Την Τετάρτη ενώπιον του Υπουργικού Συμβουλίου η πρόταση για εναλλακτική διαδικασία πρόσβασης στα δημόσια πανεπιστήμια
Το Πανεπιστήμιο Κύπρου μπορεί να υπερηφανεύεται για την ανάπτυξη του και τη μεγάλη πρόοδο που έχει επιτελέσει σε πολλούς τομείς κατά τα τελευταία χρόνια, η οποία αναγνωρίζεται πλέον και από τα διεθνή συστήματα κατάταξης των Πανεπιστημίων όλου του κόσμου και η κυβέρνηση αναγνωρίζει τις επιτυχίες του Πανεπιστημίου Κύπρου και υποστηρίζει σταθερά τις προσπάθειές του, δήλωσε απόψε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης.
Σε χαιρετισμό του, που αναγνώστηκε στην τελετή αποφοίτησης των μεταπτυχιακών φοιτητών του Πανεπιστημίου Κύπρου από τον Υπουργό Παιδείας και Πολιτισμού Κώστα Καδή, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ανέφερε ότι πέραν όμως από τη στήριξη που παρέχουμε ως πολιτεία στο πρώτο και μεγαλύτερο Πανεπιστήμιο της Κύπρου, αυτή την περίοδο αναπτύσσουμε μια σειρά από συγκεκριμένες πρωτοβουλίες που αναμένεται ότι θα ενισχύσουν ευρύτερα την τριτοβάθμια εκπαίδευση στον τόπο μας και θα συμβάλουν στην προσπάθεια που γίνεται για να καταστεί η Κύπρος περιφερειακό κέντρο εκπαίδευσης.
“Σημαντική εξέλιξη, που θα συμβάλει στη διασφάλιση της ποιότητας των σπουδών που προσφέρουν, τόσο τα δημόσια όσο και τα ιδιωτικά Πανεπιστήμια, αποτελεί αναμφίβολα η δημιουργία, μετά από δέκα χρόνια συζητήσεων, του Φορέα Διασφάλισης και Πιστοποίησης Ποιότητας στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση”, πρόσθεσε.
Εξίσου σημαντικές, σημείωσε, κρίνονται και οι προοπτικές που αναμένεται να δημιουργηθούν στα δημόσια πανεπιστήμια από την τροποποίηση που προωθούμε στη νομοθεσία, η οποία θα διευρύνει ουσιαστικά τις δυνατότητές τους να προσφέρουν προγράμματα σπουδών σε γλώσσες πέραν της Ελληνικής. Μετά από πολλά χρόνια συζητήσεων, το θέμα αυτό βρίσκεται ενώπιον της Βουλής των Αντιπροσώπων και ευελπιστούμε ότι σύντομα θα έχουμε θετική κατάληξη.
“Σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Κύπρου και το ΤΕΠΑΚ, το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού έχει διαμορφώσει πρόταση για υιοθέτηση εναλλακτικής διαδικασίας πρόσβασης στα δημόσια πανεπιστήμια, γεγονός που θα διευκολύνει και μαθητές ιδιωτικών σχολείων να διεκδικήσουν την εισδοχή τους σε αυτά”, είπε, προσθέτοντας πως η πρόταση αυτή τίθεται την ερχόμενη Τετάρτη ενώπιον του Υπουργικού Συμβουλίου για έγκριση, ώστε να κατατεθεί άμεσα στη Βουλή.
Στο πλαίσιο των προσπαθειών μας, ανέφερε, για διεθνοποίηση της κυπριακής τριτοβάθμιας εκπαίδευσης έχουμε προχωρήσει είτε στην ετοιμασία είτε στην υπογραφή συμφωνιών αμοιβαίας αναγνώρισης τίτλων σπουδών, καθώς και συμφωνιών συνεργασίας στην ανώτερη εκπαίδευση με μια σειρά από χώρες που θα μπορούσαν να αποτελέσουν στρατηγικούς μας εταίρους.
“Η σχέση όμως της Κυβέρνησης με τα ιδρύματα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και ιδιαίτερα με το ΠΚ δεν είναι μονόδρομος. Θέλω με αυτή την ευκαιρία να ευχαριστήσω τον μεγάλο αριθμό των μελών του ακαδημαϊκού προσωπικού του Πανεπιστημίου Κύπρου που συμβάλλουν στην ολοκληρωμένη προσπάθεια που αναπτύσσουμε αυτή την περίοδο για συνολική μεταρρύθμιση, αναβάθμιση και εκσυγχρονισμό του εκπαιδευτικού μας συστήματος. Οι υπηρεσίες και η εμπειρογνωμοσύνη που παρέχονται από ένα μεγάλο αριθμό Πανεπιστημιακών προς το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού, ενισχύουν σημαντικά τις προσπάθειές μας, με αποτέλεσμα να παρατηρούμε με ικανοποίηση ότι μια σειρά μεταρρυθμίσεις κρίσιμης σημασίας, περνάνε από το στάδιο της εξαγγελίας και του σχεδιασμού, στο στάδιο της υλοποίησης”, συμπλήρωσε.
Μέσα στην ακαδημαϊκή μας κοινότητα, είπε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, υπάρχει ένα πολύ σημαντικό πνευματικό και επιστημονικό απόθεμα, διεθνείς εμπειρίες και η έμφυτη τάση προς την έρευνα και την καινοτομία.
“Αυτά τα χαρακτηριστικά αποτελούν στοιχεία που πρέπει οπωσδήποτε να αξιοποιηθούν ως αναπόσπαστο μέρος του σύγχρονου αναπτυξιακού μοντέλου της Κύπρου. Ως Πολιτεία, θέτουμε βασικές προτεραιότητές μας και κάνουμε ήδη πράξη τη μεταρρύθμιση και τον εκσυγχρονισμό του κράτους, την αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών και την ανάδειξη των αρίστων σε κάθε τομέα. Είμαστε όλοι υποχρεωμένοι, να αναγνωρίσουμε τα λάθη, τις στρεβλώσεις και τις ανεπάρκειες που μας ταλαιπώρησαν τις δεκαετίες που πέρασαν και μας οδήγησαν στη σημερινή δεινή κατάσταση και να επιδιώξουμε τη μεγάλη αλλαγή στους θεσμούς και στην κοινωνία. Το οφείλουμε στη νέα γενιά, που θα αναλάβει σε λίγα χρόνια σημαίνοντα και πρωταγωνιστικό ρόλο”, κατέληξε.
Κατά την τελετή απονεμήθηκαν 36 Διδακτορικοί Τίτλοι και 190 Μεταπτυχιακά Διπλώματα Επιπέδου Μάστερ. Τα διδακτορικά και μεταπτυχιακά διπλώματα δόθηκαν σε φοιτητές από την Κύπρο, την Ελλάδα, την Αλβανία, την Ουκρανία, τη Ρουμανία και τη Σερβία, αναδεικνύοντας την πολυπολιτισμικότητα του ιδρύματος.