Απάντηση Προοδευτικής Κ.Φ στον πρόεδρο της Επιτροπής Παιδείας της Βουλής για τα τριετή πτυχία


Η Προοδευτική Κ.Φ, με ανακοίνωσή της απαντά στο άρθρο του προέδρου της Επιτροπής Παιδείας της Βουλής Γεώργιου Τάσου που δημοσιεύτηκε στο Paideia-News με τίτλο "Απάντηση σε όσους αντιτίθενται στη δυνατότητα τριετούς πανεπιστημιακής φοίτησης"

Αναφέρει στην ανακοίνωση-απάντησή της η Προοδευτική ΚΦ:

«Η Προοδευτική Κ.Φ, λαμβάνοντας υπόψη την απαντητική τοποθέτηση του Προέδρου της Επιτροπής Παιδείας της Βουλής θεωρεί ότι ειδικά ο Πρόεδρος της Επιτροπής Παιδείας της Βουλής οφείλει να απαντά σε όλα μας τα επιχειρήματα και όχι σε όσα θεωρεί ότι μπορεί να διαμορφώσει και να παρέμβει στην κοινωνική συνείδηση.

Το πρώτο που θέλουμε να επισημάνουμε είναι ότι ο πυρήνας της ανακοίνωσης μας αφορούσε το περιεχόμενο των σπουδών, το επιστημονικό πεδίο και την περιορισμένη γνώση που θα προσφέρει στους φοιτητές ο περιορισμός του ακαδημαϊκού χρόνου φοίτησης. Διευκρινίζουμε ότι για εμάς δεν έχει σημασία το «χαρτί του πτυχίου» απλά και μόνο να γράφει απόφοιτος. Το πτυχίο θέλουμε να έχει πλούσιο περιεχόμενο. Περιεχόμενο σπουδών που θα μας καταστεί επιστήμονες και όχι ημιμαθείς και με σκόρπιες γνώσεις του αντικειμένου μας.

Ρωτούμε λοιπόν ξανά, και θέλουμε ξεκάθαρες απαντήσεις:

  • Συμφωνούμε ότι θέλουμε στο πτυχίο να δώσουμε ευρύ και ικανοποιητικό περιεχόμενο που να αντιστοιχεί σε 240 Ects τουλάχιστο;
  • Πως πρακτικά θα έχουμε πτυχίο που να αντιστοιχεί σε 240 Ects στα τρία χρόνια;
  • Γνωρίζει έστω και μια χώρα ή ένα πανεπιστήμιο που προχώρησε σε τριετή προγράμματα  και προσφέρει στο πτυχίο του 240 Ects;
  • Με τον κ. Μαυρίδη συζήτησε την άποψη του για τη μόρφωση ως κοινωνικό αγαθό; Άλλη άποψη έχει ο βουλευτής του ΔΗΣΥ, τη θεωρεί επένδυση και εμπόρευμα. Αυτή η κοινωνία έχει μπερδευτεί με την συγκρουόμενη «αυτονομία»  στις απόψεις των βουλευτών του ΔΗΣΥ.
  • Ποιοι δεν αφουγκράζονται την «ανησυχία των χρεοκοπημένων οικογενειών που δεν έχουν λεφτά και αναγκάζονται να διακόψουν τις σπουδές των παιδιών τους»; Μήπως αυτοί που εισηγούνται τη μείωση της Χορηγίας κατά 7 εκατομμύρια; Μήπως αυτοί που μειώνουν το πακέτο φοιτητικής μέριμνας σχεδόν 1εκ; Μήπως αυτοί που προωθούν την ακύρωση της κρατικής χρηματοδότησης στο Ι.Κ.Υ.Κ που δίνει υποτροφίες στους επιμελής και άριστους φοιτητές; 

Το δεύτερο που θέλουμε να επισημάνουμε είναι ότι παρ’ όλο που η πατρίδα μας έχει υπογράψει τη διαδικασία της Μπολόνια, αυτό δε σημαίνει ότι εμείς πρέπει να σωπάσουμε και να τη δεχτούμε. Για εμάς, είναι ότι πιο αντιδραστικό στο τομέα της εκπαίδευσης, προωθεί την εμπορευματοποίηση της και προωθεί την πλήρη υποταγή των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων στις επιχειρήσεις. Υποβαθμίζει το περιεχόμενο σπουδών και παραδίδει την τριτοβάθμια εκπαίδευση και την έρευνα στις απαιτήσεις των εργοδοτών και των βιομηχάνων. Αναμένουμε από τον κ. Τάσου, τουλάχιστο ως Πρόεδρος της Επιτροπής Παιδείας, να μην μας πει το τετριμμένο ότι εμείς δεν πρέπει να είμαστε η εξαίρεση στην Ευρώπη. Άπλα αναφέρουμε ότι η Ευρώπη σήμερα, με 15 χρόνια εφαρμογής της διαδικασίας της Μπολόνιας, έχει  5. 657. 000 άνεργους νέους.

Στα περί «Ακαδημαϊκής ποιότητας και πως ορίζονται», κατά την άποψη μας, ο κ. Τάσου και όποιος άλλος, θα ήταν καλό να σταθεί κριτικά και έξω από τα πλαίσια της λογικής της Μπολόνια. Να μην σκέφτεται σαν αυτούς που θέλουν απλά «καλούς καγαθούς» πολίτες και έναν νέο τύπο  ημιμαθών υπαλλήλων του 21ου αιώνα, όπως υπαινίσσεται ότι θα παραδίδουν τα πανεπιστήμια αν εφαρμοστούν τα τριετή προγράμματα, ο ακαδημαϊκός κ. Κυριαζής στο πρόσφατο του άρθρο.

Το τρίτο που έχουμε να επισημάνουμε, ειδικά στον κ. Τάσου, είναι από την ώρα που εκπροσωπεί το λαό που τον εξέλεξε, οφείλει ο ίδιος να ερευνήσει και να βγάλει συμπεράσματα ως βουλευτής και πρόεδρος της Επιτροπή Παιδείας της Βουλής.  ΟΧΙ να καλεί τους φοιτητές να το πράξουν. Εξάλλου, το σύγχρονο κράτος, που ευαγγελίζεται και ο ΔΗΣΥ, στη δική μας αντίληψη, οφείλει να μελετά όλες τις κοινωνικές συνέπειες των πολιτικών που ενδέχεται να προωθήσει πριν πάρει αποφάσεις. Οφείλει να μελετήσει τον αντίκτυπο των πολιτικών του στη κοινωνία και όχι να περιμένει από την κοινωνία να ερευνήσει και να του τις υποδείξει, δεν είναι;

Θυμίζουμε ότι στην προηγούμενη μας ανακοίνωση επισημάναμε ότι ό κ. Τάσου έχει στρατηγική και δε θα προτείνει την υποχρεωτική τριετή φοίτηση. Θα παραδώσει την απόφαση στις συγκλήτους. Η απόφαση της Βουλής απλά θα τους ανάψει το πράσινο φως.

Ρωτούμε λοιπόν ακόμα πιο ξεκάθαρα:

  • Ποιο πανεπιστήμιο, και ειδικά ιδιωτικό, δεν θα εφαρμόσει τα τριετή προγράμματα σπουδών, μειώνοντας την ίδια ώρα το προσφερόμενο κόστος προς τους πελάτες για απόκτηση πτυχίου, ειδικά σήμερα που υπάρχει οικονομική κρίση; 

Αν θέλει να βοηθήσει τους φοιτητές να αποκτήσουν πτυχίο ο κ. Τάσου, δεν είναι με τον περιορισμό του περιεχομένου σπουδών που θα το πετύχει, αλλά με την απαίτηση να περιορίσουν κάποιοι το κέρδος τους, οι ιδιοκτήτες των ιδιωτικών πανεπιστημίων π.χ.

Κλείνοντας δηλώνουμε ξεκάθαρα ότι τέτοιες πολιτικές γνωρίζουμε που οδηγούν. Γνωρίζουμε και ανησυχούμε. Δεν πρόκειται να δεχθούμε την υποβάθμιση των πτυχίων μας. Μην επιτρέψετε σε κάποιους να το πράξουν. Η αλλαγή της νομοθεσίας από τη Βουλή θα είναι συνενοχή στην υποβάθμιση του πτυχίου».

 




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










145