Αντρέα Κ. Φυλακτού: Ο Εμπειρίκος συνομιλεί με τον Σικελιανό


Ο Αντρέας Κ. Φυλακτού, με το βιβλίο του Ο Εμπειρίκος συνομιλεί με τον Σικελιανό. Συμβολή στη μελέτη των πηγών και της ποιητικής του Ανδρέα Εμπειρίκου, μελετά τις λογοτεχνικές σχέσεις των δυο μεγάλων ποιητών όπως αυτές εκδηλώνονται στο έργο τους. Οι λυρικές, ιδίως, σχέσεις τους διερευνώνται συστηματικά για να αποκαλυφθεί όχι μόνον ο λογοτεχνικός κρίκος που συνδέει τον Σικελιανό (των πρώτων δεκαετιών του 20ού αιώνα) με τον Εμπειρίκο, αλλά και η σχέση ανάμεσα στην παλιότερη ή «παραδοσιακότερη» με τη νεότερη και «νεωτερική» ελληνική ποίηση. Με την εργασία αυτή παρουσιάζονται νέα στοιχεία για τις αναζητήσεις των δύο δημιουργών και συμπληρώνεται η εικόνα της ποιητικής έκφρασής τους σε θέματα «κοινού ενδιαφέροντος».

Ο Αντρέας Κ. Φυλακτού γεννήθηκε στην Πάφο της Κύπρου. Μετά την αποφοίτησή του από τη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου της Αθήνας δίδαξε σε σχολεία Μέσης Εκπαίδευσης στην Κύπρο. Μετεκπαιδεύτηκε στη διοίκηση της εκπαίδευσης στα Πανεπιστήμια της Οξφόρδης και του Μπέρμινχαμ του Ηνωμένου Βασιλείου. Ανακηρύχτηκε Διδάκτορας της Φιλοσοφίας από το Πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης ύστερα από την υποβολή διδακτορικής διατριβής. Υπηρέτησε σε διάφορες θέσεις στην εκπαίδευση και στη διοίκηση της εκπαίδευσης. Διετέλεσε διευθυντής Μέσης Εκπαίδευσης και γενικός διευθυντής του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού της Κύπρου. Εκπροσώπησε την Κύπρο για αρκετά χρόνια στην Επιτροπή Παιδείας του Συμβουλίου της Ευρώπης και στην ΟΥΝΕΣΚΟ. Τιμήθηκε από τη γαλλική κυβέρνηση με το παράσημο του Τάγματος της Αξίας. Του έχει επίσης απονεμηθεί το παράσημο του Αργυρού Φοίνικα, η ανώτατη διάκριση του Σώματος Ελλήνων Προσκόπων, και το Χρυσό Αγρινό, η ανώτατη διάκριση του Σώματος Προσκόπων Κύπρου, καθώς και το βραβείο της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής «Ολυμπισμός και Εκπαίδευση». Το συγγραφικό του έργο συναπαρτίζουν μελέτες και άρθρα σε εφημερίδες και περιοδικά, καθώς και οι ακόλουθες αυτοτελείς εκδόσεις: Σολωμικοί απόηχοι στο "Άξιον Εστί" του Οδυσσέα Ελύτη (Λευκωσία 1974)· Λοΐζου Φιλίππου, Η Εκκλησία της Κύπρου επί Τουρκοκρατίας (φιλολογική επιμέλεια, βιογραφικό, βιβλιογραφικό σημείωμα, ευρετήριο, Λευκωσία 1975)· Στα περίγυρα της Πάφου (Λευκωσία 1976)· Πάφος (Λευκωσία 1978)· Γλωσσική ταυτότητα (Λευκωσία 1983)· Δύο προσεγγίσεις: Ο Σεφέρης και το Σαράντα, ο Καζαντζάκης και η Κύπρος (Λευκωσία 1983)· Ανθολογία Κυπριακής Λογοτεχνίας (Ποίηση), τόμοι Α΄-Γ΄ (Λευκωσία 1986)· Ο αρχαιοελληνικός μύθος στο "Λυρικό Βίο" του Άγγελου Σικελιανού (Διδακτορική διατριβή που υποβλήθηκε στο Πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης, 1990)· Γιάννης Ρίτσος, ο άξιος της ποίησης (Λευκωσία 1990)· Η πορεία της ποιητικής αυτογνωσίας του Άγγελου Σικελιανού (Λευκωσία 1992)· Ημερολόγιο Προσκόπων Πάφου (1915-1918) (επιμέλεια, παρουσίαση, Λευκωσία 1992)· Μια συνομιλία του Γιώργου Σεφέρη με τον Νεόφυτο τον Έγκλειστο (Λευκωσία 1993)· Ο «Λυρικός Βίος» του Άγγελου Σικελιανού. Από το ατομικό στο ομαδικό πνεύμα (Λευκωσία 1994)· Ο μύθος και η λύρα: Ο αρχαιοελληνικός μύθος στον "Λυρικό Βίο": Συμβολή στη μελέτη των πηγών και της ποιητικής του Άγγελου Σικελιανού (Αθήνα 2003).

Σελ. 232 •Σχήμα: 14x20,5 •Τιμή: 15,00€

ISBN: 978-9963-700-26-4

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΚΥΠΡΟΥ, 2012

Κεντρική διάθεση: ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ 

Το βιβλίο  διατίθεται ηλεκτρονικά μέσω της ιστοσελίδας του Πανεπιστημίου Κύπρου –ΠΕΚ http://www.ucy.ac.cy/goto/pek/el-GR/sikelianos.aspx.

 




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










243