Αναστασιάδης: Στη Μέση Εκπαίδευση ο στρατηγικός μας σχεδιασμός αναβαθμίζει την παρεχόμενη εκπαίδευση


Ταλιαδώρος Η επιστολή του Ελεγκτή επιχειρεί να διασύρει το Υπ. Παιδείας, το Υπ. Οικονομικών, το Υπουργικό Συμβούλιο και τη Βουλή

Μια βαθιά και ουσιαστική μεταρρύθμιση συντελείται αυτή τη στιγμή στην Παιδεία μας, δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης σε χαιρετισμό του στην τελετή εγκαινίων του νέου οικήματος της ΟΕΛΜΕΚ, στη Λευκωσία.
Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε, μεταξύ άλλων, ότι “η παρουσία μου εδώ σήμερα καταδεικνύει το έντονο ενδιαφέρον της Κυβέρνησής μου και εμού προσωπικά για την Παιδεία του τόπου μας. Παράλληλα αποδεικνύει το μεγάλο σεβασμό μας στο πολυσήμαντο έργο του Κύπριου εκπαιδευτικού”.
“Παρά τις οικονομικές δυσκολίες που αντιμετωπίσαμε τα τελευταία χρόνια, ποτέ δεν μας πέρασε από το μυαλό πως θα αναστέλλαμε μεταρρυθμίσεις και πρωτοβουλίες που είχαμε κατά νουν για την Παιδεία μας”, είπε και πρόσθεσε : “Για αυτό και σήμερα κάνοντας απολογισμό του έργου που έχουμε επιτελέσει νιώθω πως έχω κάθε δικαίωμα να σταθώ απέναντι σας και να τονίσω πως ειδικά στη Μέση Εκπαίδευση, ο στρατηγικός μας σχεδιασμός αναβαθμίζει την παρεχόμενη εκπαίδευση, διασφαλίζει ευκαιρίες μάθησης σε όλους, προωθεί μέσω της εκπαίδευσης τις αρχές και αξίες της ισότητας, της δημιουργικότητας και καινοτομίας και ενισχύει τον πολιτισμό”.
Το Υπουργείο, σημείωσε, “έχει προχωρήσει σε δραστικές αλλαγές και βελτιώσεις στο εκπαιδευτικό σύστημα σε δομές και πολιτικές οι οποίες αποτελούσαν πρόκληση για πολλά χρόνια.”
Ειδικότερα, ανέφερε, “ως προς τις πολιτικές που έχουμε προωθήσει τα τελευταία χρόνια εκτιμώ ως ιδιαίτερης σημασίας τη νέα νομοθεσία που εισάγει στην εκπαίδευση ένα νέο, αδιάβλητο και αξιοκρατικό σύστημα διορισμών”.
Ακόμα, συνέχισε, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, “έχει διαμορφωθεί και άρχισε να εφαρμόζεται πιλοτικά από φέτος ολοκληρωμένη πολιτική για τη συστηματική επιμόρφωση των εκπαιδευτικών σε θέματα που συνδέονται με τις εκπαιδευτικές τους ανάγκες και τις ανάγκες του σχολείου”.
Ως προς το σημαντικό κεφάλαιο της αξιολόγησης, όπως είπε, “οφείλουμε να σημειώσουμε ότι έχει ήδη ετοιμαστεί η τελική εισήγηση για ένα νέο σύστημα για την αξιολόγηση των εκπαιδευτικών και του εκπαιδευτικού έργου. Η διαμόρφωση του καταληκτικού κειμένου θα πραγματοποιηθεί στο αμέσως επόμενο διάστημα μέσα από τις υφιστάμενες καθιερωμένες διαδικασίες διαλόγου με όλες τις εκπαιδευτικές οργανώσεις έτσι ώστε να είναι κοινά αποδεκτό”.
Είπε επίσης ότι “μέσα από τη συλλογική δράση μάχιμων εκπαιδευτικών, τεχνοκρατών και πανεπιστημιακών, εκσυγχρονίζουμε το περιεχόμενο και τη δομή του σχολικού προγράμματος σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης, με την εφαρμογή νέων ωρολογίων και νέων αναλυτικών προγραμμάτων”.
Ειδικά στη Μέση Εκπαίδευση, ανέφερε, “θεωρούμε σημαντικό το γεγονός πως μετά από πολλά χρόνια συζητήσεων καταργείται επιτέλους ο κατά γενική ομολογία προβληματικός θεσμός του Ενιαίου Λυκείου και διαμορφώνεται ένα νέο, σύγχρονο Λύκειο με κατευθύνσεις επιλογής σε τομείς αιχμής”.

“Είναι απόλυτη η θέση μου, είπε, “πως η Πολιτεία πρέπει να εμπιστευτεί περισσότερο τους ανθρώπους που βρίσκονται σε άμεση επαφή με τις σχολικές μονάδες. Προς το σκοπό αυτό προωθούμε την αυτονόμηση σχολικών μονάδων και επαρχιακών γραφείων. Παράλληλα μειώνουμε τον αριθμό των Σχολικών Εφορειών και ετοιμάζουμε νομοθεσία για την καλύτερη λειτουργία τους”.
Επιπλέον, είπε, “από την τρέχουσα σχολική χρονιά έχουμε ανταποκριθεί στο χρονίζον και δικαιολογημένο αίτημα για επέκταση των Μουσικών και Αθλητικών Λυκείων σε όλες τις επαρχίες, ενώ από φέτος, ο θεσμός του Μουσικού και Αθλητικού Σχολείου επεκτάθηκε για πρώτη φορά και μάλιστα με ιδιαίτερη επιτυχία και στα Γυμνάσια. Από το επόμενο σχολικό έτος θα λειτουργούν Μουσικά Λύκεια και Μουσικά Γυμνάσια σε όλες τις επαρχίες”.
“Στο αμέσως επόμενο διάστημα, μετά από ένα ευρύ διάλογο με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, προχωρούμε σε τροποποίηση των ξεπερασμένων εκ των πραγμάτων κανονισμών λειτουργίας των Δημοσίων Σχολείων Μέσης Εκπαίδευσης, ενώ εκσυγχρονίζουμε και το σύστημα αξιολόγησης των μαθητών. Την ίδια ώρα προχωρούμε και στο διαχωρισμό των Παγκυπρίων εξετάσεων, σε απολυτήριες εξετάσεις και εξετάσεις πρόσβασης στα δημόσια πανεπιστήμια, διορθώνοντας έτσι μία ακόμη στρέβλωση του εκπαιδευτικού μας συστήματος. Για τα θέματα αυτά οι σχετικοί κανονισμοί βρίσκονται ενώπιον της Νομικής Υπηρεσίας για έλεγχο, πριν κατατεθούν στη Βουλή”.
Ο Πρόεδρος είπε ότι “ζούμε όμως- και πρέπει να το τονίσω - σε μία μεταβατική περίοδο και για αυτό είναι λογικό να καταγράφονται προβλήματα και ενδεχομένως δυσλειτουργίες σε κάποιες πτυχές των αλλαγών που προωθούμε. Ωστόσο θα πρέπει όλοι να διακηρύξουμε πως δεν θα επιτρέψουμε τη στασιμότητα. Είμαστε ανοικτοί σε συζήτηση και ευέλικτοι στις προσεγγίσεις μας, με στόχο όμως την βελτίωση της παρεχόμενης Παιδείας προς τα παιδιά μας”.

Σε ό,τι αφορά ιδιαίτερα συνδικαλιστικά αιτήματα των εκπαιδευτικών, ο Πρόεδρος είπε ότι “θα ήθελα να δώσω έμφαση στο γεγονός πως η επιτυχής διαχείριση των δημοσίων οικονομικών μάς επιτρέπει πλέον να προχωρήσουμε στην αποπαγοποίηση των θέσεων προαγωγών στη Μέση Εκπαίδευση, ενώ την τριετία 2015, 2016 και 2017, προχωρούμε και στη μονιμοποίηση 718 εκπαιδευτικών Μέσης Εκπαίδευσης”.
“Μετεξελίσσουμε την Παιδεία μας, ορίζουμε στόχους εναρμονισμένους με την ευρωπαϊκή μας διάσταση, αλλά και με τις ιδιαιτερότητες μίας χώρας που έθεσε ανάμεσα στις βασικές της προτεραιότητες την ανοχή στη διαφορετικότητα, την αναγνώριση της ετερότητας, την προσωπική βελτίωση μέσα από τη συλλογικότητα και τη σύνθεση”.
Μετά το χαιρετισμό, ο Πρόεδρος της ΟΕΛΜΕΚ Δημήτρης Ταλιαδώρος επέδωσε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας το δίτομο σύγγραμμα «Έθνος – Κοινωνία – Παιδεία. Η Μέση Εκπαίδευση και οργανώσεις του καθηγητικού κόσμου κατά την περίοδο της αγγλικής κατοχής στην Κύπρο», που συνέγραψε ο καθηγητής Ιστορίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Δημήτρης Χαραλάμπους.
Παραλαμβάνοντας το δίτομο έργο, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι τα βιβλία θα κοσμούν τη βιβλιοθήκη του Γραφείου του Προέδρου της Δημοκρατίας για να θυμίζουν στον εκάστοτε Πρόεδρο της Δημοκρατίας την προσφορά του εκπαιδευτικού συνδικαλιστικού κινήματος.
Στο δικό του χαιρετισμό ο κ. Ταλιαδώρος είπε ότι το νέο οίκημα της ΟΕΛΜΕΚ διαθέτει αίθουσα εκδηλώσεων, χώρο εστίασης, γραφεία ΔΣ και προσωπικού, αίθουσα συνεδριάσεων, βιβλιοθήκη και αρχειοθήκη.
Θέση της πολιτείας είναι να στηρίξει τη δημόσια παιδεία ως το βασικό πυλώνα που μπορεί να δώσει ελπίδα και προοπτική ανάπτυξης. Η ΟΕΛΜΕΚ έχει ως πρωταρχική επιδίωξή της την ποιοτική αναβάθμιση της δημόσιας εκπαίδευσης,” είπε.
Αναφέρθηκε επίσης στις προσπάθειες της οργάνωσης για τον εκσυγχρονισμό της παιδείας, ενώ έκανε έκκληση προς όλους τους πολιτειακούς και άλλους αξιωματούχους του κράτους να πάψουν να στοχοποιούν και να διασύρουν το δημόσιο σχολείο και τους λειτουργούς του.
“Είναι σε αυτό το πλαίσιο που αντιδράσαμε έντονα στην τελευταία επιστολή του Γενικού Ελεγκτή προς τον Υπουργό Παιδείας. Το περιεχόμενο της επιστολής δεν επιχειρεί να διασύρει μόνο τους λειτουργούς της Μέσης Εκπαίδευσης αλλά να διασύρει στο τέλος το Υπουργείο Παιδείας, το Υπουργείο Οικονομικών, το Υπουργικό Συμβούλιο και τη Βουλή που έχουν θεσμοθετήσει αυτά που σήμερα ο Γενικός Ελεγκτής δεν αντιλαμβάνεται γιατί υπάρχουν,” είπε.
Η οργάνωση μας, κατέληξε, δεν θα πάψει ποτέ να έχει στο επίκεντρο των σκέψεων της τη μοιρασμένη μας πατρίδα. “Ευελπιστούμε οι άοκνες προσπάθειες σας κ. Πρόεδρε στις διαπραγματεύσεις να οδηγήσουν στην επανένωση και πραγματική απελευθέρωση, χωρίς στρατεύματα κατοχής, χωρίς ξένες εγγυήσεις, χωρίς εποίκους, που θα γίνονται σεβαστά τα ανθρώπινα δικαιώματα όλων των κατοίκων της σε όλη την επικράτεια της. Σε μια ενωμένη Κύπρο όπου θα λειτουργούν ελεύθερα σε όλη την έκταση της τόσο οι εκκλησίες όσο και τα τζαμιά, τόσο τα ελληνικά όσο και τα τουρκικά σχολεία,” πρόσθεσε.
Παρών στην εκδήλωση ήταν και εκπρόσωπος των Τουρκοκυπρίων δασκάλων.




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










210