Ανθρώπινη ζωή ή ακίνητη περιουσία;


ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗ*

Δυστυχώς το τσουνάμι του Μνημονίου προχωρεί ακάθεκτο, κάνοντας σκόνη και θρύψαλα την κυπριακή οικονομία αλλά και την ίδια την κοινωνία, τους ίδιους τους ανθρώπους της. Πέρα από τις σφαγιαστικές περικοπές στους μισθούς και τα ετεροβαρή και άνισα μέτρα που έχουν συμφωνηθεί, ριζικές αλλαγές τίθενται και στο χώρο της δημόσιας υγείας με την εφαρμογή του Μνημονίου. Μία από τις βασικές πρόνοιες, που δυστυχώς απαίτησε η Τρόικα και συμπεριλήφθηκε στην καταρχήν συμφωνία, είναι και η κατάργηση του σημερινού καταλόγου δικαιούχων δωρεάν ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης και η εφαρμογή εισοδηματικών κριτηρίων.

Από την κατάργηση του σημερινού καταλόγου δικαιούχων αναμένεται να επηρεαστούν περίπου 140000 πολίτες που είτε θα χάσουν πλήρως ή μερικώς το δικαίωμα της δωρεάν ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης. Όλοι οι εκπαιδευτικοί, με βάση τα εισοδηματικά κριτήρια, χάνουν παντελώς το δικαίωμα αυτό. Ανάμεσά τους και η συντριπτική πλειοψηφία των συνταξιούχων εκπαιδευτικών.

Είναι προφανές ότι οι… ειδήμονες του Υπουργείου Οικονομικών που διαπραγματεύτηκαν με την Τρόικα το Μνημόνιο, σκέφτηκαν με ψυχρούς αριθμούς και άφησαν κατά μέρος την ανθρώπινη και κοινωνική πτυχή του θέματος. Διερωτήθηκε κανείς τι θα συμβεί, εάν αύριο ένας δημόσιος υπάλληλος τραυματιστεί σε ώρα καθήκοντος και δεν έχει δικαίωμα στη δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη; Μέχρι τώρα το κράτος τον παρέπεμπε στο δημόσιο νοσοκομείο, προσφέροντάς του την αναγκαία περίθαλψη. Με την ψήφιση και εφαρμογή του Μνημονίου, πού θα τον στείλει για άμεση περίθαλψη; Και ποιος θα καλύψει τα έξοδα για όλες τις αναγκαίες θεραπείες και φάρμακα που θα απαιτηθούν;

Από την άλλη ποια ασφαλιστική εταιρεία θα προσφέρει σχέδιο υγείας σε έναν ηλικιωμένο συνταξιούχο που δεν θα δικαιούται δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη; Και εάν του προσφέρει, πόσο ασφάλιστρο θα απαιτήσει; Ασφαλέστατα πολύ υψηλό, το οποίο σε συνδυασμό με τις πολλές περικοπές που ήδη υφίσταται στη σύνταξή του ένας συνταξιούχος, είναι βέβαιο ότι αυτό θα τον γονατίσει οικονομικά με όλες βέβαια τις συνέπειες που θα ακολουθήσουν.

Το πλέον όμως εξωφρενικό που συμβαίνει με την πρόνοια αυτή είναι ότι, όλοι αυτοί οι δημόσιοι υπάλληλοι που θα εξαιρούνται πλήρως από τη δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, ανάμεσά τους και όλοι οι εκπαιδευτικοί, θα συνεχίζουν κανονικά να πληρώνουν στο κράτος για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη!!! Δηλαδή θα συνεχίζεται κανονικά να τους γίνεται αποκοπή από το μισθό τους για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, αλλά δεν θα τη δικαιούνται!!! Εκπληκτικό!!! Σε καμία χώρα του κόσμου δεν συμβαίνει αυτό! Η Κύπρος, για αυτό το θέμα, μπορεί να ζητήσει τη συμπερίληψή της στα ρεκόρ Guinness! Θα γίνει άμεσα αποδεχτή!

Ως εκ τούτου η κυβέρνηση οφείλει να ζητήσει άμεση αναθεώρηση της πρόνοιας αυτής. Αν δεν το πράξει, τότε καθίσταται πλήρως υπεύθυνη για όλες τις συνέπειες που θα προκύψουν. Αν το πράξει και διορθώσει την αδικία, η σκυτάλη πάει στη Βουλή και στα κόμματα. Αυτά οφείλουν να στηρίξουν μια πιθανή δίκαιη πρόταση που θα προκύψει ή να την καταψηφίσουν εάν είναι άδικη. Αν όχι, τότε τα κόμματα καθίστανται και αυτά υπεύθυνα.

Να υπενθυμίσω ότι για το φόρο ακίνητης περιουσίας, όλα σχεδόν τα κόμματα έτρεξαν άμεσα και ζήτησαν αναθεώρηση της σχετικής πρόνοιας. Το ίδιο οφείλουν να πράξουν και για αυτό το θέμα. Μέχρι τώρα όμως κανείς δεν έχει αντιδράσει. Εκτός και εάν, για όλους αυτούς (κυβέρνηση και κόμματα), η ακίνητη ιδιοκτησία του κάθε πλούσιου μεγαλοπαράγοντα και τα πανάκριβα πούρα που καπνίζει, είναι πιο σημαντικά από την ανθρώπινη ζωή!!! Λέτε να το δούμε και αυτό; Δυστυχώς, εδώ που φτάσαμε, δεν μπορούμε να αποκλείσουμε τίποτα.

*Πρόεδρος ΠΟΕΔ ΠΑΦΟΥ, Μέλος Γραμματείας ΔΗΚΙ

 




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










247