Αντιδρούν οι βουλευτές στην αποπαγοποίηση θέσεων στα πανεπιστήμια και ευρύτερα στο δημόσιο τομέα


Τη συνολική αντίδραση όλων των κομμάτων προκάλεσε το αίτημα της Κυβέρνησης αλλά και Πανεπιστημίων που τέθηκε ενώπιον της Επιτροπής Οικονομικών της Βουλής για να εξαιρεθούν από την αναστολή πλήρωσης κενών θέσεων στο δημόσιο τομέα.
Ο Αναπληρωτής Πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών Άγγελος Βότσης είπε πως “έχουμε ενώπιον μας συγκεκριμένα αιτήματα από Κυβέρνηση και Πανεπιστήμια για να εξαιρεθούν από την αναστολή πλήρωσης κενών θέσεων ως επίσης για θέσεις πρώτου διορισμού αλλά και προαγωγές”.
Μέχρι τώρα, σημείωσε, γνωρίζαμε ότι κάποιες προαγωγές θεωρήθηκαν ότι ήταν αναγκαίες γιατί αφορούσαν επικεφαλής τμημάτων, Επάρχους, Διευθυντές Υπουργείων, που κατάφερε η Κυβέρνηση να πείσει τη Βουλή ότι ήταν απαραίτητες για να λειτουργήσει η δομή των Υπουργείων και Επαρχιακών Διοικήσεων.
“Τώρα έχουμε για προαγωγές και σε χαμηλότερες κλίμακες. Και επειδή μπορεί να αρχίσει σιγά-σιγά – δεν ξέρω αν είναι οι επερχόμενες εκλογές, η αιτία – φαίνεται να ξαναρχίζουμε να βρίσκουμε τον παλιό, κακό μας εαυτό. Ζητήσαμε από τον εκπρόσωπο του Υπουργείου Οικονομικών να μεταφέρει τους προβληματισμούς μας προς τον Υπουργό Οικονομικών και την Κυβέρνηση και θέλουμε να έχουμε μια συγκεκριμένη απάντηση για την τακτική που η Κυβέρνηση θέλει να συνεχίσει πλέον με τη νέα τάση, όπως την βλέπουμε για νέες θέσεις και προαγωγές”, πρόσθεσε.
Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Σταύρος Ευαγόρου ανέφερε ότι “σε σχέση με τις εκατοντάδες θέσεις, οι οποίες προτείνονται από την Κυβέρνηση να αποδεσμευθούν και να πληρωθούν, διερωτώμαστε πραγματικά - δια της σαλαμοποίησης εδώ και μήνες, η Κυβέρνηση φέρνει σχεδόν κάθε εβδομάδα δεκάδες θέσεις για αποδέσμευση”.
Υπάρχει μια νομοθεσία, συνέχισε, που αναστέλλει την πλήρωση κενών θέσεων και συνεχώς έχουμε εξαιρέσεις. “Πού θα πάει αυτό το πράγμα και ποια είναι η πολιτική της Κυβέρνησης; Να επιστρέψουμε στα επίπεδα προ του μνημονίου; Είναι ένα σημαντικό ερώτημα που έχει δημιουργηθεί σε όλα ανεξαιρέτως τα μέλη της Επιτροπής Οικονομικών και αναμένουμε απαντήσεις”, είπε.
Είχαμε λειτουργήσει, συμπλήρωσε, με κάποιες ελλείψεις σίγουρα από το τέλος του `12 και του `13, `14 και μέχρι τώρα. “Τι είναι εκείνο που ξαφνικά μεσολάβησε ώστε μερικές εκατοντάδες θέσεις κόστους πολλών δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ να προτείνεται η πλήρωσή τους. Είναι διότι ξεκίνησαν οι προεκλογικές σκοπιμότητες”, διαπίστωσε.
Ο βουλευτής του ΚΣ ΕΔΕΚ Νίκος Νικολαΐδης ανέφερε ότι δεν πρέπει να γίνεται λόγος για αποπαγοποιήσεις στη δημόσια υπηρεσία, την ίδια στιγμή που η Κυβέρνηση μιλά ως θέμα προτεραιότητας για τον εκσυγχρονισμό και τη βελτιστοποίηση της δημόσιας υπηρεσίας.
“Ασφαλώς δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι κάποιες από τις θέσεις που ήρθαν είναι αναγκαίες, όμως δεν μπορεί να υπάρχει αυτή η αποσπασματική προσέγγιση, την ίδια ώρα που συζητούν για να καταλήξουν στην οριστική δομή της δημόσιας μηχανής, να επαναφέρουν τον δημόσιο μηχανισμό στην προ του μνημονίου εποχή”, πρόσθεσε.

Ο βουλευτής των Οικολόγων Γιώργος Περδίκης είπε πως “είναι πράγματι προκλητικός ο τρόπος με τον οποίον η Κυβέρνηση έρχεται κάθε Δευτέρα στη Βουλή και ζητά αποδέσμευση κονδυλίων για νέες προσλήψεις και προαγωγές”.
“Κι όλη αυτή η ιστορία γίνεται την ίδια ώρα που ο ιδιωτικός τομέας δεινοπαθεί, υπάρχουν χιλιάδες άνεργοι, έχουν κλείσει χιλιάδες δεκάδες επιχειρήσεις, υπάρχουν χιλιάδες ιδιώτες εργαζόμενοι που αναγκάστηκαν να μεταναστεύσουν και φαίνεται ότι κάποιοι εκεί στην Κυβέρνηση και στον δημόσιο τομέα εξακολουθούν να παίζουν το βιολί τους”, πρόσθεσε.
Είναι καθολική αντίδραση όλων των κομμάτων και όλων των βουλευτών της Επιτροπής, σημείωσε.
“Δεν είναι δυνατό ενώ βρισκόμαστε στον προθάλαμο μεταρρύθμισης, αλλαγής του όλου οργανογράμματος της Κυβέρνησης, να έρχεται η Κυβέρνηση να δίνει προαγωγές και να κάνει προσλήψεις. Κι αυτό όλα με ένα τρόπο μπορούν να εξηγηθούν, είναι ότι πλησιάζουμε σε εκλογές”, κατέληξε ο κ. Περδίκης.




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










154