ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ Α. ΠΟΛΗ*
Στην ανακοίνωση της 23ης Απριλίου η Σύγκλητος κατηγορεί τη δημόσια εκπαίδευση της Κύπρου ότι είναι πολυδάπανη και ότι η παραγωγικότητα της είναι μικρή. Λένε επί λέξει οι Ακαδημαϊκοί :
Έχουμε ένα από τα πλέον πολυδάπανα σχολικά συστήματα στην Ευρώπη. Με βάση τα στατιστικά στοιχεία (διαθέσιμα στη βάση δεδομένων Ευρυδίκη), προκύπτει ότι επενδύουμε στην εκπαίδευση μεγαλύτερο ποσοστό τόσο του ΑΕΠ όσο και του κρατικού προϋπολογισμού, απ’ ό,τι η Αγγλία, η Γερμανία, η Ισπανία, η Σουηδία και η Φινλανδία..Μια απεικόνιση της σχέσης μεταξύ των επιδόσεων και της δημόσιας δαπάνης για τη σχολική εκπαίδευση καταδεικνύει ότι το εκπαιδευτικό μας σύστημα ξεφεύγει από την παγκόσμια τάση και εμφανίζεται ως μια ακραία, έκτροπη περίπτωση.
Η κατηγορία στην ουσία στρέφεται κατά των εκπαιδευτικών. Μας κατηγορούν ότι οι μισθοί μας είναι ψηλοί, ενώ η παραγωγικότητα μας είναι χαμηλή. Είναι απίστευτο! Οι τύποι αυτοί ίσως να είναι εξωγήινοι! Δεν άκουσαν ποτέ για μνημόνιο και μειώσεις μισθών των εκπαιδευτικών στο δημόσιο. Ή μάλλον όχι! Οι τύποι δεν είναι εξωγήινοι! Είναι νεοφιλελεύθεροι! Γι’ αυτή την ομάδα ανθρώπων όποιος παίρνει άνω των € 500 μηνιαίως είναι υψηλόμισθος και ο μισθός του πρέπει να περικοπεί!
Η θέση ότι οι μισθοί των εκπαιδευτικών είναι πολύ ψηλοί ελέγχεται ως ανακριβής με βάση τα ακόλουθα αντικειμενικά δεδομένα τα οποία οι συγγραφείς της ανακοίνωσης καμώνονται πως αγνοούν:
Ενώ οι Ακαδημαϊκοί μας κατηγορούν για ψηλούς μισθούς, αποκρύπτουν ότι και αυτοί πληρώνονται από τη Δημοκρατία και ότι οι μισθοί τους είναι συγκρίσιμοι με τους μισθούς ανώτερων και ανώτατων κρατικών υπαλλήλων και αξιωματούχων του κράτους, ακόμα και με το μισθό του Προέδρου της Δημοκρατίας. Συγκεκριμένα:
Τα Golden boys and Girls του Πανεπιστημίου Κύπρου: Μισθοί υψηλότεροι από αυτούς του Προέδρου της Δημοκρατίας:
Οι καθηγητές του Πανεπιστημίου Κύπρου αμείβονται καλύτερα από καθηγητές άλλων χωρών.
Πώς συγκρίνονται όμως οι απολαβές των πανεπιστημιακών μας με τις απολαβές συναδέλφων τους άλλων χωρών; Πολύ ψηλότερες είναι οι απολαβές των καθηγητών του πανεπιστημίου Κύπρου σε σύγκριση με τις απολαβές των Πανεπιστημιακών στην Ελλάδα, τις απολαβές των πανεπιστημιακών σε ιδιωτικά πανεπιστήμια στην Κύπρο, αλλά και σε σύγκριση με ακαδημαϊκούς άλλων χωρών. Σύμφωνα με συγκριτική έρευνα που δημοσιοποίησε πέρσι το www. sigmalive.com έχουμε την πιο κάτω διακύμανση ακαθαρίστων απολαβών:
Μισθοί Ακαδημαϊκών
Το ΝΣΔ εκπαιδευτικών και η παραγωγικότητα των ακαδημαϊκών του Πανεπιστημίου Κύπρου
Ενώ οι καλοπληρωμένοι ακαδημαϊκοί κατηγορούν εμάς τους είλωτες της εκπαίδευσης ότι έχουμε ψηλούς μισθούς και χαμηλή παραγωγικότητα, καλύτερα θα ήταν δουν τα του οίκου τους και να βελτιώσουν τη δική τους παραγωγικότητα. Ποια όμως στοιχεία έχουμε ότι η παραγωγικότητα των πανεπιστημιακών είναι μικρή; Τα στοιχεία αυτά μας τα προσφέρει το Νέο Σχέδιο Διορισμού των Εκπαιδευτικών, του οποίου οι ακαδημαϊκοί είναι ένθερμοι υποστηρικτές. Τα δεδομένα αυτά είναι τα ακόλουθα:
Α. Ενώ με το υφιστάμενο σχέδιο αξιολόγησης το Πτυχίο του Πανεπιστημίου είναι το αμάχητο τεκμήριο της γνώσης του υποψήφιου εκπαιδευτικού, το νέο σχέδιο διορισμών συρρικνώνει το πτυχίο σε κουρελόχαρτο, αφού ο υποψήφιος πρέπει να αποδείξει τις γνώσεις του με εξετάσεις.
Β. Το ΝΣΔ εκπαιδευτικών αποτιμά τη βαρύτητα ενός πρώτου πτυχίου με άριστα στο 3% των βαθμών που μπορεί να κερδίσει ο υποψήφιος, ενώ οι γραπτές εξετάσεις έχουν βαρύτητα 45%. Δεν αισθάνονται την προσβολή οι ακαδημαϊκοί όταν τους λένε ότι εξετάσεις λίγων ωρών αξίζουν 15 φορές την αξία ενός πτυχίου με άριστα;
Γ. Αν η κατοχή ενός πτυχίου με άριστα δεν αποδεικνύει τις γνώσεις του κατόχου του τότε τι αποδεικνύει; Προφανώς αποδεικνύει ότι η παραγωγικότητα αυτών που παρέχουν τα πτυχία είναι πολύ χαμηλή. Αν η κατοχή ενός πτυχίου με άριστα είναι αμάχητο τεκμήριο γνώσεως, τότε οι πανεπιστημιακοί θα έπρεπε να ζητούν το διορισμό των αριστούχων αποφοίτων τους και όχι να ζητούν από τους άριστους να αποδείξουν τις γνώσεις τους με εξετάσεις.
Δ. Η πλειοψηφία των συμβασιούχων εκπαιδευτικών που κινδυνεύουν να χάσουν τις δουλείες τους με το ΝΣΔΕ είναι απόφοιτοι του Πανεπιστημίου Κύπρου των ετών 2005 και 2006. Προφανώς η άδικη καταδίκη αυτών των συναδέλφων οριοθετεί την απαξίωση των πτυχίων που τους έδωσαν οι δάσκαλοι τους, οι σοφοί ακαδημαϊκοί με τις τηβέννους και τα δοκτοράτα. Δεν θίγεται ο αυτοσεβασμός των πανεπιστημιακών από αυτή την κατάσταση;
Κανένας δεν πρέπει να ρίχνει πέτρες όταν έχει γυάλινο σπίτι. Η σιωπή και η σύνεση είναι χρυσός και ο καθένας παρά να βλέπει τα κακά των άλλων είναι σοφότερο να βλέπει και να βελτιώνει τον εαυτό του..Όπως σοφά λέει και το ευαγγέλιο Ματθαίος Ζ 4 - 5
«ἢ πῶς ἐρεῖς τῷ ἀδελφῷ σου, ἄφες ἐκβάλω τὸ κάρφος ἀπὸ τοῦ ὀφθαλμοῦ σου, καὶ ἰδοὺ ἡ δοκὸς ἐν τῷ ὀφθαλμῷ σου; 5 ὑποκριτά, ἔκβαλε πρῶτον τὴν δοκὸν ἐκ τοῦ ὀφθαλμοῦ σου, καὶ τότε διαβλέψεις ἐκβαλεῖν τὸ κάρφος ἐκ τοῦ ὀφθαλμοῦ τοῦ ἀδελφοῦ σου»
*Μέλος ΔΣ ΑΚΙΔΑ 2014-2017.