Αντιγ. Τζιαπούρα: Το 60% των αποφοίτων της Σχολής Φόρουμ εξασφαλίζει θέση στο Παν. Κύπρου και ΤΕΠΑΚ


«Τα τελευταία 6 χρόνια το 60% των αποφοίτων μας εξασφάλισε θέση στο Πανεπιστήμιο Κύπρου και ΤΕΠΑΚ Αυτό το ποσοστό αποκτά ιδιαίτερη σημασία αν το συγκρίνουμε με τον Παγκύπριο μέσο όρο εισδοχής, για την ίδια περίοδο,  που ανέρχεται μόλις στο 30%».

Αυτό τονίζει σε συνέντευξή της στο Paideia-News, η Διευθύντρια της Ιδιωτικής Σχολής  Φόρουμ Αντιγόνη Τζιαπούρα. Αναφέρεται επίσης σε άλλες διακρίσεις των μαθητών της Σχολής , στη διαδικασία πρόσληψης των εκπαιδευτικών και την επικοινωνία με τους γονείς των μαθητών, στην οικονομική κρίση και την προσπάθεια στήριξης των παιδιών με οικονομικά προβλήματα καθώς και άλλα ενδιαφέροντα θέματα.  

Γιατί το  Φόρουμ

ΕΡ: Γιατί σήμερα ένας μαθητής-τρια να επιλέξει το Φόρουμ; Ποια πλεονεκτήματα θα βρει στο Φόρουμ;

ΑΠ: Σίγουρα η επιλογή σχολείου είναι μια πολύ σημαντική απόφαση στην οποία καλείται να καταλήξει κάθε γονιός, αφού πρώτα εξετάσει πολλές παραμέτρους. Θεωρώ ότι αυτό που πρωτίστως κερδίζει τους γονείς που επιλέγουν το Φόρουμ είναι το γεγονός ότι αποφοιτώντας το παιδί τους από τη Σχολή μας έχει όλες τις πόρτες ανοικτές ως προς τις σπουδές του. Αυτό που συμβαίνει εδώ στη Σχολή Φόρουμ είναι ότι «παντρεύουμε» τις ευκαιρίες που παρέχει το δημόσιο σχολείο, με τις ευκαιρίες που παρέχουν τα αγγλόφωνα ιδιωτικά σχολεία. Προετοιμάζουμε, δηλαδή, τους μαθητές μας για τις Παγκύπριες Εξετάσεις, οι οποίες οδηγούν στην απόκτηση Απολυτηρίου και στην εξασφάλιση βαθμού πρόσβασης για τα πανεπιστήμια Κύπρου και Ελλάδας, ενώ ταυτόχρονα προσφέρουμε ενισχυμένα Αγγλικά και τη δυνατότητα απόκτησης των ALevels, τα οποία οδηγούν στην εισδοχή στα πανεπιστήμια της Μ. Βρετανίας και άλλων χωρών του εξωτερικού.  Επομένως, το ότι τα παιδιά έχουν όλες αυτές τις επιλογές μέχρι τα δεκαοκτώ να κατασταλάξουν  ακριβώς στο τι θέλουν, είναι κάτι που χαροποιεί ιδιαίτερα τόσο τους ίδιους αλλά και τους γονείς, μαζί με το γεγονός ότι όλα αυτά τα επιτυγχάνουν χωρίς να χρειάζονται καθόλου φροντιστήρια.

Φυσικά, υπάρχουν και πολλοί άλλοι λόγοι, οι οποίοι διαδραματίζουν καταλυτικό ρόλο στην απόφαση των γονιών. Για παράδειγμα, το ότι αντιμετωπίζουμε τον κάθε μαθητή ως ξεχωριστή οντότητα ενισχύοντας  τα ταλέντα του και αντιμετωπίζοντας  τις όποιες αδυναμίες του, οι εξαιρετικοί εκπαιδευτικοί που αποτελούν τον πυρήνα της επιτυχίας της Σχολής μας και βεβαίως οι πολλές μας διακρίσεις σε διαγωνισμούς και εξετάσεις. Σημαντικό, επίσης, για τους γονείς, είναι το γεγονός ότι ο κάθε μαθητής έχει το δικό του μέντορα, ο οποίος λειτουργεί ως συνδετικός κρίκος σχολείου – οικογένειας και κυρίως  το ότι φροντίζουμε για τον κάθε μαθητή μας να έχει την σωστή ακαδημαϊκή καθοδήγηση και να είναι ευτυχισμένος στον χώρο του σχολείου του. Αυτοί είναι μερικοί μόνο από τους λόγους για τους οποίους η Σχολή Φόρουμ ξεχωρίζει και διαγράφει μια πολύ αξιόλογη πορεία ανόδου και μεγάλων επιτυχιών σ’ αυτά τα 12 χρόνια.

Διακρίσεις μαθητών

ΕΡ:  Υπάρχουν επιτυχίες των μαθητών της Σχολής, οι οποίες να  αποδεικνύουν το υψηλό επίπεδο σπουδών και  την υλοποίηση των στόχων τους;  Τι αποτελέσματα παρουσιάζουν οι απόφοιτοί σας στις Παγκύπριες Εξετάσεις για θέση στα ΑΕΕΙ Κύπρου και Ελλάδας  και πόσοι προτιμούν τα πανεπιστήμια του εξωτερικού;   

ΑΠ:  Εάν κάποιος παρευρεθεί στην τελετή λήξης των μαθημάτων στο τέλος κάθε σχολικής χρονιάς, θα εντυπωσιαστεί από την πληθώρα διακρίσεων των μαθητών μας και θα αισθανθεί τη χαρά και την τεράστια ικανοποίηση που νιώθουμε για αυτές τις επιτυχίες. Στην τελετή επί τη λήξη των μαθημάτων ανακοινώνουμε τόσο τις επιτυχίες των μαθητών μας,  οι οποίοι συμμετέχουν δυναμικά σε όλους σχεδόν τους διαγωνισμούς που προκηρύσσονται από το ΥΠΠ και άλλους οργανισμούς, όσο και τα αποτελέσματα των τελειοφοίτων μας στις Παγκύπριες Εξετάσεις. Αισθανόμαστε ιδιαίτερα υπερήφανοι για τον μεγάλο αριθμό διακρίσεών μας, οι οποίες καλύπτουν ποικίλους τομείς. Για παράδειγμα, τα τελευταία χρόνια είχαμε πολλές πρωτιές, βραβεία και διακρίσεις στον διαγωνισμό συγγραφής δοκιμίου της Ελληνικής Πρεσβείας, στο ΔΙ.Σ. ΕΥΡΩ,  στον διαγωνισμό συγγραφής δοκιμίου που διοργανώνει η Ιερά Αρχιεπισκοπή, στον διαγωνισμό του Κυπριακού Γραμματοσήμου, στους Επαρχιακούς και Παγκύπριους Διαγωνισμούς της Μαθηματικής Εταιρείας, στον  διαγωνισμό Kangourou, σε Ολυμπιάδες, σε διαγωνισμούς Τέχνης, σε αθλητικούς αγώνες  κ.α.

Εξαιρετικά  είναι, επίσης, τα αποτελέσματα στις Παγκύπριες Εξετάσεις. Τα τελευταία 6 χρόνια το 60% των αποφοίτων μας εξασφάλισε θέση στο Πανεπιστήμιο Κύπρου και ΤΕΠΑΚ. Αυτό το ποσοστό αποκτά ιδιαίτερη σημασία αν το συγκρίνουμε με τον Παγκύπριο μέσο όρο εισδοχής, για την ίδια περίοδο,  που ανέρχεται μόλις στο 30%. Στην Ελλάδα επιτυγχάνουμε το 100% στην εισδοχή των μαθητών μας στα ΑΕΕΙ και μάλιστα σε Σχολές υψηλού ανταγωνισμού όπως ιατρική, φαρμακευτική, αρχιτεκτονική, πολυτεχνικοί κλάδοι κ.α. Αξίζει να αναφέρουμε ότι φέτος η πρωτεύσασα στο τμήμα Φυσικής του Πανεπιστημίου Κύπρου, η πρωτεύσασα στο τμήμα Εφαρμοσμένων Μαθηματικών και Φυσικών Επιστημών στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και ο πρωτεύσας στα ΤΕΦΑΑ Θεσσαλονίκης είναι απόφοιτοι της Σχολής μας.

Στο σημείο αυτό θα πρέπει να αναφέρω ότι το ποσοστό των μαθητών που τελικά φοιτούν σε πανεπιστήμια του εξωτερικού διαφέρει από χρονιά σε χρονιά. Για παράδειγμα, πριν την αύξηση των διδάκτρων στα Βρετανικά πανεπιστήμια, ο αριθμός των μαθητών μας που επέλεγαν να φοιτήσουν στην Αγγλία ήταν πολύ μεγαλύτερος. Αντίστοιχα, όμως,  παρατηρούμε μια αυξητική τάση στον αριθμό των παιδιών που επιλέγουν να φοιτήσουν σε χώρες όπως η Γερμανία ή η Ολλανδία οι οποίες έχουν χαμηλά δίδακτρα. Το θετικό για τους μαθητές μας είναι ότι έχοντας ως πλεονέκτημα την ταυτόχρονη κατοχή τόσο του απολυτηρίου όσο και του IGCSE των Αγγλικών και των A’LEVELS,  μπορούν να εξασφαλίσουν θέση εκτός από τα Πανεπιστήμια της Κύπρου και της Ελλάδας και σε οποιοδήποτε πανεπιστήμιο του εξωτερικού.

Η πρόσληψη εκπαιδευτικών

ΕΡ:  Ένας από τους βασικούς (αν όχι ο βασικός) παράγοντες για την επιτυχία ενός σχολείου είναι οι εκπαιδευτικοί που διδάσκουν. Με ποια κριτήρια προσλαμβάνετε τους εκπαιδευτικούς σας;

ΑΠ: Οι γονείς μάς εμπιστεύονται για έξι χρόνια ό,τι πολυτιμότερο έχουν, τα παιδιά τους. Εμείς με τη σειρά μας αισθανόμαστε υπεύθυνοι και φροντίζουμε για την ασφάλειά τους, την ακαδημαϊκή τους πρόοδο, την ανάπτυξη των δεξιοτήτων τους, τη διαμόρφωση του χαρακτήρα και της προσωπικότητάς τους και πολλά άλλα. Μιλάμε, λοιπόν, για ένα πολυσύνθετο έργο. Πίσω από αυτό το δύσκολο έργο δεν βρίσκονται άλλοι από τους εκπαιδευτικούς, οι οποίοι  κατά τη γνώμη μου αποτελούν τον πυρήνα  της επιτυχίας της Σχολής μας.

Στο σχολείο μας η επιλογή ενός καθηγητή γίνεται σε τρεις φάσεις. Στην πρώτη φάση μια ομάδα συναδέλφων , η οποία απαρτίζεται  συνήθως από τους συντονιστές και τους βοηθούς διευθυντές  των αντίστοιχων κλάδων αξιολογεί τα βιογραφικά και καταλήγει στα επικρατέστερα. Στη δεύτερη φάση τα άτομα αυτά καλούνται στο σχολείο για συνέντευξη, στην οποία συμμετέχει και ο Διευθυντής, μέσα από την οποία προκύπτει μια μικρότερη λίστα υποψηφίων. Στην τελευταία  φάση της επιλογής, αυτοί οι υποψήφιοι θα κληθούν στο σχολείο για δειγματική διδασκαλία σε τάξη. Αφού τελικά επιλεγεί και εργοδοτηθεί στη Σχολή μας ο καθηγητής  ανήκει πλέον σε μια μεγάλη ομάδα, στην οποία τόσο οι συντονιστές όσο οι Β.Δ και οι παλαιότεροι συνάδελφοι θα τον στηρίξουν και θα τον συμβουλεύσουν. Βεβαίως, η αξιολόγηση των καθηγητών είναι συνεχής και συντρέχουσα,  γιατί μόνο έτσι αποφεύγεται η στασιμότητα και επιτυγχάνεται η συνεχής βελτίωση.

ΕΡ:  Πόσο είναι ενημερωμένοι οι γονείς για την πρόοδο των παιδιών τους; 

ΑΠ: Ο στόχος οικογένειας και σχολείου είναι κοινός  καθώς όλες οι προσπάθειες αποβλέπουν στην πολύπλευρη πρόοδο και στήριξη του μαθητή. Αυτό δεν μπορεί να επιτευχθεί χωρίς τη συνεργασία σχολείου και οικογένειας, αφού το ένα συμπληρώνει το άλλο. Χρειάζεται, λοιπόν,  αμφίδρομη, στενή και ειλικρινής  επικοινωνία.  Για να επιτευχθεί, λοιπόν, αυτού του είδους η επικοινωνία στη Σχολή μας λειτουργεί με μεγάλη επιτυχία ο θεσμός του μέντορα-καθηγητή. Κάθε καθηγητής αναλαμβάνει «υπό την κηδεμονία του» 8-10 μαθητές, με τους οποίους χτίζει μια πολύ δυνατή σχέση. Στην αρχή της χρονιάς ο μέντορας συστήνεται στους μαθητές και τους εξηγεί τον  ρόλο του δίνοντας έμφαση στο ότι θα είναι πάντα εκεί γι αυτούς, θα παρακολουθεί στενά την πορεία τους και τονίζει πόσο σημαντική είναι η αλληλοενημέρωση για οτιδήποτε προκύψει. Είναι πολύ σημαντικό για ένα παιδί  και ειδικά για τα παιδιά του γυμνασίου να ξέρουν πού να απευθύνονται όταν προκύπτει κάποιο πρόβλημα ή όταν θέλουν να συζητήσουν κάποιο προβληματισμό.  Εκτός από αυτή την πολύ ουσιαστική σχέση που δημιουργείται μεταξύ μέντορα και μαθητή, ο μέντορας λειτουργεί και ως συνδετικός κρίκος μεταξύ σχολείου και οικογένειας.

Στη Σχολή μας εφαρμόζουμε ηλεκτρονικό σύστημα συγγραφής σχολίων όπου  οι καθηγητές  καταχωρούν λεπτομερή σχόλια για τους μαθητές στους οποίους διδάσκουν (π.χ. βαθμούς διαγωνισμάτων, συμμετοχή στην τάξη, τυπικότητα στην κατ’ οίκον εργασία, συμπεριφορά κ.α.). Ο μέντορας αφού μελετήσει τα σχόλια επικοινωνεί με τους κηδεμόνες  και τους ενημερώνει.  Αυτό είναι πολύ ωφέλιμο για δύο λόγους: πρώτον, ο μαθητής γνωρίζει ότι υπάρχει ειλικρινής επικοινωνία μεταξύ γονιών και σχολείου και δεύτερο εάν εντοπιστεί κάποιο πρόβλημα μπορεί να αντιμετωπιστεί άμεσα και ουσιαστικά. Αυτές  οι ενημερώσεις παρεμβάλλονται ενδιάμεσα των συναντήσεων με τους γονείς, έτσι ώστε τουλάχιστον μια φορά τον μήνα να υπάρχει επικοινωνία εκτός από τις περιπτώσεις που θα προκύψει κάτι έκτατο οπότε και η επικοινωνία είναι η ανάλογη.

Οικονομική κρίση και βοήθεια στους μαθητές

ΕΡ: Πόσο έχει επηρεάσει η οικονομική κρίση τόσο εσάς όσο και άλλες ιδιωτικές σχολές και τι κάνετε,  ώστε να αντιμετωπίσετε την κατάσταση κατά το δυνατόν  καλύτερα;

ΑΠ: Αδιαμφισβήτητα, η οικονομική κρίση έχει επηρεάσει σχεδόν όλες τις οικογένειες της Κύπρου και αυτό έχει αλυσιδωτά αποτελέσματα σε όλους τους τομείς. Ευτυχώς μέχρι στιγμής δεν έχουμε χάσει υφιστάμενους μαθητές μας και αυτό είναι κάτι που μας δίνει μεγάλη ηθική ικανοποίηση γιατί σημαίνει ότι οι γονείς αναγνωρίζουν το έργο που επιτελείται στη Σχολή μας και νιώθουν ότι τα λεφτά τους, έστω και από το υστέρημά τους, αξιοποιούνται σωστά, σε μια «επένδυση» για το μέλλον των παιδιών τους που πραγματικά αξίζει. Αυτό που κάνουμε για να βοηθήσουμε και εμπράκτως είναι η προσφορά αριθμού υποτροφιών και πακέτων ευκολιών αποπληρωμής των διδάκτρων ούτως ώστε να είναι πιο εφικτό για τους γονείς να αντεπεξέλθουν.

Ο στόχος  τα επόμενα χρόνια

ΕΡ: Ποια είναι τα σχέδια σας  για το μέλλον, ώστε η σχολή να συνεχίσει να έχει μια πετυχημένη πορεία;

ΑΠ: Αντιλαμβανόμαστε ότι για να μπορέσουμε να συνεχίσουμε την επιτυχημένη πορεία πρέπει να συνεχίσουμε τη σκληρή δουλειά. Θεωρούμε ότι στον τομέα της εκπαίδευσης πρέπει να ακολουθούμε ή ακόμα και να προηγούμαστε των εξελίξεων αφού ό,τι σήμερα είναι επιτυχημένο αύριο μπορεί να θεωρείται ξεπερασμένο. Συχνά αναφέρουμε τη θεωρία του Δαρβίνου ότι «δεν είναι τα πιο δυνατά είδη που επιβιώνουν, ούτε τα πιο έξυπνα, αλλά αυτά που προσαρμόζονται καλύτερα στην αλλαγή». Άρα,  με τις ραγδαίες αλλαγές στην οικονομία, στις επιστήμες, στην τεχνολογία, στην πληροφόρηση, αυτό που είναι χρέος μας προς τους γονείς είναι να  εφοδιάσουμε σωστά τα παιδιά τόσο στον ακαδημαϊκό τομέα όσο και στην ανάπτυξη των δεξιοτήτων τους για να μπορούν να αντιμετωπίσουν με ευελιξία τις όποιες απαιτήσεις της εποχής μας.  Αυτός είναι και ο πιο ουσιαστικός στόχος μας για τα επόμενα χρόνια.

Μέχρι 10 Απριλίου οι εγγραφές

ΕΡ: Μέχρι πότε θα δέχεστε εγγραφές  στη Σχολή;

ΑΠ: Με βάση εγκύκλιο του Υ.Π.Π οι εγγραφές μπορούν να ολοκληρωθούν μέχρι και τις 10/4.




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










299