Απεβίωσε ο πρώην υπουργός Παιδείας Χριστόφορος Χριστοφίδης


Ιστορική η φράση του Βουλή: «Έχουμε εκατόν πελλούς τζαι θκιακλίζουμε τους ποτζεί ποδά»

Απεβίωσε την Κυριακή σε ηλικία 88 ετών ο πρώην υπουργός παιδείας Χριστόφορος Χριστοφίδης. Η κηδεία του θα τελεσθεί την Τετάρτη 1η Φεβρουαρίου 2017 στις 2 μ.μ. από τον Ιερό Ναό Αγίου Λαζάρου στη Λάρνακα.  

Είχα την τύχη να γνωρίσω από κοντά τον Χριστόφορο Χριστοφίδη από την πρώτη μέχρι την τελευταία στιγμή, όπως και όλους τους υπουργούς Παιδείας από το 1986 και μετά. Από την πρώτη μέρα που πήγε στο Yπουργείο Παιδείας (διαδέχτηκε τον Ανδρέα Φιλίππου επί διακυβέρνησης Γιώργου Βασιλείου το 1990) είχε θέσεις και απόψεις που δεν δίσταζε να τις πει παρά το γεγονός ότι γνώριζε τις αντιδράσεις που θα δεχόταν. Ήταν υπέρμαχος της κατάργησης των καταλόγων διοριστέων και της απομάκρυνσης εκείνων των εκπαιδευτικών που για πολλούς λόγους δεν μπορούσαν πλέον να υπηρετήσουν την εκπαίδευση.

Στη ιστορία έμεινε η φράση του στην Επιτροπή Παιδείας της Βουλής με προεορ της Επιτροπής τοτε τον νυν Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη. «Έχουμε εκατόν πελλούς τζαι θκιακλίζουμε τους ποτζεί ποδά». Η φράση που λέχθηκε από τον Χριστοφίδη ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων στις τάξεις των εκπαιδευτικών, κυρίως της ΟΕΛΜΕΚ αφού ο υπουργός ζητούσε να βρεθεί τρόπος να απομακρυνθούν από τα σχολεία οι προβληματικοί-όπως αποκαλούνταν τότε- εκπαιδευτικοί  και να εφαρμοστεί ορθά η αξιολόγησή τους.

Πάντως η φράση του Χριστοφίδη με τους «εκατόν πελλούς» λέχθηκε δεκάδες φορές αργότερα όταν γινόταν αναφορά για την κατάργηση των καταλόγων διοριστέων και το χρονικό διάστημα που συζητείτο η κατάργησή τους   

Ένα θέμα που σήμερα, 25 χρόνια μετά είναι επίκαιρο, αφού τον περασμένο Δεκέμβριο ο υπουργός Παιδείας Κώστας Καδής ανακοίνωσε το σχέδιο αξιολόγησης το οποίο που ευελπιστεί ότι θα λύσει αυτό το πρόβλημα. Απλώς, η λέξη "προβληματικοί" έγινε σημερα "ανεπαρκείς".    

Το Paideia-News εκφράζει τα συλλυπητήριά του στους οικείους του. 

ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΣ ΠΑΠΑΣΤΥΛΙΑΝΟΥ

Βιογραφικό

Ο αείμνηστος Χριστόφορος Χριστοφίδης, ήταν απόφοιτος του Ελληνικού Γυμνασίου Αμμοχώστου  και στη συνέχεια φοίτησε στην Οδοντιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Στάθηκε δίπλα στο εθνάρχη Μακάριο σε καιρούς δύσκολους με κίνδυνο της ζωής του. Διετέλεσε  μέλος πολλών επαγγελματικών ,φοιτητικών και άλλων οργανώσεων, και το 1955 συνελήφθη από τους αποικιοκράτες και κρατήθηκε στα κρατητήρια της Κοκκινοτριμιθιάς και της Πύλας  για 2 χρόνια . Η θητεία του στη Βουλή των ΄Αντιπροσώπων χαρακτηρίζεται από το θάρρος της γνώμης του και την μαχητικότητα του.

Επί των ημερών του χτίστηκαν το  Παγκύπριο Λύκειο Λάρνακας, το Ευριβιάδειο Γυμνάσιο  το Δημοτικό Σχολείο Αγίου Λαζάρου, το Δημοτικό σχολείο Δροσιάς Β΄, το Δημοτικό σχολείο Προδρόμου (Β΄φάση), αίθουσες στη Επαγγελματική /Ξενοδοχειακή Σχολή και το Ίδρυμα Άγιος Γεώργιος για τα Παιδιά με Ειδικές ανάγκες.

Ως Υπουργός Παιδείας πρωτοστάτησε στο τομέα της στέγασης παραδίδοντας στη εκπαίδευση 66 νέα εκπαιδευτήρια,  21 νηπιαγωγεία , 28 Δημοτικά, 17 Γυμνάσια και Λύκεια. Επί ημερών του το Δημοτικό σχολείο Ζήνων, η αιθουσα πολλαπλής χρήσης του Ευριβιαδείου Γυμνασίου, το Γυμνάσιο Κιτίου, το Γυμνάσιο Ξυλοτύμπου , το Γυμνάσιο Ξυλοφάγου, η σχολή Κωφών Παιδιών, και το Νηπιαγωγείο Αγίου Γεωργίου.

Διετέλεσε για χρόνια Πρόεδρος του Οδοντιατρικού Συλλόγους Λάρνακας. Διετέλεσε Βουλευτής της Ελληνικής Κοινοτικής Συνέλευσης από το 1960-1965 και Βουλευτής  Λάρνακας από το  1970-1981. Ήταν Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εσωτερικών και μέλος της αντίστοιχης Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Παιδείας. Το 1986 διορίσθηκε από τον αείμνηστο Πρόεδρο της Δημοκρατίας Σπύρο Κυπριανού, Πρόεδρος της Σχολικής Εφορείας Λάρνακας Διατέλεσε Πρόεδρος του Ιδρύματος Άγιος Γεώργιος για τα παιδιά με Ειδικές ανάγκες και του Βρεφονηπιοκομικού Σταθμού της Ένωσης Κυριών Λάρνακας. Διετέλεσε Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού επί Κυβερνήσεων Γιώργου Βασιλείου από το 1990-1993. Η καθιέρωση των Ενιαίων Απολυτηρίων Εξετάσεων υπήρξε μια από τις σημαντικότερες πρωτοβουλίες του στη εκπαίδευση.

 

 




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










588