών και Διοίκησης.

Το πρώτο βραβείο του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, ύψους 17 χιλιάδων ευρώ, απονεμήθηκε στον απόφοιτο του Τμήματος Ψυχολογίας Χρίστο Μιχαηλίδη για την υψηλότερη ακαδημαϊκή επίδοση και το ήθος που επέδειξε κατά τη διάρκεια των σπουδών του. Το δεύτερο βραβείο του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, ύψους, 8,500 ευρώ, απονεμήθηκε στον απόφοιτο του Τμήματος Μαθηματικών και Στατιστικής, Χριστόδουλο Σάββα, για τη δεύτερη υψηλότερη ακαδημαϊκή επίδοση και το ήθος που επέδειξε κατά τη διάρκεια των σπουδών του.

 




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










166