ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ Α. ΑΠΟΛΗ*
Οι περιοχές των σχολείων που ορίζονται ως Ζώνες Εκπαιδευτικής Προτεραιότητας (ΖΕΠ) δέχονται μαθητές που προέρχονται από οικογένειες με οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα, με τάση για πρόωρη εγκατάλειψη του σχολείου και κοινωνικό αποκλεισμό. Γι’ αυτό πολύ ορθά το ΥΠΠ φρόντιζε μέχρι πέρσι τα σχολεία αυτά να λειτουργούν με μικρότερο αριθμό μαθητών ανά τάξη, για να μπορούν οι δάσκαλοι να φροντίζουν καλύτερα τη μαθησιακή και κοινωνική ανάπτυξη των παιδιών αυτών.
Μέχρι τη σχολική χρονιά 2014-2015 ο μέγιστος αριθμός μαθητών στις τάξεις Α΄+Β΄ των σχολείων ΖΕΠ ήταν 20, έναντι 25 παιδιών των ιδίων τάξεων των άλλων σχολείων. Στις τάξεις Γ – Στ των σχολείων ΖΕΠ φοιτούσαν μέχρι 24 μαθητές, ενώ στα υπόλοιπα σχολεία ο ανώτατος αριθμός μαθητών στις ίδιες τάξεις είναι 25.
Δυστυχώς, με λύπη διαβάζουμε στην εγκύκλιο για την έναρξη της σχολικής χρονιάς 2015-2016 [ Αρ. ΥΠΠ 2648, ημ. 6/8/2015, κεφ. Συγκρότηση Τμημάτων σελ. 12] ότι:
«Ο μέγιστος αριθμός μαθητών ανά τμήμα για όλες τις τάξεις είναι 25. Σημειώνεται ότι και στα σχολεία Ζ.Ε.Π., από τη φετινή σχολική χρονιά, ο μέγιστος αριθμός μαθητών ανά τμήμα, σε όλες τις τάξεις, θα είναι 25.»
Κατωτέρω θα φέρουμε δύο παραδείγματα για να καταδείξουμε το μέγεθος της εκπαιδευτικής οπισθοδρόμησης που θα οδηγήσει η εφαρμογή της απαράδεκτης αυτής εγκυκλίου.
Πιθανές απολύσεις Συμβασιούχων
Πέραν των εκπαιδευτικών προβλημάτων, η αύξηση του αριθμού των μαθητών στα τμήματα των Δημοτικών και των Νηπιαγωγείων ΖΕΠ πιθανώς να οδηγήσει σε μείωση των αναγκών σε διδακτικό προσωπικό. Το πρόβλημα δεν μπορεί να θεωρηθεί αμελητέο, αφού υπάρχουν 24 μεγάλα δημοτικά και 9 νηπιαγωγεία ΖΕΠ που βρίσκονται σε αστικές και ημιαστικές περιοχές σε όλη την ελεύθερη Κύπρο.
Η ΠΟΕΔ πρέπει να αντιδράσει
Καλούμε την ΠΟΕΔ να κάνει παραστάσεις προς το ΥΠΠ για να επανέλθει ο ανώτατος αριθμός των μαθητών στα τμήματα των ΖΕΠ στο όριο που ίσχυε τη σχολική χρονιά 2014-2015. Ακόμα πρέπει να πείσουμε το Υπουργείο Οικονομικών ότι η όποια βραχυπρόθεσμη εξοικονόμηση από την αύξηση των μαθητών μέσα στις τάξεις, θα υπέρ αντισταθμιστεί από αυξημένα έξοδα που θα προκύψουν στο μέλλον για σωφρονισμό προβληματικών ενηλίκων λόγω επέκτασης φυλακών, ή για αυξημένα έξοδα κοινωνικής μέριμνας και επιδόματα που σίγουρα θα προκύψουν, αν αποτύχουμε να βγάλουμε κάποιους ανθρώπους από το κοινωνικό περιθώριο.
Mέλος ΔΣ ΑΚΙΔΑ 2014-2017