Η σημερινή (Τρίτης) συνάντηση των εκπαιδευτικών οργανώσεων με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας θα καθορίσει εν πολλοίς την τύχη και την καριέρα αρκετών εκπαιδευτικών στη δημόσια παιδεία του τόπου.
Ο Νίκος Αναστασιάδης κρατεί κλειστά τα χαρτιά του παρόλο που και φαίνεται να έχει κάνει τις πρώτες σκέψεις. Σύμφωνα με πληροφορίες που διέρρευσαν, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας φαίνεται να κατανοεί το κοινωνικό πρόβλημα που θα προκληθεί σε περίπτωση που δεν εξαιρεθούν οι εργαζόμενοι που έχουν αποκτήσει σήμερα μια εμπειρία (υπηρεσία) στην εκπαίδευση. Το ζήτημα είναι ποιες ομάδες θα περιλαμβάνονται στην εξαίρεση.
Το κυριότερο όμως στοιχείο στην υπόθεση που απασχολεί είναι το εξής: Αν αυτή η εξαίρεση που θα αποφασιστεί θα γίνει αποδεκτή από τη Νομική Υπηρεσία όταν το κυβερνητικό νομοσχέδιο, προτού σταλεί στη Βουλή για έγκριση, θα σταλεί για τη καθιερωμένη νομοτεχνική επεξεργασία. Το βασανιστικο ερώτημα που τίθεται είναι κατά πόσο έχει δικαίωμα το κράτος να προχωρήσει σε εξαίρεση ή όχι και αν αυτή η ενέργεια δεν έχει το στοιχείο της δυσμενούς διάκρισης. Ακόμη και αν τα κόμματα συμφωνήσουν και ανάψουν πράσινο στη Βουλή, αυτό που θα πρέπει να αποκλειστεί είναι, να κριθεί αντισυνταγματικός ο νόμος από το Ανώτατο Δικαστήριο, σε περίπτωση που ομάδα επηρεαζόμενων εκπαιδευτικών καταχωρήσουν προσφυγή. Αυτό το ερώτημα θα απαντηθεί από τη Νομική Υπηρεσία.
Το θέμα δεν είναι ούτε απλό ούτε εύκολο.
Πάντως οι αρχικές πληροφορίες έκαναν λόγο για εξαίρεση των συμβασιούχων και των εκτάκτων και ισχυρή μοριοδότηση των αντικαταστατών ώστε να αποκτήσουν σαφές προβάδισμα στο διορισμό.
Σήμερα αναμένεται να γίνουν οι τελευταίες διαβουλεύσεις. Αυτό που είναι σίγουρο είναι ότι μέχρι στιγμής, όλα τα σενάρια είναι ανοικτά αφού δεν υπάρχει καμιά επίσημη τοποθέτηση.
Το δε μέγα ερώτημα που θα απαντηθεί αύριο Τρίτη είναι: Θα κάνει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αυτό που σήμερα ο υπουργός Παιδείας αρνείται; Την εξαίρεση;