Απάντηση στο άρθρο της κ. Μαρίας Βασιλειάδου σε σχέση με τη συμμετοχή της στο Erasmus+


ΤΗΣ ΑΝΔΡΟΥΛΑΣ ΠΑΠΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ*
Η κα. Μαρία Βασιλειάδου σε άρθρο που δημοσιεύτηκε στο Paideia-News στις 22 Σεπτεμβρίου 2016, αναφέρεται σε «φρικτή εμπειρία στις διαδικασίες συμμετοχής στο πρόγραμμα Erasmus+». Επειδή ο τίτλος του άρθρου μπορεί να αποθαρρύνει κάποια άτομα από τα να συμμετάσχουν στο Πρόγραμμα, το οποίο κατά γενική ομολογία των συμμετεχόντων παρέχει εξαιρετικές εμπειρίες (η κυρία Βασιλειάδου δεν αναφέρεται στην εμπειρία από τη συμμετοχή, αναφέρεται μόνο στις διαδικασίες), ως εκπρόσωπος της υπηρεσίας που προωθεί το Πρόγραμμα στην Κύπρο θεωρώ ότι θα πρέπει να σχολιαστούν τα όσα αναφέρονται στο άρθρο και να δοθούν διευκρινίσεις.

Οι διαδικασίες και τα έντυπα αιτήσεων του Προγράμματος, που είναι κοινές για όλες τις συμμετέχουσες χώρες,μπορεί να φαίνονται γραφειοκρατικές σε μερικούς αιτητές, αποσκοπούν όμως στη διασφάλιση των πιο κάτω:

  1. Την ύπαρξηδιαφάνειας και αποφυγή διπλής χρηματοδότησης, γι’ αυτό απαιτείται η εγγραφή των δικαιούχων ιδρυμάτων σε συγκεκριμένη βάση δεδομένων
  2. Την επιχορήγηση των πιο ποιοτικών προτάσεων στη βάση ποιοτικής αξιολόγησης, γι’ αυτό απαιτείται να απαντηθούν διάφορα ερωτήματα, που σχετίζονται με την περιγραφή των αναγκών του δικαιούχου ιδρύματος, τις προτεινόμενες δραστηριότητες, τους συμμετέχοντες κλπ., στο στάδιο της υποβολής πρότασης
  3. Την αξιοποίηση των επιχορηγούμενων κονδυλίων σε επιλέξιμες δραστηριότητες οι οποίες θα έχουν όφελος για το δικαιούχο ίδρυμα και την ευρύτερη εκπαιδευτική κοινότητα, γι’ αυτό,για την αποπληρωμή της επιχορήγησης, απαιτείται η υποβολή τελικής έκθεσης, στην οποία περιγράφονται οι δραστηριότητες
  4. Τη διάθεση των επιχορηγήσεων στη βάση των κανονισμών του προγράμματος, οι οποίοι στα πλαίσια του Erasmus+ έχουν ιδιαίτερα απλοποιηθεί για τους δικαιούχους, αφού γενικά διατίθενται στη βάση μοναδιαίου κόστους (δεν απαιτείται η υποβολή τιμολογίων και αποδείξεων) όσον αφορά ταξιδιωτικά έξοδα, έξοδα διαβίωσης, δίδακτρα σεμιναρίων κλπ.
  5. Την ιχνηλασιμότητα της διάθεσης των κονδυλίων από τις Εθνικές Υπηρεσίες

Το θέμα των διαδικασιών και το πώς αυτές εκλαμβάνονται από νεοεισερχόμενους δικαιούχους έχει συζητηθεί πλειστάκις στις Βρυξέλλες και έχουν γίνει σημαντικά βήματα για την απλοποίηση των διαδικασιών, όμως, όπως ο καθένας αντιλαμβάνεται, επειδή πρόκειται για δημόσια κονδύλια που διατίθενται πάνω σε ανταγωνιστική βάση δεν μπορούν να παρακαμφθούν οι διαδικασίες για καμιά ομάδα δικαιούχων, διότι τότε τίθενται θέματα διαφάνειας, ευνοιοκρατίας, σύγκρουσης συμφερόντων κλπ.Το ΙΔΕΠ Διά Βίου Μάθησης ως Εθνική Υπηρεσία Διαχείρισης του Προγράμματος για να βοηθήσει δικαιούχους που το έχουν ανάγκη, έτσι ώστε να μην αποκλείεται κανένας από τα Ευρωπαϊκά Προγράμματα, διοργανώνει ημερίδες κατά τις οποίες παρέχει καθοδήγηση στους δικαιούχους για τη χρήση των διαφόρων ηλεκτρονικών εργαλείων, για την υποβολή προτάσεων, για τη διαχείριση των κονδυλίων με βάση τους κανονισμούς, την υποβολή τελικών εκθέσεων κλπ. Επίσης, καταβλήθηκε ιδιαίτερη προσπάθεια η ιστοσελίδα του ΙΔΕΠ να είναι φιλική προς το χρήστη, έτσι ώστε κάποιος να μπορεί εύκολα να βρει πληροφορίες και έντυπα για όλες τις απαιτούμενες διαδικασίες συμμετοχής και υλοποίησης σχεδίων. Επιπλέον, παρέχει υποστήριξη τηλεφωνικά, ακόμα και προσωπικά στα γραφεία του ΙΔΕΠ (όπως στην περίπτωση της κυρίας Βασιλειάδου) σε όσους δικαιούχους για τον οποιοδήποτε λόγο αδυνατούν να συμμετάσχουν στις προγραμματισμένες ημερίδες.

Επιπρόσθετα, ας σημειωθεί ότι στη συμφωνία που υπογράφει κάθε δικαιούχος με το ΙΔΕΠ Διά Βίου Μάθησης αναφέρεται ρητά το διάστημα μέσα στο οποίο πρέπει να γίνουν οι πληρωμές, το ποσό κάθε πληρωμής και υπό ποιες προϋποθέσεις θα καταβληθεί. Το ΙΔΕΠ τηρεί αυστηρά τα χρονοδιαγράμματα και τους κανονισμούς του προγράμματος, με βάση τις σαφείς οδηγίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κάτι που έχει αποδειχτεί επανειλημμένα από τους ελέγχους στους οποίους υπόκειται.

Τελειώνοντας, θα ήθελα να προτρέψω τους εκπαιδευτικούς και τα εκπαιδευτικά ιδρύματα γενικά να αξιοποιούν τις ευκαιρίες που παρέχονται από τα Ευρωπαϊκά Προγράμματα χωρίς να φείδονται κόπου και χρόνου, γιατί τα οφέλη που θα αποκομίσουν από τη συμμετοχή τους είναι πολύ σημαντικά τόσο για την προσωπική όσο και για την επαγγελματική τους ανάπτυξη.Και αυτό δεν το λέμε μόνο εμείς που ασχολούμαστε με τα προγράμματα, το λένε οι δικαιούχοι στη συντριπτική τους πλειοψηφία!Οι λειτουργοί του ΙΔΕΠ Διά Βίου Μάθησης είναι διαθέσιμοι να στηρίξουν με οποιοδήποτε τρόπο κάθε ενδιαφερόμενο.

*Διευθύντρια ΙΔΕΠ Διά Βίου Μάθησης




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter











300