Αποδεσμεύεται η 1η δόση δανείου της Τράπεζας Αναπτύξεως του ΣτΕ προς το Πανεπιστήμιο Κύπρου


Αποδεσμεύεται η 1η  δόση δανείου ύψους 16 εκατομμυρίων  ευρώ μεταξύ της Τράπεζας Αναπτύξεως του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΤΑΣΕ) και της Κυπριακής Δημοκρατίας για τη χρηματοδότηση του έργου που αφορά την Β’ φάση της Πανεπιστημιούπολης.
Ανακοίνωση που μεταδίδεται από το Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών αναφέρει ότι η υπογραφή για την αποδέσμευση πραγματοποιήθηκε το Σάββατο  17 Ιουνίου, στην Πανεπιστημιούπολη.
Τη συμφωνία υπέγραψαν, εκ μέρους της Κυπριακής Δημοκρατίας, ο Υπουργός Οικονομικών, Χάρης Γεωργιάδης, εκ μέρους της ΤΑΣΕ ο Διοικητής της, RolfWenzel, και ο Πρύτανης, καθηγητής, Κωνσταντίνος Χριστοφίδης, εκ μέρους του Πανεπιστημίου Κύπρου.
Μιλώντας κατά την τελετή, ο Υπουργός Οικονομικών, είπε ότι το ποσό ύψους 16 εκ. ευρώ από το συνολικό ποσό των 32 εκ. ευρώ που έχει εγκριθεί θα χρησιμοποιηθεί για την επέκταση και τον εκμοντερνισμό των εγκαταστάσεων.
Πρόσθεσε ότι περιλαμβάνονται η κατασκευή νέων υποδομών για την Πανεπιστημιούπολη, βελτιώσεων στην ενεργειακή απόδοσης και της ανακαίνισης και της αναβάθμισης εγκαταστάσεων εκτός Πανεπιστημιούπολης».
Όπως είπε ο Υπουργός Οικονομικών, πρόκειται «για ένα δάνειο που εν τέλει θα δώσει τη δυνατότητα στο Πανεπιστήμιο Κύπρου να επεκταθεί και να αναπτυχθεί σε ένα από τα πιο σύγχρονα και καλά εξοπλισμένα Πανεπιστήμια στην Ευρώπη».
«Αυτό ακριβώς είναι το όραμά μας» ανέφερε ο κ. Γεωργιάδης και πρόσθεσε ότι «σήμερα, έχουμε πραγματοποιήσει ένα σημαντικό βήμα, μια σημαντική επένδυση ουσιαστικά, στις υποδομές για την ανώτατη εκπαίδευση και την έρευνα».
Είπε, επίσης, «ότι τέτοιες επενδύσεις είναι οι καλύτερες που μπορεί να πραγματοποιήσει μια κοινωνία, γιατί, μεταξύ άλλων, μέσα από τέτοιες επενδύσεις στην ανώτατη Εκπαίδευση και την έρευνα, επιδιώκουμε τη διεύρυνση της παραγωγικής βάσης της οικονομίας μας».
Ο Χάρης Γεωργιάδης ευχαρίστησε «την ΤΑΣΕ, γιατί μέσα από την σημερινή εκταμίευση των πρώτων 16 εκ. ευρώ από σύνολο 32 εκ. που έχουν εγκριθεί, διευκολύνεται η δυνατότητα του κράτους να χρηματοδοτεί και να στηρίζει το πολύ φιλόδοξο σχέδιο ανάπτυξης του Πανεπιστημίου Κύπρου, το κόστος του οποίου φτάνει τα 250 εκ. ευρώ».
Ευχαρίστησε και την ΤΑΣΕ «γιατί με αυτόν τον έμπρακτο και πολύ σημαντικό τρόπο επιβεβαιώνει πως η συνεργασία που ξεκίνησε στις αρχές της δεκαετίας του 1960, σε άλλες εποχές, συνεχίζεται και εστιάζει πλέον στις πραγματικές και σύγχρονες ανάγκες της κοινωνίας και της οικονομίας μας».
Από πλευράς του, ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Κύπρου αναφέρθηκε στο όραμα του Πανεπιστημίου να καταστεί ένα ακαδημαϊκό ίδρυμα αριστείας στον τομέα της εκπαίδευσης και της έρευνας, με στόχο τη συνύπαρξη και τη συνένωση όλων των δημιουργικών δυνάμεων της Κύπρου.
Πρόσθεσε ότι «αυτό το έργο θα βοηθήσει το Πανεπιστήμιο στην προσπάθειά του να προσφέρει μια μοναδική, υψηλού επιπέδου, ερευνητική και εκπαιδευτική εμπειρία στους φοιτητές του».
Επίσης, είπε ο κ. Χριστοφίδης, «θα συμβάλλει στην ανάπτυξη των υποδομών, ώστε το Πανεπιστήμιο Κύπρου να μετατραπεί σε ‘πράσινο Πανεπιστήμιο’», με ενεργειακή επάρκεια, καθιστώντας την Πανεπιστημιούπολή την πρώτη παγκόσμια που θα ηλεκτροδοτείται αποκλειστικά από ηλιακή ενέργεια.
Ο Πρύτανης, ευχαρίστησε, τέλος, τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον Υπουργό Οικονομικών και τους λειτουργούς του Υπουργείου Οικονομικών για τη στήριξή τους στην προώθηση και την ενίσχυση των στόχων του Πανεπιστημίου Κύπρου.
Μιλώντας στα αγγλικά κατά την τελετή υπογραφής, ο Διοικητής της ΤΑΣΕ, RolfWenzel, εξέφρασε τη χαρά του για την υπογραφή της εκταμίευσης για την επέκταση του Πανεπιστημίου Κύπρου.
Σημείωσε, επίσης, ικανοποίηση για τη συνεργασία που έχει η Τράπεζα τόσο με το Πανεπιστήμιο Κύπρου όσο και με τις κρατικές υπηρεσίες.
 
Σύμφωνα με την ανακοίνωση «το έργο αφορά την επέκταση και εκσυγχρονισμό των εγκαταστάσεων του Πανεπιστημίου Κύπρου που θα εκτελεστούν την περίοδο 2016-2023»,
Συμπεριλαμβάνονται «η κατασκευή νέων υποδομών στην Πανεπιστημιούπολη της Αθαλάσσας, η ανακαίνιση και αναβάθμιση της Πανεπιστημιούπολης του ακαδημαϊκού χώρου και η βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης και των αντισεισμικών χαρακτηριστικών της».
Τέλος θα γίνει ανακαίνιση και της αναβάθμιση των υφιστάμενων, εκτός Πανεπιστημιούπολης, εγκαταστάσεων του Σιακόλειου Εκπαιδευτικού Κέντρου Υγείας.
 Από το έργο αναμένεται να προκύψουν σημαντικά οικονομικά οφέλη, όπως η δυνατότητα για περισσότερα ερευνητικά προγράμματα και η αναβάθμιση της ανώτερης εκπαίδευσης, η οποία θα ενθαρρύνει την καινοτομία και την παραγωγικότητα και θα δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας.
 Επίσης, θα ενισχύσει περαιτέρω την ελκυστικότητα του Πανεπιστημίου, τη συνεργασία με άλλα Ακαδημαϊκά Ιδρύματα και θα προωθήσει την ανάπτυξη νέων Ερευνητικών Κέντρων, ενώ τα νέα και ανακαινισμένα κτήρια θα οδηγήσουν σε μεγαλύτερη εξοικονόμηση ενέργειας και στη χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter











164