Άντρος Καυκαλιάς: Τεχνάσματα για ν’ αποφύγουμε την ουσία στην παιδεία η σύσταση των Επιτροπών


Τεχνάσματα για ν’ αποφύγουμε ν’ αντιμετωπίσουμε την ουσία της κατάστασης στην παιδεία  χαρακτηρίζει ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Άντρος  Καυκαλιάς τη σύσταση από το Υπουργείο Παιδείας της Επιτροπής Αξιολόγησης της Εκπαιδευτικής Μεταρρύθμισης. Στο Β΄ μέρος της συνέντευξής του στο Paideia-News, ο κ. Καυκαλιάς απαντά σε ερωτήσεις για τα επιδόματα των ακαδημαϊκών για τα κονδύλια για τα πανεπιστήμια καθώς και για τα θέματα που τον ανησυχούν ενόψει της νέας σχολικής περιόδου.   

Κατάργηση του ΙΔΑΒΕΠ - «Αστείοι  ισχυρισμοί»

ΕΡ: Ταχθήκατε εναντίον της κατάργησης του ΙΔΑΒΕΠ. Τι απαντάτε σε αυτούς που υποστηρίζουν στο παρασκήνιο ότι με τον ΙΔΑΒΕΠ θα ελέγχατε τους διορισμούς στα απογευματινά και βραδινά προγράμματα και γι’ αυτό διαμαρτύρεστε;        

ΑΠ: Αστείοι  ισχυρισμοί. Τον προηγούμενο χρόνο η Κυβέρνηση και η Βουλή ομόφωνα αποφάσισαν την ίδρυση του ΙΔΑΒΕΠ για να αντιμετωπιστούν οι αδυναμίες και τα κενά που υπήρχαν στον τομέα τα προηγούμενα χρόνια. Δεν ισχυρίζομαι ότι όλα λειτούργησαν άψογα, όμως είχαν λυθεί προβλήματα που καταγράφονταν για χρόνια. Και ασφαλώς δέχομαι την άποψη ότι υπήρχαν περιθώρια για βελτίωση. Εξάλλου σ’ αυτή την κατεύθυνση κινούνταν και οι ενέργειες των αρμοδίων.

«Η αγορά υπηρεσιών οδηγά 2500 εκπαιδευτικούς σε εργασιακές συνθήκες μεσαίωνα»

Το Υπουργείο Παιδείας αντί να επιδιώξει ένα διάλογο για να εκτιμηθεί η μόλις ενός έτους λειτουργία του ΙΔΑΒΕΠ, προχώρησε μονομερώς στην απόφαση για κατάργηση του ιδρύματος και υιοθέτησε το μοντέλο αγοράς υπηρεσιών, ως απάντηση. Μια εξέλιξη που οδηγά 2500 εκπαιδευτικούς σε εργασιακές συνθήκες μεσαίωνα, τους μετατρέπει σε αυτοεργοδοτούμενους, με μείωση των εισοδημάτων τους, καταβολή από τους ίδιους των κοινωνικών τους ασφαλίσεων, χωρίς καμιά δυνατότητα πρόσβασης πλέον στο ανεργιακό επίδομα και στα άλλα κοινωνικά ταμεία. Ανησυχούμε ότι στο τέλος θα την πληρώσουν τα ίδια τα προγράμματα και η ποιότητα της παρεχόμενης εκπαίδευσης. Για αυτό είχαμε εγγράψει το θέμα στη Βουλή και είχαμε καλέσει τον Υπουργό να γίνουν δεύτερες σκέψεις, όμως η Κυβέρνηση παρουσιάστηκε ανένδοτη.

Υπάρχει φυσιολογικά μια γενικότερη αναστάτωση από τους εργαζόμενους εκπαιδευτικούς που είχαν θέση στο ΙΔΑΒΕΠ την προηγούμενη χρονιά. Δεν σας κρύβω ότι είναι πάρα πολλές οι αναφορές που έρχονται κοντά μας από κόσμο, ο οποίος διαμαρτύρεται, από κόσμο που νιώθει ότι χάνει τις θέσεις εργασίας του. Και αυτό που ενοχλεί περισσότερο είναι το εξής: το Υπουργείο είχε χρησιμοποιήσει το γεγονός ότι θα καταργηθεί το ΙΔΑΒΕΠ και θα πάμε σε αυτή τη μορφή εργοδότησης για να αντιμετωπιστεί το θέμα των «διπλοθεσιτών».  Δηλαδή εκπαιδευτικοί που εργάζονταν στην εκπαίδευση να προσλαμβάνονται και στο ΙΔΑΒΕΠ. Εμείς είπαμε ότι δεν αντιμετωπίζεται η κατάσταση με αυτόν τον τρόπο, αλλά αναγνωρίσαμε ότι τούτο συμβαίνει και έπρεπε να πάρουμε μέτρα να το διορθώσουμε. Διότι έπρεπε ξεκάθαρα να διασφαλιστεί  ένα σαφέστατο προβάδισμα στους ανέργους, σε αυτούς που δεν είχαν άλλη απασχόληση. Με το νέο σύστημα φαίνεται όχι απλά ότι δεν αντιμετωπίζεται το θέμα των «διπλοθεσιτών», αλλά αντίθετα, όπως έγινε η εξαγγελία και η διαδικασία της μοριοδότησης, αποκτούν πλεονέκτημα οι εκπαιδευτικοί που βρίσκονται ήδη διορισμένοι στο εκπαιδευτικό σύστημα. Γι’ αυτό θεωρούμε ότι είναι μια κακή επιλογή.

«Απαραίτητη η σύγκλιση του Συμβουλίου Παιδείας»

ΕΡ: Πώς αντιμετωπίζετε την σύσταση νέας επιτροπής για εκσυγχρονισμό των Αναλυτικών και Ωρολογίων Προγραμμάτων;

ΑΠ: Εμείς λέμε ότι αυτό που έπρεπε να έχει γίνει και πρέπει να γίνει άμεσα είναι η σύγκλιση του Συμβουλίου Παιδείας, στο οποίο συμμετέχουν όλοι οι αρμόδιοι φορείς για να συζητήσουμε διεξοδικά τα προβλήματα και τις επιθέσεις που θα έχει να αντιμετωπίσει η Παιδεία μας το επόμενο διάστημα.

Αυτή η επιτροπή έρχεται για να αξιολογήσει και την Εκπαιδευτική Μεταρρύθμιση (Ε.Μ.), τα Νέα Αναλυτικά Προγράμματα και ούτω καθεξής. Θέλω να σημειώσω ότι δεν θεωρούμε ότι η Ε.Μ. είναι παιδί είτε του ΑΚΕΛ, είτε της προηγούμενης κυβέρνησης. Να θυμίσω ότι ξεκίνησε από την περίοδο διακυβέρνησης του Τάσου Παπαδόπουλου. Η Ε.Μ. είναι παιδί της κοινωνίας μας γενικότερα και η οποία έχει επιφέρει πάρα πολύ θετικά στοιχεία στην εκπαίδευσή μας. Περιλαμβάνει από μόνη της μια διαδικασία συνεχούς αξιολόγησης. Θεωρούμε ότι αν κάποιοι διαφωνούν επί της ουσίας επί της Ε.Μ. θα ήταν πιο σωστό να το πουν ευθαρσώς και να μπούμε σε μια συζήτηση επί της ουσίας. Το να εφευρίσκουμε διαδικασίες για αξιολογήσεις της Ε.Μ. με τη σύσταση τούτων των επιτροπών νομίζω ότι είναι τεχνάσματα για να αποφύγουμε να αντιμετωπίσουμε την ουσία της κατάστασης.

Να θυμίσω ότι η Ε.Μ. αποτελεί πρόταση που ήρθε ενώπιών μας ως αποτέλεσμα μιας τεράστιας εργασίας που είχε γίνει από εξειδικευμένες επιτροπές, στις οποίες συμπεριλαμβάνονταν και μάχιμοι εκπαιδευτικοί, από μελέτες επιφανών ακαδημαϊκών εντός και εκτός Κύπρου. Είναι αποτέλεσμα ενός δομημένου διαλόγου που είχε γίνει για μεγάλη περίοδο ανάμεσα στους αρμόδιους φορείς στον τόπο μας, μιας επιστημονικής προσέγγισης και της διεθνούς εμπειρίας.

ΕΡ: Δηλαδή θεωρείτε ότι η δημιουργία αυτής της Επιτροπής αποτελεί «πρόφαση» της κυβέρνησης γιατί δεν αποδέχεται αυτήν καθαυτή την Εκπαιδευτική Μεταρρύθμιση;»

ΑΠ: Ναι αυτή είναι η τοποθέτησή μας. Ότι η κυβέρνηση μέσα από αυτές τις προφάσεις της στην ουσία αμφισβητεί την ίδια την αξία και τα αποτελέσματα της Ε.Μ., η οποία να σημειώσω ότι έχει δώσει καρπούς, ιδιαίτερα στη δημοτική εκπαίδευση, όπου ήδη εδώ και κάποια χρόνια εφαρμόζονται τα Νέα Αναλυτικά Προγράμματα, οι νέες μέθοδοι διδασκαλίας που ενισχύουν την κριτική σκέψη, τη συνεργατική μάθηση, το ομαδικό πνεύμα κτλ. Ήδη είμαστε μάρτυρες των αποτελεσμάτων της Ε.Μ. 

Κονδύλια Πανεπιστημίων και επιδόματα πανεπιστημιακών

ΕΡ: Είστε έτοιμοι, ως Βουλή, το Σεπτέμβριο να αποδεσμεύσετε και άλλα κονδύλια των Πανεπιστημίων από αυτά που δεσμεύσατε πριν κλείσει η Βουλή; Όπως και να επαναφέρετε επιδόματα πανεπιστημιακών;

ΑΠ: Όσον αφορά τα επιδόματα πανεπιστημιακών έχουμε κι εμείς υπερψηφίσει την αποκοπή τους, διότι θεωρούμε ότι ο τρόπος που αυτά τα επιδόματα δίνονταν δεν συναντά την αρχική φιλοσοφία και τους σκοπούς που υιοθετήθηκαν. Ως εκ τούτου, η θέση μας είναι το επόμενο διάστημα να μπούμε σε έναν διάλογο με τις αρχές των πανεπιστημίων και να επανακαθορίσουμε πότε, πώς, πόσα και ποιοι πρέπει να παίρνουν αυτά τα επιδόματα. Να θυμίσω ότι αρχικά αυτά τα επιδόματα υιοθετήθηκαν για να μπορέσουμε να προσελκύσουμε καθηγητές εγνωσμένης αξίας στα πανεπιστήμιά μας. Κάτι το οποίο ανεβάζει σαφέστατα την ποιότητα και το επίπεδο των πανεπιστημίων μας. Αντί τούτου στο τέλος ισοπεδωτικά δίνονταν σε όλους και εδώ υπάρχει θέμα.

«Επιθέσεις από ΔΗΣΥ-ΔΗΚΟ στα Πανεπιστήμια σχετικά με τους προϋπολογισμούς»

Σε ότι αφορά το αν είμαστε έτοιμοι για να αποδεσμεύσουμε κι άλλα κονδύλια που αφορούν στα πανεπιστήμιά μας, σαφέστατα και είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε. Θεωρούμε ότι το τελευταίο διάστημα τα πανεπιστήμια του τόπου μας έχουν δεχτεί μία επίθεση από συγκεκριμένους πολιτικούς κύκλους. Και αναφέρομαι στις επιθέσεις που έχουν δεχτεί από τον Δημοκρατικό Συναγερμό και το Δημοκρατικό Κόμμα σχετικά με τους προϋπολογισμούς. Όπου - αν είναι δυνατόν - για τους  προϋπολογισμούς που έχουν κατατεθεί από τα πανεπιστήμια, έχουν εγκριθεί από το Υπουργείο Παιδείας, από το Υπουργικό Συμβούλιο, να έχουμε μέσα σε μια νύχτα εξήντα τροπολογίες από τα δύο συγκυβερνώντα κόμματα (ΔΗΣΥ-ΔΗΚΟ). Στη συνέχεια ήρθαμε ως Βουλή, αφού ενημερωθήκαμε από τα πανεπιστήμια για τα κονδύλια, να αποδεσμεύσουμε τη συντριπτική πλειοψηφία των κονδυλίων που είχαμε σταυρώσει. Οπόταν ήταν μια αχρείαστη ταλαιπωρία η όλη διαδικασία. Αν κάποιοι ήθελαν να συζητήσουμε διεξοδικά τους προϋπολογισμούς των πανεπιστημίων θα μπορούσαν να το κάνουν πριν πάμε στην Ολομέλεια, όπου είχαμε τη δυνατότητα. Αντί αυτού, ενώ δεν είχαμε καλέσει ουσιαστικά τα πανεπιστήμια να μας δώσουν τις διευκρινίσεις τους για τα άρθρα, ήρθαμε και σταυρώσαμε τους προϋπολογισμούς των πανεπιστημίων και στο τέλος έγινε αυτό που έπρεπε να γινόταν εξ αρχής: Πήραμε τις εξηγήσεις από τα πανεπιστήμια και αποδεσμεύσαμε τα κονδύλια. Λίγα είναι αυτά που μένουν δεσμευμένα και είμαστε έτοιμοι με την έναρξη της χρονιάς, αφού έχουμε και κάποιες διευκρινίσεις από τα πανεπιστήμια, να προχωρήσουμε εκεί που πρέπει στην αποδέσμευση και των υπόλοιπων κονδυλίων.

Θέματα που προκύπτουν ενόψει νέας σχολικής περιόδου

ΕΡ: Τι σας ανησυχεί περισσότερο ενόψει της νέας σχολικής περιόδου εκτός από τους διορισμούς; 

ΑΠ: Υπάρχουν σίγουρα πολλά ζητήματα. Η παιδεία είναι ένας ζωντανός οργανισμός, ως εκ τούτου όσα προβλήματα και να λύνουμε πάντα θα υπάρχουν νέες προκλήσεις και ανάγκες. Το πρώτο που θα έλεγα ότι είναι σημαντικό είναι να αντιμετωπίσουμε και να αποκρούσουμε αυτές τις επιθέσεις που δέχεται η Παιδεία μας γενικότερα. Αναφέρθηκα προηγουμένως στις απαιτήσεις του ΔΝΤ, στα μνημόνια και το τι περιλαμβάνουν. Επαναλαμβάνω με αυτή την ευκαιρία ότι είμαστε έτοιμοι να δώσουμε τη στήριξη στην κυβέρνηση μαζί να αποκρούσουμε αυτές τις επιθέσεις. Αρκεί και η κυβέρνηση να μην μας θέλει στην σιωπή και να έχει αυτιά ανοιχτά να μας ακούσει.

Διατήρηση κοινωνικού ιστού

Το δεύτερο ζήτημα πάλι μέσα σε αυτές τις συνθήκες, έχει να κάνει με τη διατήρηση του κοινωνικού ιστού, τη συνοχή στην Παιδεία μας και την ενίσχυση της μαθητικής πρόνοιας. Θα αντιμετωπίζουμε καταστάσεις πρωτόγνωρες στο επόμενο διάστημα. Γι’ αυτό πρέπει να είμαστε έτοιμοι, με ενισχυμένη την μαθητική πρόνοια, να στηρίξουμε καταστάσεις οι οποίες δεν μπορεί να υπάρξουν μέσα στα σχολεία μας.

Διοικητικό χάος

Το τρίτο σημείο έχει να κάνει με το «διοικητικό χάος», επιτρέψετε μου να πω, το οποίο επίκειται στην Παιδεία μας, ως αποτέλεσμα της απόφασης να μην υπάρξουν οι όποιες προαγωγές. Τα σχολεία μας θα μείνουν ακέφαλα. Γι’ αυτό γίνεται έκκληση για ακόμα μια φορά να υιοθετηθεί η θέση μας, που είναι θέση και των εκπαιδευτικών οργανώσεων, να γίνουν οι προαγωγές χωρίς τις μισθολογικές αυξήσεις. Αφού συμφωνούν όλοι, διερωτόμαστε γιατί δεν προχωρούμε σε αυτές τις προαγωγές.

Από εκεί και πέρα είναι η Ε.Μ., η οποία θα πρέπει να παραμείνει κορωνίδα των προσπαθειών για την αναβάθμιση και ενίσχυση της παιδείας στον τόπο μας. Υπάρχουν κάποιες παράμετροι γύρω από την Ε.Μ. που έχουν να κάνουν και με την αξιολόγηση των εκπαιδευτικών και με τον εκσυγχρονισμό του συστήματος  διορισμού. Να θυμίσω ότι είχαμε ολοκληρωμένες προτάσεις ενώπιών μας από την προηγούμενη κυβέρνηση. Έχουν παγώσει τα πράγματα κι ελπίζω να κατατεθούν εκ νέου οι προτάσεις για να δώσουμε εκείνη τη δυναμική που χρειάζεται στην Παιδεία μας.

Ίδια από το 1971 η νομοθεσία για τα ιδιωτικά φροντιστήρια

 Ένα άλλο  σημαντικό θέμα, είναι  η νομοθεσία για τα ιδιωτικά φροντιστήρια, η οποία παραμένει η ίδια από το 1971. Η προηγούμενη κυβέρνηση ολοκλήρωσε το διάλογο με τους εμπλεκόμενους φορείς και απ’ ότι γνωρίζουμε ήταν έτοιμη να καταθέσει συγκεκριμένο νομοσχέδιο που θα αντιμετώπιζε το κεφάλαιο παραπαιδεία. Αναμένουμε την κατάθεση του σχετικού νομοσχεδίου.
Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.Newsletter

ygeia news rss

106