Απάντηση στο δρα κ. Σεραφείμ


ΤΟΥ ΘΕΜΗ ΠΟΛΥΒΙΟΥ*

Ειλικρινά, όταν είδα τον τίτλο του άρθρου του Ανδρέα Σεραφείμ «απάντηση στον Πρόεδρο της ΟΕΛΜΕΚ κ. Θέμη Πολυβίου», ανέμενα ότι θα διάβαζα κάποια επιχειρήματα που να τεκμηρίωναν την αντίθετη άποψη, την οποία είμαι πρόθυμος και να συζητήσω και αν έχω λάθος στη δική μου τοποθέτηση να αναθεωρήσω κάποιες από τις θέσεις μου.

Αντ’ αυτού, διάβασα ρηχά, πρόχειρα επιχειρήματα που δεν εξάγονται από το άρθρο μου τα οποία – κι αυτό είναι κρίμα – στηρίζονται σε ψεύδη και ισχυρισμούς και σε θέσεις που δεν ασπάζομαι και ούτε γράφω στο συγκεκριμένο άρθρο.

Αν οι τεκμηριωμένες απόψεις με παράλληλες εισηγήσεις για εκσυγχρονισμό του συστήματος δεν είναι σοβαρός αντίλογος και απλώς δηλητηριώδη βέλη κατά τον κ. Σεραφείμ, τότε του συστήνω να βελτιώσει τα ελληνικά του, για να καταλάβει τι γράφω.

Ψεύδεσαι κύριε Σεραφείμ, όταν ισχυρίζεσαι ότι «απορρίπτει την πρόταση του ΥΠΠ αρνούμενος το διάλογο».

Εμείς είμαστε ανοικτοί σε διάλογο και τα τονίζουμε κάθε στιγμή.  Είναι η επίσημη πλευρά που χωρίς διάλογο ετοίμασε ένα σχέδιο και το υπέβαλε, ζητώντας σε στενά χρονικά πλαίσια να απαντήσουμε.  Παρόλα αυτά, εμείς μελετήσαμε το σχέδιο και υποβάλαμε θέσεις και αντιπροτάσεις και ζητούμε να κληθούμε σε διάλογο.

Αμφισβητείς ότι ο κατάλογος είναι ένας κοινωνικά καταξιωμένος θεσμός που εμπόδιζε και εμποδίζει το ρουσφέτι και τις παρεμβάσεις;

Το αν θα πρέπει να συνεννοηθώ ή να συμφωνήσω με το Γεν. Γραμματέα της Οργάνωσης μου, είναι το λιγότερο γελοίο και επιφανειακό από μέρους σου να το ισχυρίζεσαι.  Κι αυτό γιατί στην α’ σελίδα του άρθρου μου, αν το διάβαζες προσεκτικά (εκτός και αν είναι λίγα τα ελληνικά σου και δεν καταλάβεις) γράφω:

«Μπορεί το σύστημα να μην είναι αξιοκρατικό αλλά χωρίς συζήτηση είναι δίκαιο και θέτει φραγμό στη μάστιγα της κυπριακής κοινωνίας που είναι το ρουσφέτι».  Πού είδες, λοιπόν, τη διαφορά;

Άρα πλάκες δεν είναι εγώ που κάνω, που δεν είναι και της φύσης μου, αλλά κάτι δόκτορες που νομίζουν ότι τα γνωρίζουν όλα.

Παραδέχεται ουσιαστικά ο δρ Σεραφείμ ότι οι εξετάσεις δεν ελέγχουν την καταλληλότητα του υποψήφιου εκπαιδευτικού, αλλά από την άλλη ισχυρίζεται ότι ελέγχουν τις γνώσεις του εκπαιδευτικού.

Μα καλά ποιος είναι ο κ. Σεραφείμ του αμφισβητεί τα Πανεπιστήμια τόσο της Κύπρου όσο και του εξωτερικού;  Υποστηρίζει, δηλαδή, ότι αυτά τα Πανεπιστήμια δίνουν πτυχία σε αμόρφωτους και ακατάλληλους;

Και δεν εξισώνουμε το 5 με το 9 ή το άριστα με το καλώς ή το λίαν καλώς.  Υπάρχει η μοριοδότηση που θα δίνει περισσότερα μόρια στον άριστο.

Εξάλλου, με την πρότασή μας για άνοιγμα του κλειστού έτους και οι άριστοι θα προωθούνται καθώς και όσοι αποκτούν επιπρόσθετα προσόντα και οι δόκτορες.

Να αναφέρω, όμως, στον κ. Σεραφείμ ότι κάποιοι δόκτορες που διορίστηκαν στα σχολεία, έφυγαν σε λίγες μέρες, γιατί δεν άντεξαν, δεν μπορούσαν να σταθούν μέσα στην τάξη και οι μαθητές πηδούσαν από τα παράθυρα.

Τρόπους για έλεγχο της κατάρτισης του εκπαιδευτικού εισηγήθηκα πολλούς.  Ας τους ξαναδιαβάσει ο κ. Σεραφείμ και ας μην ψεύδεται.

Θεωρώ εκ του πονηρού τα όσα αναφέρει ο κ. Σεραφείμ για τις Παγκύπριες Εξετάσεις.  Πουθενά στο άρθρο μου δεν αμφισβήτησα το θεσμό.  Απλώς υποστήριξα ότι δεν επιλέγεται ο ικανός εκπαιδευτικός με τις εξετάσεις, πράγμα με το οποίο συμφωνεί και ο κ. Σεραφείμ.

Και, ακριβώς, επειδή δεν βγαίνουμε παιδαγωγοί από το Πανεπιστήμιο εισηγούμαστε αναβάθμιση της προϋπηρεσιακής, για να αποκτά ο υποψήφιος εκπαιδευτικός τα απαραίτητα προσόντα, πριν το διορισμό του.

Ναι, δεν ελέγχεται το πάθος του εκπαιδευτικού στη ζωντανή διαδικασία της διδασκαλίας από τον υφιστάμενο κατάλογο.  Ελέγχεται μήπως από τις εξετάσεις;  Ας σοβαρευτούμε λίγο.

Η κρίση έφτασε στα γραφεία της ΟΕΛΜΕΚ και οι εκπαιδευτικοί συνεισφέρουν 30% του μισθού τους, για να ξεπεραστεί η κρίση.  Επιπρόσθετα, συνεισφέρουν 2% για να μη χάσουν τη δουλειά τους οι έκτακτοι και συμβασιούχοι συνάδελφοί τους, τους οποίους το σχέδιο του ΥΠΠ αφήνει εκτός.

Είναι κοινωνική δικαιοσύνη κ. Σεραφείμ άνθρωποι που υπηρετούν την εκπαίδευση για τόσα χρόνια, να διωκτούν κακήν κακώς, επειδή κάποιοι δόκτορες νομίζουν ότι τα γνωρίζουν όλα και επιδιώκουν να πάρουν τις θέσεις τους;  Ντροπή!!

Τη μιζέρια της μετριότητας εσείς τη μεταφέρετε.  Οι εκπαιδευτικοί σήμερα δίνουν τη ζωή τους και προσφέρουν ένα πολύπλευρο έργο.  Και εσύ, όταν ήσουν μαθητής σίγουρα πήρες κάτι από αυτό το έργο, για να αυτοδιαφημίζεσαι σήμερα ως δόκτορας.  Ανθρωπισμό όμως φαίνεται ότι δε μπόρεσαν να σου μεταδώσουν οι δάσκαλοί σου.

Αν και δεν είμαι υποχρεωμένος να σου πω για τα στοιχεία που επικαλείσαι και ρωτάς που τα βρήκα να σε πληροφορήσω ότι είναι επίσημα στοιχεία.

Ναι, οι ευκαιρίες για τους νέους που επικαλείται ο ΥΠΠ είναι μόνο 10 – 15 διορισμοί για κάθε χρόνο μέχρι το 2019.

Για εθελούσια έξοδο των 60ρηδων δεν περιμέναμε κανένα φωστήρα να μας το πει.  Το εισηγηθήκαμε ήδη αλλά το ΥΠΠ το απέρριψε επικαλούμενο την Τρόϊκα.

Μιλάς για ανίκανους εκπαιδευτικούς κ. Σεραφείμ ως το ποσοστό να είναι τεράστιο.  Έχεις στοιχεία;  Εμείς αν και συνδικαλιστική οργάνωση το είπαμε επανειλημμένες φορές:  Αν υπάρχουν τέτοιοι να κινηθούν οι διαδικασίες και να απομακρυνθούν από τα σχολεία.

Ναι, κύριε δόκτορα, θα αδικηθούν εκατοντάδες και οικογένειες και παιδιά θα μείνουν στο δρόμο.  Και αυτό μας ενδιαφέρει όχι μόνο ως συνδικαλιστές αλλά και ως ανθρώπους.  Συντεχνιακά φέουδα στην ΟΕΛΜΕΚ δεν υπάρχουν και αυτό θα το διαπιστώσεις αν κάνεις τον κόπο και διαβάσεις το καταστατικό της.

Όσο για την ποιότητα της διδασκαλίας, τι υπονοείς;  Ότι αυτοί οι συνάδελφοι είναι ανίκανοι και πρέπει να έλθετε εσείς οι ικανότατοι για να σώσετε την εκπαίδευση;  Προσγειωθείτε, λίγη μετριοπάθεια δεν βλάπτει.

Για να γνωρίζεις, πριν διοριστώ εργαζόμουν για χρόνια ως δημοσιογράφος και έμαθα ό, τι γράφω να το τεκμηριώνω με στοιχεία.

Τα στοιχεία που αφορούν τη νέα παραοικονομία προέκυψαν από υπολογισμούς με βάση αριθμούς που μας έδωσε το ΥΠΠ.  Και εξηγούμε: Αν από τις 44000 που είναι στους καταλόγους ενδιαφερθούν έστω και οι μισοί, για να κάνουν προϋπηρεσιακή, αφού είναι προϋπόθεση, για να παρακαθίσουν στις εξετάσεις, επί 5000 που θα στοιχίσει (και θα την κάνουν τα ιδιωτικά πανεπιστημία, δηλαδή νέα ιδιωτική παραπαιδεία), τότε θα βρεις τα στοιχεία τα οποία διερωτάσαι που βρήκα.

Για την αντιπρότασή σου, την κάναμε ήδη.  Και μάθε να διαβάζεις και να ξεχωρίζεις εύνοιες.  Δεν καταγγέλλω (και η λέξη γράφεται με δυο λ), αναλύω ένα σχέδιο και προτείνω και λύσεις.

Τα κροκοδείλια δάκρυα για τους συμβασιούχους ας τα αφήσει για άλλη περίπτωση ο κ. Σεραφείμ και να μην προσποιείται ότι τον ενδιαφέρουν αυτοί και το μέλλον τους.

Για το ανοικτό έτος δόκτορα, συγχύζεις δυο αντίθετα πράγματα. Το ανοικτό έτος και οι άλλες εισηγήσεις μας, αφορούν τον εκσυγχρονισμό του καταλόγου, μετά που θα διοριστούν όσοι προσφέρουν σήμερα στην εκπαίδευση.

Για τη μοριοδότηση και αυτή αφορά ένα μελλοντικό σχέδιο και ναι έχουμε σοβαρές αντιρρήσεις.  Ερωτώ:  Είναι δίκαιο ένας μεταπτυχιακός τίτλος άσχετος με την εκπαίδευση να μοριοδοτείται με 10 μονάδες και το ίδιο να μοριοδοτείται και μια δεκάχρονη υπηρεσία στην εκπαίδευση;

Αμφισβητείς κ. Σεραφείμ ότι με λίγες μόνες εξαιρέσεις, σήμερα με τις συνθήκες που περνάμε λόγω οικονομικής κρίσης θα μπορούν να το κάνουν αυτό μόνο όσοι έχουν την οικονομική άνεση;

Δηλαδή, κ. Σεραφείμ, είναι ρατσιστικό αλλά και εγωιστικό να μπει όριο ηλικίας και δεν είναι ρατσιστικό αυτό που ζητάς εσύ να αφήσεις εκατοντάδες οικογένειες στο δρόμο;

Γιατί αυτό είναι που προνοεί το σχέδιο του ΥΠΠ, το οποίο υποστηρίζεις.

Οι εύηχες και λεκτικές στρακαστρούκες, όπως αποκαλείς την πρότασή μας για την προϋπηρεσιακή, είναι αυτές που θα σε αφήσουν και σένα, αν δεν είσαι ικανός, εκτός εκπαίδευσης, αν εφαρμοστούν όπως πρέπει να εφαρμοστούν.

Για το πώς θα γίνουν να μπεις στον κόπο και να διαβάσεις τη σχετική νομοθεσία, δεν είμαι υποχρεωμένος να σε μορφώσω.

Το πρόβλημα λέει ο κ. Σεραφείμ δεν είναι οι μεγάλοι σε ηλικία εκπαιδευτικοί (φάσκει και αντιφάσκει) αλλά η έλλειψη γνώσεων και μεθόδου.  Μηδενίζεις δηλαδή, με μια μονοκονδυλιά το εκπαιδευτικό μας σύστημα, που ναι έχει προβλήματα και πρέπει να επιλυθούν και έχουμε καταθέσει για το σκοπό αυτό διαχρονικές εισηγήσεις ως ΟΕΛΜΕΚ αυτά τα χρόνια.  Απαξιώνεις τους χιλιάδες εκπαιδευτικούς, αμφισβητείς αυτούς που σε έμαθαν γράμματα και έβαλαν τις βάσεις, για να υπογράφεις σήμερα εσύ ως δόκτορας.

Για τους αρίστους το είπαμε πολλές φορές.  Άριστος στις εξετάσεις δε σημαίνει και άριστος δάσκαλος και όσο πιο γρήγορα το αντιληφθείς τόσο το καλύτερο για σένα.

Εδώ να πω και κάτι άλλο.  Δεν απορείς κ. Σεραφείμ, γιατί η ΟΕΛΜΕΚ ασχολείται με ένα σύστημα διορισμών, τη στιγμή που είτε με τον ένα είτε με τον άλλο τρόπο διοριστούν οι μελλοντικοί εκπαιδευτικοί πάλι μέλη της θα είναι;  Να σου απαντήσω:

Είναι ακριβώς, γιατί μας ενδιαφέρει η δικαιοσύνη, η αξιοκρατία και το μέλλον της δημόσιας εκπαίδευσης, πράγμα που φαίνεται να μη σ’ ενδιαφέρει εσένα, αφού μόνο τον εαυτό σου θέλεις να βολέψεις. 

Κλείνοντας να πω τα εξής:  Ναι το υφιστάμενο σύστημα έχει προβλήματα, αλλά αυτό δε σημαίνει ότι δεν είναι δίκαιο.  Ακριβώς, επειδή είναι δίκαιο, θέλουμε να διατηρήσουμε τη βάση του και να διορθώσουμε τις αδυναμίες του.  Και αυτές οι διορθώσεις και βελτιώσεις είναι που θα κλείσουν τις πόρτες σε κάποιους δόκτορες που νομίζουν ότι τα ξέρουν όλα και αν μπουν στην εκπαίδευση υπάρχει ο κίνδυνος να διαλύσουν τα πάντα.

Σημείωση:  Επειδή δεν έχω χρόνο να ασχολούμαι με δόκτορες και άλλους παρόμοιους δε θα ξαναγράψω οτιδήποτε ως απάντηση, γιατί έχω σοβαρότερα πράγματα με τα οποία θα πρέπει να ασχοληθώ.

*Πρόεδρος ΟΕΛΜΕΚ

 




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










236