Αναζητώντας τα ίχνη των κορυφαίων εκτός ελλαδικού χώρου Ελληνικής καταγωγής επιστημόνων


Στατιστικά στοιχεία επιστημονικής αξιολόγησης

ΤΟΥ ΝΙΚ. ΓΡ. ΖΑΧΑΡΟΠΟΥΛΟΥ*

Σκεφθήκαμε, πολλές φορές, εμείς οι ακαδημαϊκοί δάσκαλοι  πόσο αφιλόξενη στάθηκε,συνήθως, η πατρίδα σε ορισμένα αξιόλογα τέκνα της, σε αντίθεση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες ή την Αμερική. Μέχρι σήμερα γνωρίζαμε ότι πλήθος ελληνικής καταγωγής επιστήμονες σταδιοδρόμησαν και συνεχίζουν να προσφέρουν τις πολύτιμες επιστημονικές υπηρεσίες τους στην αλλοδαπή, χάρη όμως στις υπηρεσίες του διαδικτύου (κυρίως τουGoogleScholar)  λάβαμε την έγκυρη πληροφορία ότι ένας αξιόλογος αριθμός από αυτούς βρίσκεται στην κορυφή της απόδοσης, με βάση αδιάψευστα κριτήρια, ενώ πρόσφατα κιόλας έγινε γνωστό ότι ορισμένοι, κατά την τρέχουσα δεκαετία, έλαβαν σοβαρές διακρίσεις, όπως ο Παύλος Αλιβιζάτος (Βραβείο “Wolf”), ο Τομ Μανιάτης (το “Lasker”), ο Δημήτρης Χριστοδούλου (το “Shaw”), o Ιωσήφ Σηφάκης (το “Turing”), ο Σάββας Δημόπουλος ( το “Sakurai”), ο Χριστόφορος Πισσαρίδης (το «Νόπμπελ») κ. ά.

Η πρόσφατη έκδοση έργου του διαπρεπή γιατρού, καθηγητή στο Πανεπιστήμιο του Στάντφορτ, Ιωάννη Ιωαννίδη, με τον επιτυχή, μυστικιστικής υφής, κατ’ εμέ, τίτλο «Tractatus για την έκτη φήμη», (εκδ. Κέδρος 2016) παρέχει λίαν ενδιαφέροντα σχετικά στοιχεία.

Στο 358 σελίδων βιβλίο του ο πολυγραφότατος και άκρως δραστήριος καθηγητής, ανάμεσα στις 166 «Παραλογές» τουκαταχωρίζει  ΠΊΝΑΚΑ Ελλήνων επιστημόνων με μεγάλη επιρροή στην επιστημονική βιβλιογραφία. Στον Πίνακα αυτόν (σ.62-75) πραγματοποιείται ονομαστική καταγραφή 714 ελλήνων επιστημόνων, εκ των οποίων οι 681 είναι ζώντες και οι 33 έχουν ολοκληρώσει την επίγεια ζωή τους, ενώ παρέχονται και τα εξής ενδιαφέροντα στοιχεία, που μπορούν να αποτελέσουν «Παραινετικό Λόγο» προς τους νέους, κατά τον καθηγητή (Παραλογή 24, σ. 61).Αν και οι Έλληνες αριθμούν μόλις το 0,2% σε παγκόσμιο επίπεδο, εν τούτοις καλύπτουν το 3% των κορυφαίων επιστημόνων παγκοσμίως. Οι περισσότεροι, όμως, από αυτούς έχουν πολύ λίγο ή και καθόλου ακουστεί στον Ελλαδικό χώρο, οπότε το γεγονός της παρουσίασης των στοιχείων αυτών, με πολλές και ενδιαφέρουσες λεπτομέρειες και προπαντός με την κατάταξή τους σε αξιολογική παγκόσμια κλίμακα παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Ειδικό, περαιτέρω, ενδιαφέρον έχει και η κατάταξη σε πίνακα  10 επιστημόνων που υπηρετούν  ως ακαδημαϊκοί διδάσκαλοι στην Κύπρο, τον οποίο και παραθέτω ασχολίαστο:

ID

 

Name

 

University

 

Number of

Citations in

Thousands

 

1.

Makridakis, S.

Neapolis Un.

13

2.

Tsoukas, H.

Cyprus Un.

12

3.

Polycarpou, M.

«

11

4.

Trigeorgis,L.

«

11

5.

Kalogirou,S.

TEPAK

10

6.

Savvides, A.

«

10

7.

Zenios, S.

Cyprus Un.

9

8.

Leonidou, L.

«

7

9.

Kakas, A.

«

5

10.

Vafeas, N.

«

5

 

Ύστερα από όσα παραπάνω παρέθεσα, δεν έχω τίποτε δικό μου να πω. Προτιμώ να τελειώσω με λόγους του καθηγητή Ιωαννίδη, που σημειώνει στην ακροτελεύτια Παραλογή του, την 166η .

«Η πόλη δεν είχε να του προσφέρει πολλά. Για την ακρίβεια δεν είχε να του προσφέρει  τίποτα…Ό,τι και να έβλεπε, κάπου αλλού υπήρχε καλύτερο, αρτιότερο, καθαρότερο, ανθεκτικότερο, σοβαρότερο, σημαντικότερο. Κι εκείνος ήταν ορκισμένος κυνηγός και υμνητής του καλού, του άρτιου, του καθαρού, του ανθεκτικού, του σοβαρού, του σημαντικού…»

Oμότ. Καθηγητή του ΑΠΘ και τ. Αντιπρύτανη του Πανεπιστημίου «Νεάπολις»

 




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










178