Απαγγέλθηκαν οι κατηγορίες για ατασθαλίες σε ερευνητικά προγράμματα ΤΕΠΑΚ


Πέραν του τρίτου κατηγορούμενου, καθηγητή του ΤΕΠΑΚ, δεν παραδέχθηκαν ενοχή σε καμία από τις κατηγορίες που τους απαγγέλθηκαν σήμερα οι άλλοι επτά κατηγορούμενοι στην υπόθεση ατασθαλιών σε ερευνητικά προγράμματα του ΤΕΠΑΚ, έξι φυσικά πρόσωπα και μια εταιρεία.

Κατηγορούμενοι είναι η πρώην υπεύθυνη Λειτουργός Έρευνας και Διεθνούς Συνεργασίας του ΤΕΠΑΚ, ο γιος της, η νύφη της, ένας καθηγητής του ΤΕΠΑΚ, ο ιδιοκτήτης εταιρείας, δυο ανώτεροι Διοικητικοί Λειτουργοί του Πανεπιστημίου Κύπρου και μια εταιρεία, ως νομικό πρόσωπο.


Συνολικά απαγγέλθηκαν 468 κατηγορίες για αδικήματα που σχετίζονται με ερευνητικά προγράμματα της περιόδου 2008-2015, με την 57χρονη πρώην υπεύθυνη Λειτουργό του ΤΕΠΑΚ, να θεωρείται ως η "εγκέφαλος" πίσω από την όλη υπόθεση.

Η διαδικασία ξεκίνησε με αίτημα της ίδιας, του γιου της - και ιδιοκτήτη της κατηγορούμενης εταιρείας -  καθώς και της νύφης της, για νομική αρωγή, καθώς όπως ανέφεραν, η οικονομική τους κατάσταση δεν τους επιτρέπει να αντεπεξέλθουν στα δικηγορικά έξοδα.

Το δικαστήριο υπογράμμισε πως η διαδικασία ήδη έχει αναβληθεί άλλες τέσσερις φορές και δεν θα επιτρέψει νέα αναβολή, ενώ σημείωσε ότι το αίτημα αυτό θα έπρεπε να είχε τεθεί στο μεσοδιάστημα της προηγούμενης αναβολής, που δόθηκε λόγω απόσυρσης του δικηγόρου των τριών.

Τελικά οι κατηγορίες απαγγέλθηκαν, χωρίς την παρουσία δικηγόρου για τους κατηγορούμενους 1,2,7 (εταιρεία) και 8, αφού δήλωσαν πως, σε κάθε περίπτωση, δεν επρόκειτο να αλλάξει η απάντηση τους, δηλαδή η μη παραδοχή όλων των κατηγοριών.

Την ίδια ώρα, το δικαστήριο έδωσε οδηγίες όπως το Γραφείο Ευημερίας ετοιμάσει έκθεση για την οικονομική κατάσταση των τριών και όπως εξετάσει το αίτημα τους για νομική αρωγή στις 13 Ιουνίου (09:00).

Χρειάστηκε μια ώρα και περίπου 40 λεπτά για την κατηγορούσα αρχή ώστε να απαγγείλει τις 468  κατηγορίες σε συνοπτική διαδικασία, ενώ μόνο ο καθηγητής του ΤΕΠΑΚ παραδέχθηκε ενοχή σε 15 συνολικά κατηγορίες, που αφορούσαν κυρίως τα αδικήματα της συνωμοσίας προς καταδολίευση και της κατάχρησης εξουσίας.

Τις περισσότερες κατηγορίες αντιμετωπίζει η πρώην υπεύθυνη Λειτουργός του ΤΕΠΑΚ και αφορούν αδικήματα όπως συνωμοσία προς καταδολίευση, απόσπαση χρημάτων με ψευδείς παραστάσεις, απάτη, πλαστογραφία, καταρτισμό και κυκλοφορία πλαστών εγγράφων, αθέμιτη απόκτηση περιουσίας και απόσπαση από δημόσιο λειτουργό.

Όλοι οι κατηγορούμενοι παραμένουν ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους, ενώ η διαδικασία ορίστηκε ξανά για τις 26 Οκτωβρίου (09:00).
Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.Newsletter

61