Απονεμήθηκαν τα βραβεία του 4ου Διαγωνισμού Εικαστικών Τεχνών «Τηλέμαχος Κάνθος»


Σε μια πολύ όμορφη ατμόσφαιρα στο Κέντρο Τεχνών «Τηλέμαχος Κάνθος» πραγματοποιήθηκε η Τελετή απονομής των βραβείων του 4ου Διαγωνισμού Εικαστικών Τεχνών,  που διοργανώνει για 4η φορά το Πανεπιστήμιο Κύπρου και το Ίδρυμα Τηλέμαχος Κάνθος.

Στο φετινό διαγωνισμό Εικαστικών Τεχνών έλαβαν μέρος κύπριοι καλλιτέχνες με αξιόλογα έργα. Για τρίτη μάλιστα φορά φέτος, ο διαγωνισμός περιελάβανε έργα νέων καλλιτεχνών. Τα έργα που υποβλήθηκαν ήταν περισσότερα από 90 με τους δημιουργούς τους να είναι σε ηλικία από 16 έως 90 ετών.

Χαιρετισμό στην εκδήλωση απηύθυνε ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Κύπρου, Καθηγητής Κωνσταντίνος Χριστοφίδης, ο οποίος αφού συνεχάρη τη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Κύπρου και το Ίδρυμα «Τηλέμαχος Κάνθος» για τη διοργάνωση, αλλά και τις Πολιτιστικές Υπηρεσίες του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού και τον Οργανισμό Νεολαίας Κύπρου για τη στήριξη του θεσμού, ανέφερε ότι η τέχνη λειτουργεί ως συνδετικός κρίκος του παρελθόντος με το παρόν, αλλά και με το μέλλον.  «Διαφυλάττει την ιστορική μνήμη και λειτουργεί ως γέφυρα επικοινωνίας μεταξύ των γενεών, νοηματοδοτώντας την ύπαρξη και τη συνέχειά μας».

«Όραμά μας», συνέχισε ο Πρύτανης «είναι η δημιουργία στην πανεπιστημιούπολη ενός εικαστικού μονοπατιού, όπου ντόπιοι και ξένοι επισκέπτες θα μπορούν να γνωρίσουν τον κόσμο της Κύπρου μέσα από τα μάτια του Τηλέμαχου Κάνθου και του Δημήτρη Κωνσταντίνου, μέσα από τα έργα του Ανδρέα Λαδόμματου, του Ανδρέα Κάραγιαν και άλλων σημαντικών δημιουργών. Το Πανεπιστήμιο Κύπρου, αναγνωρίζοντας και αναδεικνύοντας την αξία της τέχνης και του διαλόγου μαζί της, θα προχωρήσει μάλιστα στην προκήρυξη διαγωνισμών για τη δημιουργία έργων που θα κοσμούν τα νέα κτήρια. Ο Τηλέμαχος Κάνθος, στο όνομα του οποίου γίνεται ο σημερινός διαγωνισμός, πρόσθεσε, μέσα από τα έργα του, απεικονίζει με τρόπο μοναδικό και πρωτότυπο την κυπριακή ζωή. Η προσωπική εμπειρία του δημιουργού, γίνεται λόγος και έργο. Το Πανεπιστήμιο Κύπρου έχει την τιμή  να στεγάζει στην Πανεπιστημιούπολη τα έργα του Σκληροί Χρόνοι και το Γυναικοπάζαρο». Τέλος ο κ. Χριστοφίδης συνεχάρη και τους 91  συμμετέχοντες για την προσπάθειά τους και τους βραβευθέντες για τη διάκρισή τους.

 

Εκ μέρους του Υπουργού Παιδείας και Πολιτισμού, χαιρετισμό απηύθυνε ο Μορφωτικός Λειτουργός των  Πολιτιστικών Υπηρεσιών του Υπουργείου Παιδείας, κ. Πέτρος Δημιώτης. Χαιρετισμό απηύθυνε και η Πρόεδρος του Ιδρύματος Τηλέμαχος Κάνθος, Ελένη Κάνθου.

Ακολούθησε μουσικό ιντερμέδιο με βιολί από την Αντζελίνα Σιαχίτ και την  Κάλια Ηρακλέους, μαθήτριες του Προγράμματος Ανάπτυξης Νέων Ταλέντων του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού υπό την Καλλιτεχνική Διεύθυνση του Καθηγητή Ματθαίου Καριόλου και την Λουϊζα Toktalian στο πιάνο. Τη διδασκαλία ανέλαβε η βοηθός του Προγράμματος Μελίνα Harrer-Κάνθου.

Στην Οργανωτική Επιτροπή του Διαγωνισμού συμμετείχαν ο Κοσμήτορας της Φιλοσοφικής Σχολής, Καθηγητής Μιχάλης Πιερής, ο Καθηγητής του Τμήματος Μαθηματικών του Πανεπιστημίου Κύπρου, Στάθης Παπαροδίτης και την κα Ελένη Κάνθου.  Την Κριτική Επιτροπή στελέχωναν οι Μαρία-Δανιήλ Κάνθου, Ελένη Νικήτα, Γιάννης Γουρδής, Λουκία Λοϊζου-Χατζηγαβριήλ και Γιώργος Γαβριήλ.

Βραβείο Ζωγραφικής απονεμήθηκε στην ‘Ελενα Τσιγαρίδου, το οποίο συνοδεύτηκε από επιταγή ύψους χιλίων εξακοσίων ευρώ για το έργο της στη ζωγραφική. Στους Κυριάκο Λύρα και Κυπριανό Κυπριανού απονεμήθηκε το βραβείο Αυτοδίδακτου Ζωγράφου συνοδευόμενο από επιταγή ύψους τετρακοσίων ευρώ έκαστος. Το Βραβείο Χαρακτικής, απέσπασε ο Κυριάκο Θεοχάρους, το οποίο συνοδευόταν από επιταγή ύψους χιλίων εξακοσίων ευρώ για το έργο του στην χαρακτική.

Τα Βραβεία για νεαρούς καλλιτέχνες απονεμήθηκαν στους Χριστόδουλο Αθανασίου και Δημήτρη Αγαπίου. Το βραβείο συνοδευόταν και από επιταγή ύψους διακόσιων πενήντα ευρώ για τον κάθε ένα ξεχωριστά. Τιμητικοί έπαινοι Ζωγραφικής απέσπασαν οι Πανίκος Τσαγγαράς και Ανδρέας Χριστοδούλου. Έπαινο για αυτοδίδακτους ζωγράφους έλαβαν οι Νίκος Κωνσταντίνου, Κυριάκος Πιερίδης και Αννέττα Στυλιανού.  Έπαινο στη Χαρακτική εξασφάλισαν οι Ευγενία Βασιλούδη και Μάριος Τουφεξής. Έπαινο για νεαρούς καλλιτέχνες εξασφάλισαν οι Αντώνης Αναστασίου, Μαρία Αντρέου και Αννίτα Δημητρίου.

Τα εγκαίνια της έκθεσης, η οποία θα παραμείνει ανοικτή έως την Τετάρτη, 30 Νοεμβρίου 2016 καθημερινά από τις πέντε το απόγευμα έως τις οκτώ το βράδυ, τέλεσε ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Κύπρου.

 




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter











289